Environmental Science MCQs MCQs

Environmental Science MCQs | Interdisciplinary Nature of Environmental Science

Environmental Science MCQs
CSS Times
Written by CSS Times

Environmental Science MCQs

Interdisciplinary Nature of Environmental Science

1) The soil type which is good for agriculture is
(a) Podozols
(b) Latosols
(c) Serpent soil
(d) Solonachak
Answer: (b)

2) The non-point pollution of river water involves discharge of pollutants through
(a) Urban sewage drains
(b) Industrial effluents
(c) Agricultural fields
(d) Both (a) and (b)
Answer: (c)

3) An equatorial west to east remote sensing satellite orbiting the earth at an altitude of 36,000 km is called
(a) Sun-synchronous satellite
(b) Geostationary satellite
(c) Space shuttle
(d) Stereo imager
Answer: (b)

4) A balanced ecosystem is one in which the
(a) Number of organisms at all levels is equal.
(b) Amount of biomass at all trophic levels is equal.
(c) Organisms are interdependent on each other.
(d) None of these
Answer: (d)

5) Pollution is any undesirable change in physical, chemical and biological characteristics of.
(a) Land (b) Soil
(c) Air & Water (d) All of these
Answer: (d)

AlBahria Institute for CSS

6) What is the effect of air pollution on living organisms?
(a) Reduce growth and yield of crops
(b) Cause premature death of plants
(c) Premature leaf fall
(d) Both A and B
Answer: (d)

7) Which gas is responsible for increase in atmospheric temperature?
(a) O2
(b) CO2
(c) SO2
(d) CO
Answer: (b)

8) 99% of SPM in the exhaust of thermal power plant can be separated by.. .
(a) Electrostatic precipitators
(b) Solvents
(c) Scrubber
(d) Chimney
Answer: (d)

9) In an Electrostatic precipitators the velocity of air blown between the plates must be.
(a) Low
(b) High
(c) Moderate
(d) Very high
Answer: (a)

10) Particulate matter of which size causes greatest harm to human health?
(a) 2.5 micrometer or less in diameter
(b) More than 2.5 micrometer
(c) More than 3.5 micrometer
(d) Less than 3.5 micrometer
Answer: (a)

11) Which type of damage can be caused by Particulate matter of 2.5 micrometer or less in diameter to human health?
(a) Breathing and respiratory symptoms
(b) Inflammation and damage to lungs
(c) Premature death of an individual
(d) All of these
Answer: (d)

12) Which is the main cause of atmospheric pollution in major cities?
(a) Industrialization
(b) Noise
(c) Automobiles
(d) Dust particles and SPM
Answer: (a)

13) Which catalyst should be fitted into filters in order to reduce emission of poisonous Gases?
(a) Selenium
(b) Rhodium
(c) Magnesium
(d) Manganese
Answer: (b)

14) In which year noise was also included as an air pollutant?
(a) 1981
(b) 1987
(c) 1986
(d) 1984
Answer: (b)

15) Sound waves of_____ decibels causes damage to eardrum or permanently impair hearing?
(a) 150db or more
(b) 120db or more
(c) More than 80db
(d) 110db
Answer: (a)

16) Which of the following does not occur when the sewage is discharged into the river?
(a) Eutrophication
(b) Depletion of O2
(c) Increase in O2
(d) Algal bloom
Answer: (a)

17) If fertilizers are added to fresh water
(a) Plants will die
(b) Eutrophication will occur
(c) Fish population will decrease
(d) Overall animal population will decrease
Answer: (b)

18) Greenhouse Effect is the cumulative result of the influence of certain gases.
Identify the gas which is not involved in the influence
(a) CO
(b) CFC
(c) N2
(d) CH4
Answer: (c)

19) Which of the following is responsible for protection of living organism on earth?
(a) Ozone layer
(b) Greenhouse strategy
(c) Troposphere
(d) Ultraviolet (UV)
Answer: (a)

20) Which gas is responsible for increase in atmosphere temperature?
(a) O 2
(b) CO2
(c) SO2
(d) CO
Answer: (b)

21) Slash and burn agriculture means..
(a) Agriculture on desert land
(b) Jhum cultivation
(c) Cultivation on hills
(d) Reforestation.
Answer: (b)

22) How many molecules of ozone can be decomposed by one atom of chlorine?
(a) 100
(b) 2.00.000
(c) 1.00.000
(d)1000
Answer: (c)

23) Reason for ozone hole is
(a) Increased UV radiation
(b) Greenhouse effect
(c) Global warming
(d) Acid rain
Answer: (a)

24) As it travels along the food chain the concentration of DDT..
(a) Increases
(b) Stays constant
(c) Decreases
(d) Fluctuates randomly
Answer: (a)

