MCQs

General Law MCQs (The Pakistan Penal Code 1860 MCQs with Answer Keys)

General Law MCQs (The Pakistan Penal Code 1860 MCQs with Answer Keys)
CSS Times
Written by CSS Times

1. Pakistan Penal Code 1860 was passed on:
(a) October 6th, 1860
(b) October 25th, 1860
(c) October 16th, 1860
(d) October 13th, 1860

2. Pakistan Penal Code1860 extends to the whole of
(a) Pakistan
(b) Punjab & Sindh
(c) Sindh & Balochistan
(d) KPK & Sindh

3. Any person liable, by any Pakistan Law, to be tried for an offence committed beyond Pakistan shall be deals with according to the provision of _______for any act committed beyond Pakistan in the same manner as if such act had been committed within Pakistan
(a) Pakistan Penal Code1860
(b) C.P.C.
(c) Cr.P.C
(d) Evidence

4. Whoever does anything with the intention of causing wrongful gain to one person or wrongful loss to another person, is said to do that thing
(a) Dishonestly
(b) Fraudulently
(c) Reason to believe
(d) None of these

Awais Aftab Butt

5. A person is said to do a thing ______if he does that thing with intent to defraud but not otherwise
(a) Dishonestly
(b) Fraudulently
(c) Reason to believe
(d) None of these

6. A person is said to have ______a thing if he has sufficient cause to believe that thing but not otherwise
(a) Dishonestly
(b) Fraudulently
(c) Reason to believe
(d) None of these

7. The word “Judge” denotes not only every person who is officially designated as a Judge, but also every person–
(a) who is empowered by law to give, in any legal proceeding, civil or criminal, a definitive judgment or a judgment which, if not appealed against, would be definitive, or a judgment which, if confirmed by some other authority, would be definitive
(b) who is one of a body of persons, which body of persons is empowered by law to give such Judgment
(c) A Magistrate exercising jurisdiction in respect of a charge on which he has power to sentence to fine or imprisonment with or without appeal
(d) All of these

8. A person is said to ______when such person retains wrongfully, as well as when such person acquires wrongfully
(a) Wrongful gain
(b) Wrongful loss
(c) Gaining wrongfully
(d) losing wrongfully

9. A person is said to _______when such person is wrongfully kept out of any property, as well as when such person is wrongfully deprived of property
(a) Wrongful gain
(b) Wrongful loss
(c) Gaining wrongfully
(d) losing wrongfully

10. ______denotes the death of a human being unless the contrary appears from the context.
(a) Life (b) Death
(c) Animal (d) Vessel

11. ______denotes any living creature other than a human being
(a) Life
(b) Death
(c) Animal
(d) Vessel

12. ______denotes anything made for the conveyance by water of human beings or of property
(a) Life
(b) Death
(c) Animal
(d) Vessel

13. Wherever the word _____or the word _____is used, it is to be understood that the year or the month is to be reckoned according to the British calendar
(a) Year”, “Month
(b) Section
(c) Oath
(d) Good faith

14. ______denotes one of those portions of a chapter of this Code which are distinguished by prefixed numeral figures
(a) Year”, “Month
(b) Section
(c) Oath
(d) Good faith

15. The fine in case of punishment of affray shall be:
(a) One thousand Rupees
(b) Five thousand Rupees
(c) One hundred Rupees
(d) Extendable to three hundred Rupees

16. Gratification is taken in the meanings of:
(a) Pecuniary terms
(b) Estimable in money
(c) Monitory gains
(d) All of the above

17. The punishment of taking gratification for exercise of personal influence with public servant is:
(a) Life imprisonment
(b) Death penalty
(c) Rigorous imprisonment extendable to five years
(d) Simple imprisonment extendable to one year with/without fine

18. Section 468 deals with:
(a) Forgery of valuable security, will, etc
(b) Forgery for purpose of cheating
(c) Forgery for purpose of harming reputation
(d) Forged document

