Solved General Science & Ability CSS Paper 2014 | MCQs with Explanation

1446
General Science and Ability CSS Past Paper Solved
FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT

General Science & Ability (Everyday Science) – 2014


1) Who was the early dentist and also inventor of many surgical instruments?

(a) Avicenna
(b) Al-Zahrawi (Abulcasis)
(c) Ibn al-Haytham
(d) Al-Jahiz
Answer: (b)
Explanation: in the field of dentistry, Al-Zahrawi sketched various instruments used in addition to describing many important dental operations. He also developed the technique of replacing defective teeth by artificial ones.

2) The echo of Big Bang can be heard in the form of:

(a) Cosmic rays
(b) Gamma rays
(c) Microwave radio signals
(d) Infrared radiations
Answer: (c)
Explanation: On May 20, 1964, American radio astronomers Robert Wilson and Arno Penzias discovered the cosmic microwave background radiation (CMB), the ancient light that began saturating the universe 380,000 years after its creation. And they did so pretty much by accident. The two radio astronomers won the 1978 Nobel Prize in physics for their work, sharing the award with Soviet scientist Pyotr Kapitsa. It is also called as the 3K microwave background radiation.

3) Omar Khayyam was a:

(a) Poet
(b) Mathematician
(c) Astronomer
(d) All of these
Answer: (d)
Explanation: Khayyam was an astronomer, astrologer, physician, philosopher, and mathematician: he made outstanding contributions in algebra. His poetry is better known in the West than any other non-Western poet.

4) Who was the first Muslim mathematician who used ” Zero ‘‘:

(a) Ahmad ibn al-Baitar
(b) Ibn Rushd
(c) Ibn al-Haytham
(d) Al Khwarizmi
Answer: (d)
Explanation: Abu Ja’far Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi, (780 – 850 CE), was the grandfather of computer science and the father of Algebra. He was the popularizer of Arabic numerals, adopter of zero (the symbol, that is) and the decimal system, astronomer, cartographer, in briefs an encyclopedic scholar.

5) Why some nebulae shine?

(a) because they emit light
(b) due to burning process
(c) because they contain bright stars
(d) because they reflect light
Answer: (d)
Explanation: Reflection nebulae are composed of dust and cool, neutral hydrogen. They shine by the reflected light of nearby stars. Without the nearby stars, they would be dark nebulae.

6) A shooting star is

(a) Sun
(b) A comet
(c) A meteor
(d) An asteroid
Answer: (c)
Explanation: Shooting stars look like stars that quickly shoot across the sky, but they are not stars. A shooting star is really a small piece of rock or dust that hits Earth’s atmosphere from space. It moves so fast that it heats up and glows as it moves through the atmosphere. Shooting stars are actually what astronomers call meteors. Most meteors burn up in the atmosphere before they reach the ground. However, once in a while a meteor is large enough than some of it survives and reaches Earth’s surface. Then it is called a meteorite.

7) A ‘clinical death’ takes place when:

(a) There is no pulse
(b) There is no heart beat
(c) Pupils are fixed and dilated and there is no reaction to light
(d) All of above
Answer: (d)
Explanation: CLINICAL DEATH (0-4 minutes) – occurs from the time the person stops breathing and the heart stops pumping.

8) What is Hubble Classification?

(a) Classification of stars
(b) Classification of planets
(c) Classification of galaxies
(d) Classification of earth’s zones
Answer: (c)
Explanation: The Hubble classification of galaxies also referred to as the ‘tuning fork’ diagram because of its shape, classes’ galaxies along three main lines into:
Elliptical galaxies
Spiral galaxies
Barred Spiral Galaxies

9) Sun rises in the east and sets in the west due to the:

(a) Shape of earth
(b) Rotation of earth around the sun
(c) Rotation of earth on its axis
(d) Movement of the sun
Answer: (c)

10) What are cyclones?

(a) Sudden heavy floods
(b) No rain for a long period
(c) Heavy showers
(d) Violent wind and rain
Answer: (d)

11) From ecological point of view human beings are taken as:

(a) Decomposers
(b) Consumers’
(c) Producers
(d) All of these
Answer: (c)

12) The major cause of land pollution is:

(a) Pesticides
(b) Chemical fertilizers
(c) Insecticides
(d) All of these
Answer: (d)

13) The sharp-bitter taste of unripe fruits is due to high concentration of:

(a) Phenolic compounds
(b) Volatile compounds
(c) Organic acids
(d) Starch
Answer: (c)

14) The use of antibiotic is a very effective way of killing disease causing bacteria. Sometime people don’t finish all of their pills. This can result in:

