International Relations International Relations MCQs MCQs

International Relations MCQs | International Political Economy

International Relations MCQs | International Political Economy
CSS Times
Written by CSS Times

1) Which of the following countries are top three largest shareholders in Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
(a) China, India and Australia
(b) China, Australia and Canada
(c) China, India and Russia
(d) China, Russia and India
Answer: (c)

2) World oil prices increased to over $140 per barrel in the summer of 2008 primarily because of ______.
(a) Rapid growth in demand from India and China
(b) Increased exploitation of reserves in the Caspian region
(c) Reduction in aggregate OPEC production levels
(d) The usual increase in summer travel
Answer: (a)

3) The HIPC program was designed to deal with the debt problems of ___ countries.
(a) Formerly communist
(b) Poor developing
(c) Latin American
(d) Scandinavian
Answer: (b)

4) The main change in the international trade regime between 1945 and the present was _______.
(a) an increase in average tariff levels
(b) a decline in the volume and value of trade
(c) the creation of a more ambitious trade regime (the WTO)
(d) the return to a gold standard
Answer: (b)

to Get book(s) at your doorstep Whatsapp/SMS your required book name/complete address at 03224661117

to Get book(s) at your doorstep Whatsapp/SMS your required book name/complete address at 03224661117

5) The share of developing countries in world trade is around
(a) 10%
(b) 30%
(c) 40%
(d) 50%
Answer: (b)

6) The share of manufactures in global merchandise exports is about ___; this share has _____ since 1980.
(a) 50%; risen
(b) 50%; fallen
(c) 75%; risen
(d) 75%; fallen
Answer: (c)

7) The largest share of U.S. exports goes to
(a) Africa.
(b) Asia.
(c) NAFTA countries.
(d) The European Union.
Answer: (c)

8) Over the past 30 years, most countries
(a) have come to rely more heavily on international trade.
(b) have come to rely less heavily on international trade.
(c) Export less than 10% of the GDP.
(d) a and c are both correct.
Answer: (b)

9) The countries with the most rapid growth of merchandise trade during the past 30 years are
(a) The U.S., Germany, Japan, and France.
(b) The U.S., China, Japan, and Canada.
(c) The Republic of Korea, Taiwan, China, and Singapore.
(d) Ethiopia, Burundi, Colombia, and Sri Lanka.
Answer: (c)

10) The __________ standard existed until the beginning of World War I; after the war ended it __________.
(a) Gold; was never reinstated
(b) Silver; was never reinstated
(c) Gold; was eventually reinstated
(d) Silver; was eventually reinstated
Answer: (c)

11) The Bretton Woods Conference
(a) was held just after World War I.
(b) Established the International Monetary Fund (IMF).
(c) Established the World Trade Organization (WTO).
(d) all of the above.
Answer: (b)

12) Which of the following was not an objective of the International Monetary Fund (IMF)?
(a) Assistance in the pursuit of relatively free trade in the world economy
(b) The pursuit of stability in exchange rates
(c) The pursuit of flexible exchange rate systems
(d) All of the above were IMF objectives
Answer: (c)

13) The Bretton Woods System is widely thought to have
(a) Performed poorly from its start after World War II through its demise in the 1970s.
(b) Performed well from its start after World War II through its demise in the 1970s.
(c) Performed poorly from its start after World War II through the 1960s, but well from the 1960s through the demise of the system in the 1970s.
(d) Performed well from its start after World War II through the 1960s, but poorly from the 1960s through the demise of the system in the 1970s.
Answer: (d)

14) The paper asset created by the International Monetary Fund is called
(a).a key currency
(b) Debt rescheduling
(c) IMF conditionality
(d) Special drawing rights
Answer: (d)

15) The establishment of a common European currency was part of the
(a) Jamaica Accords.
(b) Maastricht Treaty.
(c) Berlin Protocol.
(d) Single European Act.
Answer: (b)

16) An arrangement under which a country fixes the value of its currency in terms of some “hard” currency such as the U.S. dollar is known as
(a) a crawling peg
(b) a currency board
(c) a fixed peg against a composite “basket”
(d) a crawling band
Answer: (b)

