General Science & Ability General Science & Ability MCQs General Science Quiz

General Science & Ability Model Paper (MCQs)

General Science & Ability Model Paper
CSS Times
Written by CSS Times

1. A shooting star is (CSS 2014)
(a) Sun
(b) A comet
(c) A meteor
(d) An asteroid

2. The atmosphere of moon consists of: (CSS 2013)
(a) 90% Hydrogen, 10% Nitrogen
(b) 80%Nitrogen, 20% Hydrogen
(c) 60% Nitrogen, 40% inert gases
(d) None of these

3. Deficiency of Vitamin B causes (CSS 1994)
(a) Rickets, beriberi
(b) Night, blindness
(c) Scurvy

4. Cheapest source of producing electricity is (CSS 1994)
(a) Coal
(b) Natural gas
(c) Water
(d) None of these

to Get book(s) at your doorstep Whatsapp/SMS your required book name/complete address at 03224661117

to Get book(s) at your doorstep Whatsapp/SMS your required book name/complete address at 03004617378

5. The smallest unit of measurement of wavelength is (CSS 1994)
(a) Micrometer
(b) Angstrom
(c) Manometer
(d) None of these

6. The chemical generally used in refrigerators is (CSS 1994)
(a) Ethylene
(b) Glyco Freon
(c) Methyl alcohol
(d) None of these

7. The unit “TON” to specify air conditioners is equal to (CSS 1994)
(a) 10,000 BTU/hour
(b) 12000 BTU/hour
(c) 16000 BTU/hour
(d) None of these

8. Unit of electricity ‘Kilowatt Hour’ is the unit of. (CSS1994)
(a) Force
(b) Work
(c) Power
(d) None of these

9. Period of famous Muslim scientists is (CSS 1994)
(a) 3rd-5th century
(b) 6th century
(c) 7th-13th century

10. Heat radiation travels at a speed equal to (CSS 1994)
(a) Half the speed of light
(b) Speed of tight
(c) Speed of sound

11. The layer of atmosphere which affords protection to human beings against solar ultraviolet radiations is
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Ionosphere
(d) Exosphere

12. Bronze is an alloy of (CSS 2005)
(a) Copper and Zinc
(b) Tin and Zinc
(c) Copper and Tin
(d) Iron and Zinc

13. An isotope of uranium employed as fuel is
(a) U-232
(b) U – 235
(c) U – 238
(d) U – 240

14. Gypsum salt is
(a) CaSO4.2H2O
(b) CaSO4. H2O
(c) 2CaSO4. H2O
(d) CaSO44. 5H2O

15. Who proposed the concept “All motion is relative”? (CSS 2013)
(a) Albert Einstein
(b) John Kepler
(c) Galileo Galilei
(d) None

16. Caustic soda is
(a) Na2CO3
(b) NaHCO3
(c) NaOH
(d) NaCl

17. Archimedes principle gives the
(a) Specific gravity of the substance
(b) Viscosity of the liquid
(c) Gravitational pull
(d) None of these

18. Which of the following is a fastest growing tree?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Eucalyptus
(d) Banyan

19. Radioactivity was discovered by
(a) Henry Becquerel
(b) Marie Curie
(c) Newton
(d) Einstein

20. Sun derives its energy from the process of
(a) Nuclear Fission
(b) Nuclear Fusion
(c) Photosynthesis
(d) Helium explosion

21. Dynamo is a device that converts
(a) Mechanical energy into electrical energy
(b) Electrical energy into mechanical energy
(c) Alternating current into direct current
(d) Heat energy into electrical energy

22. When ice melts into water, its
(a) Volume increases
(b) Volume decreases
(c) Mass increases
(d) Mass decreases

23. Insulin is secreted by
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Pituitary
(d) Thyroid

24. Heavy water consists of
(a) Heavy oxygen and heavy hydrogen
(b) Oxygen and heavy hydrogen
(c) Heavy oxygen and hydrogen
(d) Oxygen and hydrogen

25. There are more anti – bacterial drugs than anti – viral drugs because
(a) Bacterial diseases are intra – cellular
(b) Viral diseases are intra – cellular
(c) Virus are smaller than bacteria
(d) Drugs can penetrate bacteria more effectively

26. A boat filled with some stones is floating in water. If the stones are dropped into the water, the level of the water will
(a) Rise
(b) Decrease
(c) Remain the same
(d) Insufficient data to predict

27. Total internal reflection occurs when light travels from
(a) A rarer medium to a denser medium
(b) A denser medium to a rarer medium
(c) A rarer medium to a denser medium and the angle of incidence is less than the critical angle
(d) A rarer medium to a denser medium and the angle of incidence is greater than the critical angle

28. Sparkling red colour after the blast of fire crackers is due to the presence of
(a) Strontium
(b) Sodium
(c) Sulphur
(d) Magnesium

