Important Space and Universe Facts (Solved MCQs) for Competitive Exams

1770
Important Space and Universe Facts (Solved MCQs) for Competitive Exams

1) To a space traveler on moon, how does the lunar sky during day time appear?
Answer: Black

2) NASA’s Deep Impact space mission was employed to take detailed pictures of which comet nucleus?
Answer: Tempel 1 (official designation: 9P/Tempel)

3) How is Albedo defined?
Answer: The amount of insolation reflected back to the space by the top of atmosphere, by clouds and ice-covered areas of the earth’s surface

4) The largest amount of reflection of the solar radiant energy which is reflected back into space before reaching the earth’s surface why happens this?
Answer: clouds

5) The incoming short-wave solar radiation is balanced by an equal amount of long-wave radiation from earth going back to space. What is this?
Answer: Heat balance of earth

6) Two cars, passing each other at high speed, are in danger of side swiping why?
Answer: Because of decrease in air pressure in the space between them

7) When an electric bulb breaks, why is there a mild bang?
Answer: Due to the air rushing in to fill the evacuated space

8) To an astronaut, how does outer space appear?
Answer: Black

9) What is the difference between explosion and combustion?
Answer: That there is rapid increase of pressure in confined spaces in case of an explosion, but no such change occurs during combustion

10) It has been observed that astronauts lose substantial quantity of calcium through urine during space flight. Why is this?
Answer: Due to microgravity

11) Which was the first satellite to be sent into space?
Answer: Sputnik

12) In order of their distances from the Sun, which planet lie between Mars and Uranus?
Answer: Jupiter and Saturn

13) Which two planets of the solar system have no satellites?
Answer: Mercury and Venus

14.) In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet?
Answer: Jupiter

15) Which planet looks reddish in the night sky?
Answer: Mars

16) What the twelve constellations to as zodiac?
Answer: A group of stars

17) What is the period of one revolution of sun around the center of galaxy called?
Answer: Cosmic year

18) Which is the planet its length of its day and the tilt of its axis are almost identical to those of the earth?
Answer: Mars

19) Which planet have thirteen moons?
Answer: Neptune

20) Who discovered the laws of planetary orbits?
Answer: Johannes Kepler

21) Which celestial body besides earth bear, The Sea of Tranquility’ and The Ocean of Storms’ ?
Answer: Moon

22) Which planet take maximum time for one revolution around the Sun?
Answer: Jupiter

23) When will the Comet Swift–Tuttl crash with Earth?
Answer: In 2116 AD

24) Which is the hottest planet?
Answer: Venus

25) Which planet is known as the ‘Watery Planet’ ?
Earth

26) The light coming from stars gives the idea of their which quality?
Answer: Temperature

27) What is the outermost layer of Sun called?
Answer: Corona

28) Comets revolve around which body?
Answer: Sun

29) Which gas is most predominant in the Sun?
Answer: Hydrogen

30) Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate?
Answer: Jupiter

Please Share your comments using Facebook ID
If there are any omissions or mistakes,wrong or incomplete, If you have any suggestions or corrections to make. Please let me know, Just drop comment or Contact Us

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here