17) The international monetary system since the end of Bretton Woods has been characterized by
(a) Fully flexible exchange rates.
(b) Substantial variability in the exchange rates of the industrial countries.
(c) Exchange rate overshooting.
(d) b and c only.
Answer: (e)

18) IMF conditionality
(a) Involves IMF loans to a developing country only if the developing country agrees to follow macroeconomic policies approved by the IMF
(b) Involves IMF loans to a developing country only if the developing country agrees to join the IMF and the United Nations (UN)
(c) is seen as a threat to national sovereignty by developing countries
(d) a and c
Answer: (d)

19) Which three former Soviet republics on 27 June 2014 signed historic trade deals with the European Union (EU) that are expected to help them overcome their post-Soviet legacy of corruption and debt? –
(a) Georgia, Moldova and Serbia
(b) Georgia, Estonia and Ukraine
(c) Georgia, Moldova and Ukraine
(d) None of these
Answer: (c)

20) 40th Summit of Group of Seven (G7) group of countries concluded on 5 June 2014. This 2-day summit was held at which city?
(a) Brussels, Belgium
(b) Copenhagen, Denmark
(c) Berlin, Germany
(d) None of these
Answer: (a)

21) Group of 77 developing countries plus China (G77+China) summit to be held on 14 and 15 June 2014 in ———–?
(a) Brasília (Brazil)
(b) Santa Cruz (Bolivia)
(c) Santiago (Chile)
(d) None of these
Answer: (b)

22) The President of World Bank has always been nominated by the ____?
(a) European Union
(b) United Nations
(c) United States
(d) European Commission United States
Answer: (c)

23) Which among the following will be the base currency for BRICS New Development Bank?
(a) US Dollar
(b) Rupee
(c) Yuan
(d) Russian Ruble
Answer: (a)

24) Kip is the CURRENCY of country?
(a) Vietnam
(b) Laos
(c) Cambodia
(d) Thai Land
Answer: (b)

25) An Index that estimates the true rate of exchange among currencies is:
(a) Human Development Index.
(b) Exchange Rate.
(c) Purchasing Power Parity
(d) None of these.
Answer: (c)

26) The most prosperous member of global south, which have become important exporters and markets for the major industrialized countries are known as:
(a) Newly Industrialized countries.
(b) Developed Nations
(c) Asian Tigers
(d) None of these.
Answer: (c)

27) The G-20 finance ministers and central bank governors meeting was recently concluded in _____?
(a) Istanbul, Turkey
(b) Saint Petersburg, Russia
(c) Seoul, South Korea
(d) Toronto, Canada
Answer: (a)

28) Which country’s central bank surprised global financial markets by expanding its massive stimulus spending, which resulted in rally in global stock markets?
(a).China
(b).Japan
(c).Spain
(d).France
Answer: (b)

29) Which country would become the 19th member of Euro zone and the last Baltic nation to adopt the euro on 1 January 2015 as announced by the European Commission on 4 June 2014?
(a) Lithuania
(b) Latvia
(c) Estonia
(d) None of these
Answer: (a)

30) Asian Development Bank was established in
(a) 1964
(b) 1966
(c) 1968
(d) 1960
Answer: (b)

31) World Trade Organization was established in:
(a) 1992
(b) 1993
(c) 1994
(d) 1995
Answer: (d)

32) The most prosperous member of global south, which have become important exporters and markets for the major industrialized countries are known as:
(a) Newly Industrialized countries.
(b) Developed Nations
(c) Asian Tigers
(d) None of these.
Answer: (c)

33) What was the current deadline to ratify the World Trade Organization (WTO)’s trade facilitation agreement (TFA)?
(a) December 2015
(b) March 2016
(c) April 2016
(d) December 2016
Answer: (a)

34) According to latest report, which country is world’s top defense importer in 2014?
(a) China
(b) Saudi Arabia
(c) Pakistan [
(d) South Korea
Answer: (b)

35) The Lapis Lazuli Trade Corridor does not pass through which of the following countries?
(a) Afghanistan
(b) Turkey
(c) Pakistan
(d) Georgia
Answer: (c)

