Islamiat CSS Solved Paper 2015 (MCQs) | CSS Solved Past Papers series

1375
Islamiat CSS Solved Paper 2015 (MCQs) | CSS Solved Past Papers series

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO PIN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT

Islamiat CSS Paper 2016


1) The literal meaning of “Wahi” is:
(a) To give or convey a message
(b) Divine revelation
(c) Gentle speech
(d) All of the above
Answer: (d)
Explanation: In Islamic terminology, wahi can be precisely defined as God’s divine message conveyed to Allah’s chosen persons (Prophets). This message can be conveyed openly or in a hidden and concealed manner, imparting wisdom and knowledge that is beyond the material and physical realities of man.

2) Who did compilation of Quran in the era of Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)?
(a) Hazrat Jaafar bin Abi Talib
(b) Hazrat Thabit bin ad-Duhdaah
(c) Hazrat Zaid bin Thabit
(d) None of these
Answer: (c)
Explanation: After the Prophet‘s demise, a number of reciters of the Qur’an died during the Wars of Apostasy and the Battle of Yamamah, and so Caliph Abu Bakr gave Zaid Bin Thabit the onerous task of collecting the Qur’an from “parchment, scapulae, leafstalks of date palms and the hearts of men” onto sheets (Suhuf) and compiling it into a book (Mushaf). Zaid Bin Thabit was the youngest scribe of the Qur’an and was among the handful of Companions who memorized the Qur’an as it was being revealed, the others being Ali Bin Abi Talib, Ubayy Bin Ka’b, Abdullah Bin Mas’ud and Abdullah Bin Abbas. In the year the Prophet (PBUH) passed away, he recited the entire Qur’an to the Prophet twice, and his recitation was called the ‘Qira’ah of Zaid Bin Thabit’, which he taught people until he passed away in 51 AH.

3) What is Sahihayn?
(a) Mishkat
(b) Bukhari
(c) Bukhari and Muslim
(d) Ibne Majah
Answer: (c)
Explanation: Al-Sahihayn, (al-Bukhari and Muslim), are the most authentic sources of Islamic faith.

4) Slatul Istasqa is the prayer for?
(a) Salat ul Hajat
(b) The Prayer for Seeking Rain
(c) Prayer performed during a lunar eclipse
(d) None of these
Answer: (b)
Explanation: Salat to seek rain is an emphatic Sunnah. This was performed by the Prophet ﷺ as reported in the hadeeth of Abdullah bn Zaid t,: “The Prophet (PBUH) went to the praying ground to seek rain. He faced the Qiblah, turned his cloak inside out, and prayed two raka’at.”

5) Masjid Nimrah is located in:
(a) Arafat
(b) Jerusalem
(c) Medina
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: Masjid e Nimra is situated in Arafat, Makkah. Here Prophet Muhammad (PBUH) delivered the last historic sermon (Khutba) of Hajj. Every year on 9th Zihija, Hajj Khutba is delivered from this mosque. Only two salat (Prayers) are offered in this mosque during a year. On Haj day (the 9th Zilhija) Zuhar and Asar prayers are offered jointly by pilgrims

6) Sermon of Hajj is delivered in:
(a) Masjid al-Qiblatayn
(b) Masjid e Taneem
(c) Masjid e Nimra
(d) None of these
Answer: (c)

7) Wadd, Suwa`, Yaghuth, Ya`uq and Nasr were the names of
(a) Name of wars
(b) The Idols of the People of Nuh (Alaihissalam)
(c) The Idols of the People of Ur
(d) None of these
Answer: (b)
Explanation: The Idols of the People of Nuh (Alaihissalam) and what happened to Him, And they have plotted a mighty plot. And they have said: `You shall not leave your gods, nor shall you leave Wadd, norSuwa`, nor Yaghuth, and Ya`uq and Nasr.'[Surah Nuh (71): 22~23]

8) Last Ghazwa of the Holy Prophet (PBUH) was:
(a) Autas
(b) Hunayn
(c) Tabouk
(d) Khaybar
Answer: (c)

9) Four Sacred months of Hijri Calendar are? Dhil Qaad, Dhil Hajj, Muharram and Rajab
(a) Muharram, Rajab, Jumada al-thani (Jumada II), Shawwal
(b) Thul-Qi’dah, Thul-Hijjah, Muharram and Rajab
(c) Safar, Sha’ban, Rabi’ al-awwal (Rabi’ I), Shawwal
(d) Dhu al-Hijjah, Ramadan, Rabi’ al-awwal (Rabi’ I), Sha’ban
Answer: (b)
Explanation: These four months, according to the authentic Prophetic narrations, are Thul-Qi’dah, Thul-Hijjah, Muharram and Rajab. All the interpreters of the Noble Quran are unanimous on this point, because the Noble Prophet (PBUH) declared in his sermon on the occasion of his last Hajj (pilgrimage to Makkah): “One year consists of twelve months, of which four are sacred months; three of them are in sequence; Thul-Qi’dah, Thul-Hijjah, Muharram, and the fourth is Rajab.”

