Basic Arithmetic Solved MCQs for FPSC and Other Competitive Exams (Set-II)

4282
Basic Arithmetic Solved MCQs for FPSC and Other Competitive Exams (Set-II)

51. Find the average of first 40 natural numbers.
(a) 40
(b) 35
(c) 30.6
(d) 20.5
(Answer) d

52. A person who suffers from Claustrophobia has fear of what?
(a) Confined places
(b) Lightning
(c) Heights
(d) None of these
(Answer) a

53. Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
(a) 7 min & 15 sec
(b) 7 min & 45 sec
(c) 8 min & 5 sec
(d) 8 min & 15 sec
(Answer) d

54. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?
(a) 7:5
(b) 1:2
(c) 2:1
(d) 6:5
(Answer) a


Please support us by Liking above Like (thumb) Button and confirm it

55. A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
(a) 45 km/hr
(b) 50 km/hr
(c) 55 km/hr
(d) 65 km/hr
(Answer) c

56. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is
(a) Rs. 84
(b) Rs. 147
(c) Rs. 196
(d) Rs. 240
(Answer) a

57. A house wife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs.25 for the item, approximately how much percent she saved in the transaction?
(a) 8%
(b) 9%
(c) 10%
(d) 11%
(Answer) b

58. I have trouble _____.
(a) to remember my password
(b) to remembering my password
(c) remember my password
(d) remembering my password
58. (Answer) d

59. A man can row upstream at 8 kmph and downstream at 13 kmph. The speed of the stream is?
(a) 2.5 kmph
(b) 4.2 kmph
(c) 5 kmph
(d) 10.5 kmph
(Answer) a

60. A papaya tree was planted 2 years ago. It increases at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?
(a) 432 cm
(b) 324 cm
(c) 375 cm
(d) 400 cm
(Answer) c

61. A boy has Rs 2. He wins or loses Rs. 1 at a time If he wins he gets Rs. 1 and if he loses the game he loses Rs. 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible?
(a) 14
(b) 23
(c) 16
(d) 12
(Answer) c

62. Xenophobia is fear of which kind?
(a) Fear of confined spaces
(b) Things that glow in the dark
(c) Fear of heights
(d) Foreigners or strangers
(Answer) d

63. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will A alone finish the work?
(a) 27
(b) 26
(c) 25
(d) 24
(Answer) a

64. The speed of a car is 75 m/sec. What is the speed of car in km/hr?
(a) 135 km/hr
(b) 270 km/hr
(c) 200 km/hr
(d) 250 km/hr
(Answer) b

65. The least number exactly divisible by 12,15,20,54 is
(a) 532
(b) 220
(c) 540
(d) 500
(Answer) c

66. If the cost price of 10 chairs be equal to selling price of 16 chairs, then the loss percentage will be
(a) 9.6
(b) 17.5
(c) 20
(d) 37.5
(Answer) d

67. The diagonals of a rhombus are 15cm and 20cm.Find its area?
(a) 120sqcm
(b) 300sqcm
(c) 150sqcm
(d) 480sqcm
(Answer) c

68. P and Q started business with Rs.15000 and Rs.10000 respectively. Find the share of P in an annual profit of Rs. 25000.
(a) Rs.8000
(b) Rs.6000
(c) Rs.10000
(d) Rs.15000
(Answer) d

69. An amount doubles itself in 5 years with simple interest. What is the rate of interest?
(a) 20
(b) 25
(c) 33
(d) 35
(Answer) a

70. In a cricket match five batsmen A, B, C, D and E scored an average of 36 runs. D scored 5 more than E; E scored 8 fewer than A; B scored as many as D and E combined; and B and C scored 107 between them. How many runs did E score?
(a) 62
(b) 45
(c) 28
(d) 20
(Answer) d

71. If STRAY is coded as TUSBZ then how will MOURN be coded?
(a) LPVSO
(b) NPVSO
(c) NVPSO
(d) NPSVO
(Answer) b

72. A lady pointing to a man in a photograph says, “The sister of the son of this man is my mother-in-law.” How is the husband of the lady related to the man in the photograph?
(a) Maternal grandson
(b) Nephew
(c) Son
(d) Maternal grandfather
(Answer) a

73. In a group of 15 people, 7 read French, 8 read English while 3 of them read none of these two. How many of them read French and English both?
(a) 0
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(Answer) b

74. Arshad’s monthly expenditures are 7500. How much he spends in 8 months?
(a) Rs.60000
(b) Rs.70000
(c) Rs.80000
(d) Rs.90000
(Answer) a

75. A car covers 20.525 km distance in one litre petrol. How much distance this car will cover in 15 litres petrol?
(a) 307.875
(b) 407.875
(c) 507.875
(d) 607.875
(Answer) a

76. A train covers 45½ km distance in one hour. How much distance train will cover in 25 hours?
(a) 1437.5 km
(b) 1537.5 km
(c) 1637.5 km
(d) 1137.5 km
(Answer) d

