Model Paper (Set-I) for the Posts of ESE, Educators

1004
ESE Educators Model Papers

1. Education means_____.
(a) Changing in behaviour
(b) To bring out
(c) Transfer of education
(d) All of the above

2. Education is a process through which a/an _____ transmits its values, norms and customs to the next generation.
(a) Individual
(b) Group
(c) Colony
(d) Society

3. Informal education is concerned with the_____.
(a) Home
(b) Family
(c) Institution
(d) Society

4. Aristotle said that knowledge is_____.
(a) Truth
(b) Education
(c) Activity
(d) Virtue


Please support us by Liking above Like (thumb) Button and confirm it

5. At secondary level, Islamic studies as well as the _____ are emphasised education.
(a) Science
(b) Social
(c) Economical
(d) Religious

6. The federal government mostly assists in _____, accreditation and some financing of research.
(a) Administering education
(b) Establishing examination
(c) Curriculum development
(d) None of these

7. Special programs and projects like teaching kit, A-Video cassette, Textbook and Literacy-cum-Industrial Centres etc. are introduced by _____ for development and improvement in education.
(a) Ministry of Education
(b) Federal ministry of education
(c) Provincial Government
(d) Board of education

8. There are_____ types of Bachelor courses in Pakistan.
(a) Two
(b) Five
(c) Seven
(d) Many

9. In All Pakistan Education Conference, _____ years free and compulsory education was envisaged.
(a) 5
(b) 6
(c) 8
(d) 10

10. Education develops the roots of any:
(a) Individual
(b) Community
(c) Nation
(d) All of the above

11. Only 63% of Pakistani children finish _____ education.
(a) Primary
(b) Secondary School
(c) Intermediate
(d) Graduate

12. If students leave the school without completing the compulsory education, it is called_____.
(a) Leisure
(b) Drop out
(c) Enjoyment
(d) All of the above

13. Curriculum is known as “Minhaj” _____.
(a) In Urdu
(b) In Greek
(c) In Arabic
(d) In Latin

14. Franklin Bobbit’s book “The Curriculum” was published in _____.
(a) 1918
(b) 1916
(c) 1920
(d) 1815

15. Education imparted in a series of lessons or class meetings is called _____.
(a) Teaching technique
(b) Plan of action
(c) Course
(d) None of these

16. Taba’s model of curriculum came in _____.
(a) 1962
(b) 1963
(c) 1964
(d) 1965

17. At authoritarian level of teaching is_____.
(a) Teacher-centered
(b) Child—centered
(c) Headmaster-centered
(d) Experience-based

18. In Quardrium included subjects are _____.
(a) Math, geometry, algebra, logic
(b) Geometry, logic, music, algebra
(c) Math, geometry, music, astronomy
(d) None of these

19. “Curriculum is a fixed programme of courses.” This is_____ of curriculum
(a) Old Concept
(b) Learner Concept
(c) Logical Concept
(d) Both (a) & (b)

20. Planned experiences (curricular and co-curricular) offered to the learner under the guidance of school are called _____.
(a) Curricular activities
(b) Courses
(c) Syllabus
(d) Curriculum

21. The curriculum for modernising the society stresses the _____.
(a) Restructuring contents
(b) Adopting new methods of teaching
(c) Encouraging activities
(d) All of the above

22. Davies presented behavioural objectives theory in
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1978

23. Curriculum evaluation determines
(a) Importance of curriculum
(b) Change of curriculum
(c) Worth of curriculum
(d) Action of curriculum

24. Which of the following are useful to the teacher as he or she tries to help the student understand what is to be learned?
(a) Rules
(b) Consequences
(c) Objectives
(d) None of these

25. The scientific process of classifying things or arranging them in groups is called_____.
(a) Data
(b) Taxonomy
(c) Goals
(d) None of these

26. Domain means_____.
(a) A field of knowledge
(b) Hypothesis
(c) Both a & b
(d) None of these

27. The worth of a student / person attaches to a particular object or phenomenon is_____.
(a) Organisation
(b) Receiving
(c) Responding
(d) Valuing

28. According to _____, educational psychology is that branch of psychology that deals with teaching and learning.
(a) B.F. Skinner
(b) Sigmund Freud
(c) William James
(d) William Wundt