19. The word “death” denotes the death of:
(a) An animal
(b) A bird
(c) A human being
(d) Of all the above mentioned.

20. Right of private defence of the body includes the defence of:
(a) His own body.
(b) Any other person.
(c) His own body and of his close relative.
(d) His own body and the body of any other person

21. Which of the following is not covered under the definition of Pakistan coin as laid down in PPC:
(a) Cowries.
(b) Lumps of unstamped copper.
(c) Medals
(d) All above mentioned

22. ______denote all officers or servants continued, appointed or employed in Pakistan, by or under the authority of the Federal Government or any Provincial Government
(a) Public
(b) Servant of the State
(c) Government
(d) Movable property

23. Any public servant who disobeys law, with intent to cause injury to any person shall be:
(a) Expelled from service
(b) Court-marstial
(c) Punished with rigorous imprisonment extendable to six months with fine
(d) Simple imprisonment extendable to one year with fine or both.

24. Electoral right means the right of a person:
(a) To stand as a candidate
(b) Not to stand as candidate
(c) Do note/not to note in an election
(d) All of the above

25. ______denote a Judge who is empowered by law to act judicially alone, or a body of Judges which is empowered by law to act judicially as a body, when such Judge or body of Judges is acting judicially
(a) Court of Justice
(b) Judge
(c) Justice
(d) Court

26. Criminal conspiracy means when two or more persons agree to do, or cause to be done:
(a) An illegal act.
(b) Or an act, which is not illegal but done by illegal means.
(c) Ac act, which is illegal by law but not by tradition.
(d) An act which is prohibited by religion.

27. Whoever by force compels, or by any deceitful means induces any person to go from any place.
(a) Is said to abduct that person
(b) Is said to Kidnap that person.
(c) Is said to confine that person.
(d) None of these

28. “Punishment of Jaifah” is given in section:
(a) 337-B of PPC
(b) 337-C of PPC
(c) 337-D of PPC
(d) 337-E of PPC

29. ______means putting any person, his spouse or any of his blood relations within the prohibited degree of marriage in fear of instant death or instant, permanent impairing of any organ of the body or instant fear of being subjected to sodomy or zina-bil-jabr
(a) ikrah-e-tam
(b) ikrah-e-naqis
(c) minor
(d) qatl

30. Mischief is defined under section:
(a) 424 of PPC
(b) 425 of PPC
(c) 426 of PPC
(d) 427 of PPC

31. Punishment for mischief shall be:
(a) Imprisonment extendable to three months or fine or both
(b) Imprisonment extendable to four months or fine or both
(c) Imprisonment extendable to six months or fine or both
(d) Imprisonment extendable to one year or fine or both

32. Mischief causing damage to the amount of fifty rupees is deals by section:
(a) 424 of PPC
(b) 425 of PPC
(c) 426 of PPC
(d) 427 of PPC

33. Punishment for mischief by injury to works of irrigation or by wrongfully diverting water shall be:
(a) Imprisonment extendable to five years or fine or both
(b) Life imprisonment
(c) Imprisonment extendable to ten years of fine or both
(d) None of the above

34. Which of these is not the kind of Shajjah:
(a) Mudihah
(b) Manaqillah
(c) Badiah
(d) Ammah

35. Who ever wrongfully restrains any person in such a manner as to prevent that person from proceeding beyond certain circumscribing limits is said:
(a) Wrongfully to restrain that person.
(b) Wrongfully to confine that person
(c) Non of the above mentioned.
(d) Both a and b.

36. Kidnapping includes:
(a) Kidnapping from Pakistan.
(b) Kidnapping from lawful guardianship.
(c) Kidnapping from Pakistan and lawful guardianship
(d) Non from above mentioned.