77. A seller loses 13% by selling a book at a certain price. Had he sold it for R.s 9.75 more, He would have gained 26%. C.P to him was:
(a) 25
(b) 30
(c) 39
(d) 42
(Answer) a

78. A shopkeeper bought bicycle for R.s 600 and sold it for R.s 720.find the gain percent.
(a) 15%
(b) 18%
(c) 20%
(d) 25
(Answer) c

79. Akbar sold his old gun for Rs.900, which he bought for Rs.2500. His loss is?
(a) 64%
(b) 82%
(c) 94%
(d) 15%
(Answer) a

80. The written price of a coat is Rs.275 If 15% rebate is given on the written price, what will a customer pay?
(a) Rs. 223.75
(b) Rs. 231.75
(c) Rs. 243.75
(d) Rs. 233.75
(Answer) d

81. Cost of 6 handkerchiefs is Rs.90. Find the cost of 2 dozen handkerchiefs.
(a) Rs. 360
(b) Rs. 330
(c) Rs. 340
(d) Rs. 350
(Answer) a

82. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the two digits of the two digit number?
(a) 56
(b) 48
(c) 45
(d) 65
(Answer) b

83. If the following words are arranged according to the dictionary order then which will be the second word in that order?
(a) Expound
(b) Exposure
(c) Expulsion
(d) Expose
(Answer) d

84. There are 16 teams in a soccer tournament. If everyone plays against everyone exactly once, how many games are there going to be?
(a) 119
(b) 120
(c) 1278
(d) 135
(Answer) a

85. Ayesha says, “Nasir’s grandfather is the only son of my father.” How is Ayesha related to Nasir?
(a) Daughter
(b) Sister
(c) Niece
(d) Grandmother
(Answer) d

86. A clock is so placed that at 12 noon, its minute hand points towards North-East. In which direction does its hour hand point at 1 :30 PM?
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West
(Answer) c

87. Introducing a man, a woman says, “He is the only son of my mother’s mother.” How is the man related to the woman?
(a) Uncle
(b) Father
(c) Maternal uncle
(d) Uncle
(Answer) c

88. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is –
(a) 125m
(b) 135 m
(c) 159 m
(d) 175 m
(Answer) c

89. A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in 2kg tins, the number of tins required for painting the house is –
(a) 15
(b) 12
(c) 10
(d) 20
(Answer) a

90. The difference in selling prices of a heater at gains of 5% and 7.5% is rupees 1.25.then the cost prize of heater is:
(a) 45
(b) 50
(c) 52.50
(d) 53.75
(Answer) b

91. The town ‘C’ is there in between ‘A’ and ‘B’. If Nasir travels from A to C with a speed of 4 km/hr and C to B with 6 km/hr, what is the average speed of Nasir from A to B?
(a) 4.8 km
(b) 4.6 km
(c) 5 km
(d) 5.2 km
(Answer) a

92. A man starting at a point walks 1 km east, then 2 km north, then 1 km east, then 1 km north, then 1 km east and then 1 km north to arrive at his destination. What is the shortest distance between the starting point and his destination?
(a) 8 KM
(b) 7 KM
(c) 6 KM
(d) 5 KM
(Answer) d

93. What is the smallest number, which when divided by 3, 8 and 15 leaves the remainder 1, 6 and 13 respectively?
(a) 121
(b) 242
(c) 118
(d) 239
(Answer) c

94. A perfect number is defined as a number the sum of whose divisors (excluding the number itself, but including 1) is equal to the number itself. 6 is the lowest perfect number.Find the second lowest number.
(a) 12
(b) 14
(c) 28
(d) 496
(Answer) c

95. A shopkeeper sells 18 mangoes for the purchase price of 20 mangoes. The percent profit made by the shopkeeper is.
(a) 10%
(b) 11.11%
(c) 9.09%
(d) 12%
(Answer) b

96. A pineapple costs Rs. 7 each a watermelon costs Rs. 5 each Z spends Rs. 38 on these fruits. The number of pineapples purchased is:
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 5
(Answer) b

97. In a certain series, each number except the first and second is obtained by adding the previous two numbers. If the first number is 2 and sixth 26, what is the second number?
(a) 4
(b) 3
(c) 8
(d) 6
(Answer) a

98. The average of 13 results is 68. The average of first seven is 63 and that of the last seven is 70; the seventh result is:
(a) 73.5
(b) 94
(c) 47
(d) 69
(Answer) c

99. A ship sails out to a mark at the rate of 10 km per hour and sails back at the rate of 15 km per hour. The average rate of sailing is …….
(a) 12.5 km.hr
(b) 12 km/hr
(c) 7.5 km/hr
(d) 13 km/hr
(Answer) b

100. He was INFURIATED by the maddening behaviour of the clerk at the post office.
(a) Disgusted
(b) Enraged
(c) Pacified
(d) Depressed
(Answer) b

Please Share your comments using Facebook ID
If there are any omissions or mistakes,wrong or incomplete, If you have any suggestions or corrections to make. Please let me know, Just drop comment or Contact Us

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here