36) The “Ease of Doing Business Index” is prepared and published by _____?
(a) World Trade Organization
(b) World Bank Group
(c) United Nations
(d) European Union
Answer: ((b)

37) US president George Bush has created ‘millennium challenge Account’ to
(a) Improve national security
(b) Provide aid to Iraq and Afghanistan
(c) Help poor countries pursuing democratic ideals
(d) None of these
Answer: (c)

38) Which among the following countries is not included in the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) negotiations?
(a) United States
(b) Japan
(c) China
(d) None of these
Answer: (a)

39) Which three former Soviet republics on 27 June 2014 signed historic trade deals with the European Union (EU) that are expected to help them overcome their post-Soviet legacy of corruption and debt? –
(a) Georgia, Moldova and Serbia
(b) Georgia, Estonia and Ukraine
(c) Georgia, Moldova and Ukraine
(d) None of these
Answer: (c)

40) 40th Summit of Group of Seven (G7) group of countries concluded on 5 June 2014. This 2-day summit was held at which city?
(a) Brussels, Belgium
(b) Copenhagen, Denmark
(c) Berlin, Germany
(d) None of these
Answer: (a)

41) Which country has launched the world’s longest super-secure quantum communication line?
(a) New Zealand
(b) China
(c) Japan
(d) South Korea
Answer: (b)

42) Which one of the following is not part of development?
(a) Economic growth
(b) Subsistence agriculture
(c) The reduction of poverty
(d) Improving levels of literacy
Answer: (b)

43) Which one of the following is an example of social development?
(a) People becoming more outgoing and sociable
(b) Growing consumption of American and European consumer goods
(c) Rising numbers of doctors and hospitals
(d) Better equipped and trained armies
Answer: (c)

44) Which one of the following best describes a Millennium Development Goal?
(a) A United Nations target for international sporting achievement
(b) A national target which secures immediate acceptance in almost any social group
(c) A global target of development to be reached over the next thousand years
(d) A target set by the United Nations to achieve progress in development
Answer: (d)

45) The world’s richer countries are generally referred to as which one of the following?
(a) Third world
(b) Global south
(c) First world
(d) None of these
Answer: (c)

46) Which one of the following is also known as ‘Africa plus’?
(a) The world’s poorest 20 countries
(b) The small number of countries apart from Africa facing a lack of development
(c) The three billion poorest people in the world
(d) The bottom billion
Answer: (d)

47) Which one of the following theories of development argues the only route to development is for developing countries to follow the example of the USA and other developed countries?
(a) Dependency theory
(b) Dominant development theory
(c) Modernization theory
(d) World systems theory
Answer: (c)

48) Which one of the following is the best known dependency theorist?
(a) Walt Whitman Rostow
(b) Alexander Nobel
(c) Andre Gunder Frank
(d) Charles Cooley
Answer: (c)

49) With which one of the following theories are the ‘five stages of economic growth’ associated?
(a) Classical Marxism
(b) McDonaldization
(c) World systems theory
(d) Modernization theory
Answer: (d)

50) Which one of the following is NOT an explanation for the underdevelopment of Third World countries used by dependency theorists?
(a) They are not sufficiently integrated into the world economic system
(b) They are exploited by richer countries
(c) They face problems which are imposed upon them by developed capitalist countries
(d) They are often ruled by groups who exploit their own people and prevent change that would benefit the majority
Answer: (a)


Check Complete Collection for International Relations

Please Share your comments using Facebook ID

Buy Best Books for CSS Current Affairs

Current Affairs by Aamer Shahzad copy

World Current Affairs by Aamer Shahzad Price: Rs. 775 BUY NOW!

Current Affairs by Dr Shahid Wazir Khan 1 copy Current Affairs by Dr Shahid Wazir Khan Price: Rs. 795 BUY NOW!

Click on Buy now to book your order or Whatsapp your order @ 03224661117

About the author

CSS Times

CSS Times

CSSTimes.pk delivers free CSS online direction, approaches, books, online study-materials with an idea that no aspirant should be left out of FPSC exam competition due to Inaccessibility to costly CSS coaching centers. We write simple, Stress-free language to understand articles. We always check high standards of excellence

Leave a Comment