(a) Some bacteria left unkilled
(b) Production of more bacteria
(c) Bacteria becoming sensitive to antibiotics
(d) Bacteria becoming resistant to antibiotics
Answer: (d)

15) Flesh eaters are called:

(a) Omnivores
(b) Carnivores
(c) Herbivores
(d) Scavengers
Answer: (b)

16) Chromosomes are made up of:

(a) DNA only
(b) DNA & RNA
(c) Proteins only
(d) DNA, RNA & Proteins only
Answer: (d)

17) Plants can be made disease resistant by:

(a) Heat Treatment
(b) Hormone treatment
(c) Colchicines treatment
(d) Breeding with their wild relatives
Answer: (b)

18) Important ingredient used in vicks vapor rub is obtained from the plant:

(a) Cinamomum camphora
(b) Cinamomum zelamicum
(c) Curaima longa
(d) All of these
Answer: (a)

19) Which of the following is both endocrine and exocrine gland?

(a) Thyroid
(b) Pancreas
(c) Parathyroid
(d) All of these
Answer: (b)
Explanation: The pancreas has both endocrine and exocrine functions. The pancreas belongs to the body’s endocrine system, which secretes and regulates all the hormones in the bloodstream

20) The process by which small amount of impurities is added into a semiconductor is called:

(a) Addition
(b) Conduction
(c) Doping
(d) Insulating
Answer: (c)

21) Which of the following is a semiconductor?

(a) Mercury
(b) Magnesium
(c) Silver
(d) None of these
Answer: (c)

22) Silverfish belongs to:

(a) Fish
(b) Insect
(c) Reptile
(d) Amphibian
Answer: (b)
Explanation: Silverfish and firebrats are closely related and belong to the Thysanura order of insects. There are about 370 species in the order. Common silverfish (Lepisma saccharina) are small, wingless insects that wriggle as they move. They are interesting little creatures, but they can also be very annoying and destructive household pests. A major component of their diet is starch. An encounter with silverfish is often an immediate call to action in order to protect food, paper and other starch-containing items.

23) Satiety is the condition in which patient lacks desire to:

(a) Drink
(b) Eat
(c) Sleep
(d) Talk
Answer: (b)

24) Function of iron in our body is:

(a) Provide strength
(b) Oxygen transport
(c) Help in hydrolysis
(d) Breakdown fats
Answer: (b)

25) The non- communicable disease is called:

(a) Endemic
(b) Acute
(c) Chronic
(d) Innate
Answer: (c)
Explanation: No communicable diseases (NCDs), also known as chronic diseases, are not passed from person to person. They are of long duration and generally slow progression. The 4 main types of noncommunicable diseases are cardiovascular diseases (like heart attacks and stroke), cancers, chronic respiratory diseases (such as chronic obstructive pulmonary disease and asthma) and diabetes.

26) Vitamins A, D, E and K are called:

(a) Water soluble vitamins
(b) Primary vitamins
(c) Basic vitamins
(d) Fat soluble vitamins
Answer: (d)
Explanation: The fat-soluble vitamins, A, D, E, and K, are stored in the body for long periods of time and generally pose a greater risk for toxicity when consumed in excess than water-soluble vitamins. Eating a normal, well-balanced diet will not lead to toxicity in otherwise healthy individuals. However, taking vitamin supplements that contain megadoses of vitamins A, D, E and K may lead to toxicity. The body only needs small amounts of any vitamin.

27) The quickest, most readily available source of energy for the body is ____.?

(a) Protein
(b) Carbohydrate
(c) Lipid
(d) Vitamins
Answer: (b)
Explanation: Carbohydrates are one of the three macronutrients in our diet (fat and protein being the others) They exist in many forms and are mainly found in starchy foods such as bread, pasta, and rice, as well as in some beverages, e.g. fruit juices and sugar-sweetened drinks. Carbohydrates represent the most important source of energy for the body, and are vital for a varied and balanced diet.

28) The sum of the kinetic energy and potential energy of an oscillating body is

(a) Maximum in the beginning
(b) Constant at all points
(c) Maximum at midway of the path
(d) Minimum in the beginning
Answer: (b)

29) Which term in psychology is generally used to refer to emotional disorders such as, anxiety, depression and phobia?

(a) Psyches
(b) Hypnosis
(c) Neurosis
(d) Mental illness
Answer: (c)
Explanation: Neuroticism is a long-term tendency to be in a negative emotional state. People with neuroticism tend to have more depressed moods – they suffer from feelings of guilt, envy, anger and anxiety, more frequently and more severely than other individuals. Neuroticism is the state of being neurotic.
An individual with neuroticism is typically self-conscious and shy. There is a tendency to internalize phobias and other neuroses, such as panic disorders, aggression, negativity, and depression. Neuroses (singular: neurosis) refers to a mental disorder involving distress, but not hallucinations nor delusions – they are not outside socially acceptable norms. The individual is still in touch with reality.
Neurosis is an actual disorder, such as obsessive thoughts or anxiety, while neuroticism is the state of having the disorder. In modern non-medical texts the two are often used with the same meaning. For psychologists and psychiatrists today, these terms are rarely used (outdated terms).