25) Greenhouse effect is due to..… AMU2001
(a) Higher CO2concentration
(b) Absorption of infrared rays by gases & dust particles
(c) Ratification of atmosphere
(d) Both B & C
Answer: (d)

26) Ozone hole refers to…
(a) Reduction in thickness of ozone layer in troposphere
(b) Reduction in thickness of ozone layer in stratosphere
(c) Hole in ozone layer in stratosphere
(d) Increased concentration of ozone
Answer: (c)

27) Eutrophication causes decrease in
(a) Dissolved oxygen
(b) Dissolved salts
(c) Dissolved hydrogen
(d) All of these
Answer: (a)

28) Greenhouse effect is caused by…
(a) Green plants
(b) Infra-red rays
(c) UV rays
(d) X-rays
Answer: (b)

29) Ozone depletion in the stratosphere will cause..
(a) Increased incidence of skin cancer
(b) Forest fire
(c) Global warming
(d) None of these
Answer: (a)

30) How can we control global warming?
(a) By reducing the use of fossil fuel
(b) Afforestation
(c) By slowing down the growth of human population
(d) All of these
Answer: (d)

31) With the help of ____ SO2 is removed from the industrial exhaust?
(a) Electrostatic precipitators
(b) Solvents
(c) Scrubber
(d) None of these
Answer: (c)

32) What is importance of catalytic converter?
(a) They increases average of the vehicles
(b) They reduces emission of harmful gases
(c) They convert CO and nitric oxide into CO2and H2O
(d) Both B and C
Answer: (b)

33) The main problem arose due to green revolution is…
(a) Over production of food
(b) Water logging
(c) Soil salinity
(d) Both B and C
Answer: (d)

34) Which is biodegradable pollutant?
(a) Mercury salts
(b) Polythene bags
(c) Domestic sewage
(d) Aluminum canes
Answer: (c)

35) Most severe environmental hazard to mankind is due to….
(a) Air pollution
(b) Radioactive pollution
(c) Water pollution
(d) Noise pollution
Answer: (b)

36) Deforestation may reduce the chances of….
(a) Rain fall
(b) Frequent cyclones
(c) Erosion of surface soil
(d) Frequent landslide
Answer: (a)

37) The stress reaction is caused by
(a) Air pollution
(b) Nuclear pollution
(c) Water pollution
(d) Noise pollution
Answer: (d)

38) In which sphere of atmosphere the ozone layer is seen?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Homosphere
(d) Thermosphere
Answer: (b)

39) Deforestation has an alarming effect on
(a) Soil erosion
(b) Increase in grazing area
(c) Weed control
(d) All of these
Answer: (a)

40) The release of phosphates and nitrates in lakes and ponds leads to
(a) Reduce algal growth
(b) Eutrophication
(c) Nutrient enrichment
(d) Both B and C
Answer: (d)

41) In which part of atmosphere degradation of ozone takes place?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Thermosphere
(d) Ozonosphere
Answer: (b)

42) The Montreal protocol was made effective from..
(a) 1987
(b) 1989
(c) 1976
(d) 1986
Answer: (b)

43) When huge amount of sewage is dumped in a river the BOD will
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains same
(d) Drastic decrease
Answer: (a)

44) Eichhornia is a…
(a) Desert plant
(b) Water plant
(c) Terrestrial plant
(d) Parasitic plant
Answer: (b)

45) Which one of these has highest levels of DDT deposition?
(a) Eel
(b) Phytoplankton’s
(c) Sea gull, Eagle
(d) Crab
Answer: (c)

46) Name the disease caused by water pollution?
(a) Polio
(b) Typhoid
(c) Tuberculosis
(d) Leprosy
Answer: (b)

47) In the water of flooded river what type of change is seen in BOD?
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains same
(d) Drastic decrease
Answer: (a)

48) Which disease is not caused by water pollution?
(a) Cholera (b) Typhoid
(c) Tuberculosis
(d) Dysentery
Answer: (c)

49) Biological treatment of water pollution can be done by
(a) Lichens
(b) Phytoplankton
(c) Algae
(d) None of these
Answer: (b)

50) Which is the main factor of water pollution?
(a) Ammonia
(b) Smog
(c) Detergents
(d) None of these
Answer: (d)


Check Other Environmental Science MCQs

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

CSS Times

CSS Times

CSSTimes.pk delivers free CSS online direction, approaches, books, online study-materials with an idea that no aspirant should be left out of FPSC exam competition due to Inaccessibility to costly CSS coaching centers. We write simple, Stress-free language to understand articles. We always check high standards of excellence

Leave a Comment

error: Content is protected !!