29. The scientific study of human behaviour is_____.
(a) Culture
(b) Philosophy
(c) Society
(d) Psychology

30. Jean Piaget was a Swiss _____.
(a) Philosopher
(b) Biologist
(c) Chemist
(d) Psychologist

31. Which of the following is one of the major approaches to psychology?
(a) Psychoanalysis
(b) Structuralism
(c) Psychiatry
(d) New Age Movement

32. What is the difference between aggression and violence?
(a) Aggression can be physical and verbal, violence is only physical.
(b) Violence can be physical and verbal, aggression is only physical.
(c) Aggression is verbal, violence is physical.
(d) None of these

33. To store and preserve the knowledge is_____.
(a) Retention
(b) Attention
(c) Perception
(d) Formation

34. Psychoanalytic theory is built on the concept that _____ is topographical and dynamic.
(a) Soul
(b) Behaviour
(c) Consciousness
(d) Mind

35. A person inherits all physiological and psychological aspects from his _____.
(a) Environment
(b) Society
(c) Home
(d) Parents

36. The process whereby an individual learns to behave in accordance with the social traditions is_____.
(a) Behaviourism
(b) Socialisation
(c) Realism
(d) None of these

37. Sources of frustration include_____.
(a) Environmental lacks
(b) Environmental obstacles
(c) Incompatible motives
(d) All of the above

38. _____ is not concerned with the law of learning.
(a) Law of modification
(b) Law of readiness
(c) Law of exercise
(d) Law of effect

39. Through the educational process, an individual is stimulated to think, to appreciate and to _____ .
(a) Motivate
(b) Act
(c) Train
(d) Mature

40. An individual uses his _____ abilities in insight learning.
(a) Cognitive
(b) Observational
(c) Imitated
(d) Behavioural

41. The term that refers to the entire life activities and experiences of all living organisms is called_____.
(a) Behaviour
(b) Psychology
(c) Consciousness
(d) Emotion

42. Which one of the following situations is an example of modeling?
(a) A child is praised by his parents for ‘standing up for himself’ after being provoked
(b) A child succeeds in getting hold of a desired toy by grabbing it from another child
(c) A child sees a peer’s popularity increase after winning a fight with another child
(d) None of these

43. Experiments performed by Ivan Pavlov led to _____ theory.
(a) Classical conditioning
(b) Operant conditioning
(c) Social learning
(d) Method reproduction

44. E. L. Thorndike is famous for:
(a) Drill upon learning
(b) Lesson making
(c) Trial and error learning
(d) Insight learning

45. Child development theory was given by_____.
(a) Pavlov
(b) Gestalt
(c) Thorndike
(d) Piaget

46. At concrete operational stage child begins to think _____ but cannot think in abstract terms.
(a) Deeply
(b) Emotionally
(c) Theoretically
(d) Logically

47. The approximate nine months period spent in mother’s womb is known as the _____ period
(a) Post-natal
(b) Pre-natal
(c) Infancy
(d) Foetus

48. Guilford’s theory of intelligence starts with an analysis of _____ for creative thinking.
(a) Intellect
(b) Motivation
(c) Novelty
(d) Creativity

49. According to which theory of motivation patterns of human behaviour are inherited?
(a) Instinct theory
(b) Cognition theory
(c) Stimulus theory
(d) Genetic theory

50. Abraham Maslow proposed hierarchy of human needs in_____.
(a) 1944
(b) 1954
(c) 1964
(d) 1974

ANSWERS

1. d 2. d 3. d 4. d 5. d
6. c 7. b 8. d 9. a 10. c
11. a 12. b 13. c 14. a 15. c
16. c 17. a 18. c 19. a 20. d
21. d 22. b 23. c 24. c 25. b
26. a 27. d 28. a 29. d 30. b
31. a 32. a 33. a 34. c 35. a
36. c 37. d 38. b 39. c 40. d
41. b 42. c 43. d 44. a 45. d
46. d 47. c 48. a 49. d 50. c
Please Share your comments using Facebook ID
If there are any omissions or mistakes,wrong or incomplete, If you have any suggestions or corrections to make. Please let me know, Just drop comment or Contact Us

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here