29. Chlorophyll contains
(a) Beryllium
(b) Calcium
(c) Magnesium
(d) Strontium

30. 12 constellations referred to as zodiac are
(a) Imaginary region that encompass the path of the planets
(b) Signs of Roman gods
(c) A group of stars
(d) None of the above

31. Fertility of soil can be improved by
(a) Removing dead earthworms
(b) Adding dead earthworms
(c) Adding living earthworms
(d) Removing living earthworms and adding dead earthworms

32. Heat from the sun is received by the earth through
(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) None of the above

33. ‘Black holes’ refers to
(a) Holes occurring in heavenly bodies
(b) Bright spots on the sun
(c) Collapsing object of high density
(d) Collapsing object of low density

34. The chemical name of ‘aspirin’ is
(a) Acetyl Cyanamid
(b) Acetyl salicylic acid
(c) Benzyl salicylate
(d) Tartaric acid

35. Sodium vapour lamps are preferred over incandescent lamps because of
(a) Higher efficiency
(b) Higher tolerance in voltage fluctuations
(c) Easy installation
(d) Higher intensity of illumination

36. ‘Greenhouse effect’ means
(a) Trapping of solar energy due to atmospheric carbon dioxide
(b) Trapping of solar energy due to atmospheric oxygen
(c) Pollution in houses in tropical region
(d) None of the above

37. Which of the following has the highest calories per gram?
(a) Proteins
(b) Fats
(c) Sugar
(d) Glucose

38. Atmospheric pressure exerted on earth is due to the
(a) Rotation of earth
(b) Revolution of earth
(c) Gravitational pull
(d) Uneven heating of earth

39. Deforestation results in
(1) Flora destruction
(2) Fauna destruction
(3) Ecological dis-balance
(a) 1, 2 & 3
(b) 1 & 2
(c) 1 & 3
(d) 2 & 3

40. Birds get thrust (forward motion) and lift (upward motion) from
(a) Flapping of wings
(b) Twisting of feathers
(c) Shape of wings which is similar to aeroplane blades
(d) Air sacs

41. The commonly present elements in the artificial fertiliser are
(a) Nitrogen, Phosphorus and Sodium
(b) Potassium, Nitrogen and Phosphorus
(c) Phosphorus, Barium and Nitrogen
(d) Nitrogen, calcium and Phosphorus
(e) None of the above

42. The sunlight can reach a depth of …….. metres in the ocean: (CSS 2013)
(a) 100
(b) 80
(c) 120
(d) None

43. The picture tube of a black and white T.V. set has only one electron ‘gun’ that produces the picture on its screen. The number of electron ‘guns’ a colour picture tube has, is
(a) Three
(b) Four
(c) Six
(d) Five

44. The shape of the external ear is due to: (CSS 2013)
(a) Elastic cartilage
(b) Fibrocartilage
(c) Articular cartilage
(d) None

45. The charcoal used to decolourise raw sugar is
(a) Wood charcoal
(b) Coconut charcoal
(c) Sugar charcoal
(d) Animal charcoal

46. Potassium nitrate is used in
(a) Fertiliser
(b) Salt
(c) Medicine
(d) Glass

47. The inherited traits of a person can be investigated by the study of
(a) Deoxyribonucleic acid
(b) Ribonucleic acid
(c) Adenosine triphosphate
(d) Endoplasmic reticulum

48. Which one of the following elements is extensively used in electronics?
(a) Zirconium
(b) Silicon
(c) Selenium
(d) Sodium

49. All the veins carry de-oxygenated blood, except
(a) Hepatic vein
(b) Portal vein
(c) Pulmonary vein
(d) Subclavian vein

50. Which one of the following is not a unit of distance?
(a) Parsec
(b) Astronomical Unit
(c) Light Year
(d) Foot Candle

ANSWERS:

1 (c) 2 (d) 3 (a) 4 (c) 5 (b)
6 (b) 7 (b) 8 (c) 9 (c) 10 (b)
11 (b) 12 (c) 13 (b) 14 (a) 15 (a)
16 (c) 17 (a) 18 (c) 19 (a) 20 (b)
21 (a) 22 (b) 23 (a) 24 (b) 25 (b)
26 (b) 27 (b) 28 (a) 29 (c) 30 (a)
31 (c) 32 (c) 33 (c) 34 (b) 35 (d)
36 (a) 37 (b) 38 (c) 39 (c) 40 (a)
41 (b) 42 (c) 43 (a) 44 (b) 45 (d)
46 (a) 47 (a) 48 (b) 49 (c) 50 (d)

Check our other collection of General Seience & Ability MCQs

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

CSS Times

CSS Times

CSSTimes.pk delivers free CSS online direction, approaches, books, online study-materials with an idea that no aspirant should be left out of FPSC exam competition due to Inaccessibility to costly CSS coaching centers. We write simple, Stress-free language to understand articles. We always check high standards of excellence

Leave a Comment

1 Comment