10) Hadith-e-Taqriri means?
(a) Hadith which Rasulullah (Sallallahu Alaihi Wasallam) quotes from Allah Ta’ala
(b) Hadith which includes some statements or acts of some of the companions of Rasulullah
(c) Hadith which describes something about physical, spiritual or states of Rasulullah
(d) Hadith which is not attributed to Rasulullah (Sallallahu Alaihi Wasallam) directly
Answer: (b)
Explanation: It is that Hadith which includes some statements or acts of some of the companions of Rasulullah (Sallallahu Alaihi Wasallam) which were said or done in his presence and he did not object to them

11)“ Falyabudu “ means :
(a) He made them incline
(b) Who gave them food in hunger
(c) They should worship
(d) None of these
Answer: (c)
Explanation: So let them worship (Allah) the Lord of this House (the Ka’bah in Makkah). (Quraish 106:3)

12) “Alnnaffathati” means:
(a) Envier
(b) Witchcrafts
(c) Darkness
(d) None of these
Answer: (b)

13) Jadul Anbaya is the name given to Prophet:
(a) Prophet Adam Alaihis Salaam
(b) Prophet Ibrahim (Abraham) Alaihis Salaam
(c) Prophet Muhammad (PBUH)
(d) Prophet Ismaeel Alaihis Salaam
Answer: (b)
Explanation: Anbiya is a direct Quranic word that means “prophets” (plural of Nabi, “prophet”) Hazrat Ibrahim was born in a house of idolaters, in the kingdom of Babylon. His father Aazar was a well known idol sculptor that his people worshipped.

14) Amin al-Ummah (Custodian of Ummah) is the name given to which Sahabi:
(a) Anas bin Malik
(b) Abu Ubaida bin al-Jarraah
(c) Thabit bin ad-Duhdaah
(d) Saad bin Abi Waqas
Answer: (b)
Explanation: The image of dignity and grace, a handsome, pleasant, well spoken man with a tall, slim physique and bright sharp eyes. These were the physical good looks of a man whom the Prophet said: ‘Every Ummah (nation) has a trustee: the trustee of my Ummah (nation) is Abu Ubaidah bin Al-Jarrah.’ He was a man whom was given the title ‘Aminul Ummah’, the trustee of this nation.

15) “Fee jeediha hab” means:
(a) All his wealth
(b) Round her (own) neck
(c) Father of Flame
(d) None of these
Answer: (b)

16) Banu Thaqif was located in:
(a) Tabuk
(b) Najran
(c) Asir
(d) Ta’if
Answer: (d)
Explanation: The Thaqif was one of the tribes of Arabia during Hazrat Muhammad (PBUH)’s era and it is still the main tribe in the city of Taif, Saudi Arabia today

17) Hazrat Muhammad (PBUH) went to Syria with Abu-Talib at the age of
(a) 12
(b) 15
(c) 24
(d) 35
Answer: (a)
Explanation: This journey, undertaken by Hazrat Muhammad (PBUH) at the age of twelve years, is considered to be one of the most pleasant journeys performed by him, because during this journey he passed through Madyan the Qura valley and the country of Samud and witnessed the beautiful natural sceneries of Syria.

18) Battle of Yamamah was fought against?
(a) Musaylamah al-Kaddhab
(b) Banu Qaynuqa
(c) Banu Lahyan
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: The Battle of Yamama was fought in December 632 as part as the Ridda Wars (“Apostate Wars”) on the plain of Aqraba in the region of Al-Yamama (in present-day Saudi Arabia) between the forces of Hazrat Abu Bakr and Musaylimah, a self-proclaimed prophet.

19) Surah Surah Al-Isra is the second name of which Surah?
(a) Surah Al-Mu’minun
(b) Surah Al-Masad
(c) Surah Bani Israil
(d) Surah Al-‘Asr
Answer: (c)
Explanation: This Surah takes its name (Bani Israil) from v. 4. But this name is merely a distinctive appellation like the names of many other surahs and not a descriptive title, and does not mean that “Bani Isra’il” is the theme of this Surah.

20) Which wives Hazrat Muhammad (PBUH) fathered offspring?
(a) Hadhrat Umme Habibah (Radhiyallaho anha)
(b) Hadhrat Khadijah (Radhiyallaho anha)
(c) Hadhrat Aishah (Radhiyallaho anha)
(d) Hadhrat Zainab bint Jahsh (Radhiyallaho anha)
Answer: (b)
Explanation: Her children from other husbands are therefore known as Banu Tahirah. Her virtues and privileges have been mentioned extensively (in Hadith). The Prophet Mohammad (PBUH) laid her in the grave with his own hands. The funeral service had not till then been enjoined.

Please Share your comments using Facebook ID

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here