30) All Alkali metals react with water to form:

(a) Oxides
(b) Peroxides
(c) Hydroxides
(d) Hyper oxides
Answer: (c)

31) LASER is an acronym for:

(a) Light amplification by standard emission of light
(b) Light absorption stimulated entrance of radiation
(c) Light amplification by stimulated emission of radiation
(d) Light absorption by standard emission of radiation
Answer: (c)

32) If carbon dioxide is passed through lime water for a long time, the cloudy white color (initially formed) disappears because of the formation of:

(a) Calcium bicarbonate
(b) Calcium hydroxide
(c) Calcium carbonate
(d) Calcium sulphate
Answer: (b)

33) Permanent hardness of water is due to the presence of

(a) Calcium bicarbonate
(b) Magnesium bicarbonate
(c) Calcium sulphate
(d) Sodium bicarbonate
Answer: (c)
Explanation: Permanent hardness in water is hardness due to the presence of the chlorides, nitrates and sulphates of calcium and magnesium, which will not be precipitated by boiling

34) Articles made of copper and bronze slowly tarnish in air and turn green; the green color is due to the formation of:

(a) Copper oxide
(b) Basic Copper sulphide
(c) Copper oxalate
(d) All of these
Answer: (b)

35) Bleaching powder losses its power on keeping for a long time because

(a) It changes into calcium hypochlorite
(b) It changes into calcium chloride and calcium hydroxide
(c) It absorbs moisture
(d) It changes into calcium chloride and calcium chlorate
Answer: (d)

36) When the quantity of charge on each of the two bodies is doubled, the force between them becomes

(a) One fourth
(b) One half
(c) Twice
(d) Four times
Answer: (a)

37) Light year is related to:

(a) Time
(b) Distance
(c) Energy
(d) Speed
Answer: (b)

38) The word ceramic means:

(a) Hard material
(b) Soft material
(c) Dry material
(d) Burnt material
Answer: (a)

39) The operation of solar cell is based on

(a) Laser technology
(b) Photoconduction
(c) Thermal emission
(d) Tyndall effect
Answer: (b)

40) The minimum number of bits required to store hexadecimal number AF is

(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 16
Answer: (d)

41) Which of the following minerals is most resistant to chemical weathering?

(a) Olivine
(b) Quartz
(c) Hornblende (d) Potassium feldspar
Answer: (b)

42) If an igneous rock cuts across a sedimentary rock, we know that the igneous rock is

(a) Older than the sedimentary rock
(b) Younger than the sedimentary rock
(c) The same age as the sedimentary rock
(d) A minimum of 1.2 million years old
Answer: (b)

43) The discipline which deals with the understanding and treatment of mental health is called:

(a) Applied psychology
(b) Clinical psychology
(c) Psychoanalysis
(d) Psychiatry
Answer: (a)

44) Overcooking of food should be avoided because overcooking:

(a) Makes the food difficult to digest
(b) Makes the food
(c) Increase the nutritive value of food
(d) Reduces the nutritive value of food
Answer: (d)

45) Optical fiber operates on the principle of:

(a) Tyndall effect
(b) Photoelectric effect
(c) Laser technology
(d) Total internal reflection
Answer: (d)

46) The sensation of the skin is perceived by:

(a) Epidermis
(b) The dermis
(c) Endodermis
(d) None of these
Answer: (a)

47) The loudness of sound depends on its

(a) Wavelength
(b) Frequency
(c) Amplitude
(d) All of these
Answer: (c)

48) A person standing in front of a mirror finds his image smaller than him and erect. This implies that the mirror is:

(a) Plane
(b) Concave
(c) Convex
(d) Not of good quality
Answer: (b)

49) The densities of three liquids are D, 2D, 3D. What will be the density of the resulting mixture if equal volumes of the three liquids are mixed?

(a) 1.5D
(b) 2D
(c) 3D
(d) 6D
Answer: (b)

50) Which of the following is a conventional designation of pre-released software?

(a) Raw
(b) Alpha
(c) Omega
(d) Beta
Answer: (d)

Buy Most Recommended book CSS Slolved MCQs

CSS Solved MCQs for Compulsory Subjects

Book Price: Rs. 475

Whatsapp your details @ 03224661117 to get book at your doorstep with cash on delivery

Please Share your comments using Facebook ID

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here