37. Wali means a person:
(a) Whom Court considers to be Wali.
(b) Who is entitled to claim Qisas
(c) Who is appointed by the deceased in his life.
(d) None of these

38. “Ghayr Jaifah” is:
(a) Jurh which does not amount to Damiyah
(b) Jurh which does not amount to Hashiman
(c) Jurh which does not amount to Jaifiah
(d) Jurh which does not amount to Mudihah

39. Without exposing the bone of the victim, the accused is said to cause:
(a) Shajjah-i-Damigha.
(b) Shajjah-i-Mustiqlah.
(c) Cause Shajjah-i-Khafifah
(d) None of these

40. Whoever causes the jurh in which the injury extends to the body cavity of the trunk, is said to cause:
(a) Hurt
(b) Jaifah
(c) Shajjah
(d) None of these

41. Whoever commit criminal breach of trust shall be punished with imprisonment of either description for a term which any extent of:
(a) Ten years.
(b) Seven years
(c) Seven years or with fine or with both.
(d) Life imprisonment.

42. Arsh denotes the compensation:
(a) To be paid to the victim or his heirs
(b) To the state and victim.
(c) To the accused and his heirs.
(d) None of these

43. Arsh of causing itlaf of a finger of a hand or a foot shall be:
(a) One-fourth of diyat
(b) One-six of the diyat
(c) One-eighth of the diyat
(d) One-tenth of the diyat

44. ______includes a solemn affirmation substituted by law for an oath, and any declaration required or authorized by law to be made before a public servant or, to be used for the purpose of proof, whether in a Court of Justice or not
(a) Year”, “Month
(b) Section
(c) Oath
(d) Good faith

45. Whoever is guilty of rioting, being armed with a deadly weapon or with anything which, used as a weapon of offence, is likely to cause death, shall be punished with imprisonment of either description for a term which may extend to______
(a) 2 years, or with fine, or with both
(b) 3 years, or with fine, or with both
(c) 4 years, or with fine, or with both
(d) 5 years, or with fine, or with both

46. A robbery becomes a dacoity if:
(a) There are more than 3 persons
(b) There are four or more than four person
(c) There are five or more than five person
(d) There are six or more than six persons

47. Punishment for robbery shall be:
(a) Simple imprisonment which shall not be less than three years
(b) Rigorous imprisonment which shall not be less than 5 years and not more than ten years and fine
(c) Life imprisonment
(d) Death penalty

48. Anyone attempting to commit robbery shall be punished with:
(a) Simple imprisonment extendable to seven years and fine
(b) Rigorous imprisonment extendable to five years and fine
(c) Rigorous imprisonment extendable to seven years and fine
(d) Rigorous imprisonment extendable to nine years and fine

49. In case of qatl, if there is no Legal heir the wali shall be:
(a) The Government
(b) The Offender.
(c) Deceased himself.
(d) The distant relatives.

50. Qatl-i-amd would not be liable to qisas when walis of deceased (wife) are also walis of convict (husband):
(a) True
(b) False.


ANSWERS

1.     a 2.     a 3.     a 4.     a 5.     b 6.     c 7.     d 8.     c 9.     d 10.   b
11.   c 12.   d 13.   a 14.   b 15.   d 16.   d 17.   d 18.   b 19.   c 20.   d
21.   d 22.   b 23.   d 24.   d 25.   a 26.   a 27.   a 28.   c 29.   a 30.   b
31.   a 32.   d 33.   a 34.   c 35.   b 36.   c 37.   b 38.   c 39.   c 40.   b
41.   b 42.   a 43.   a 44.   c 45.   b 46.   c 47.   b 48.   c 49.   a 50.   a

Before you leave check other Important MCQs for Competitive Exams

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

CSS Times

CSS Times

CSSTimes.pk delivers free CSS online direction, approaches, books, online study-materials with an idea that no aspirant should be left out of FPSC exam competition due to Inaccessibility to costly CSS coaching centers. We write simple, Stress-free language to understand articles. We always check high standards of excellence

Leave a Comment