FPSC CSS Past Papers 2016

Pakistan Affairs CSS Solved Paper 2016 (MCQs) | Solved CSS Past Papers

Pakistan Affairs CSS Solved Paper 2016 (MCQs)
Shahzad F. Malik
Written by Shahzad F. Malik
FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO PIN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT

Pakistan Affairs

1) Who was the first Ustadh of Darul-Uloom Deoband?
(a) Haji Aabid Hussain
(b) Maulana Mahtab Ali
(c) Maulana Zul Faqqar Ali
(d) Maulana Muhammad Qasim Nanotavi
Answer: (d)
Explanation:
Maulana Qasim Nanotwi rahimuhullah alaih was born in 1831 AD in the village of Nanota near Saharanpur. Maulana Qasim Nanotwi was called Hujjatul Islam (the proof of Islam). His lineage reaches back to Hadhrat Abu Bakr Siddique which is why he is known as Siddiqi He was the first Ustadh of Darul Uloom Deoband.

2) Who among the following Mughal rulers was a contemporary of Queen Elizabeth I of England?
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shah Jahan
Answer: (b)
Explanation:
Jalaluddin Akbar was born at Amarkot (1542) Sindh. He was an exact contemporary of Elizabeth I of England but was the ruler of far greater number of people in India than the sparse population of England. The population of the subcontinent of India at the end of the sixteenth century is estimated at 140 million people with most of them living in the territory controlled by Akbar, between the Himalayas and the Deccan plateau. Compare this with the population of five million in England and 40 million in Western Europe. Akbar was indeed a true monarch and India with its enormous manpower quickly became rich again.

3) Ruling party in Punjab after 1937 elections
(a) Hindu Election Board
(b) Khalsa National Board
(c) Unionist Party
(d) Akalis
Answer: (c)
Explanation:
Mian Fazl-i-Hussain and Chhotu Ram laid the foundation of the Punjab National Unionist Party in 1923. It was originated by a group of rural members of the Punjab Legislative Council. In 1937 elections the Unionist Party captured 98 seats in the house of 175, emerging as the leading party, while Muslim League got 2 seats.

HowPrep Mobile Application

4) Who was the author of the book “The Spirit of Islam”?
(a) Yasser Latif Hamdani
(b) Syed Ameer Ali
(c) Mahadev Gobind Ranade
(d) Major R. D. Osborn
Answer: (b)
Explanation:
Ali, Syed Ameer (1849-1928) lawyer, spokesman on Indian Muslim concerns, and writer on Islamic history and society, was born on 6 April 1849 at Cuttack in Orissa. The year 1890 marked the apex of his professional life when he was appointed judge of the Calcutta High Court, the first Muslim to sit on this Bench. Syed Ameer Ali died in England on 3 August 1928.
Here is a fine paragraph from The Spirit of Islam by Syed Amir Ali, characterizing the supreme toleration and justice of Islam as proclaimed to the vanquished enemy after a grand victory:
“To the Christians of Nazareth and the surrounding territories the security of Allah and the pledge of His Prophet (PBUH)are extended for their lives, their religions, and their property–the present as well as the absent, and other besides; there shall be no interference with the practice of their faith or their observations; nor any change in their rights or privileges; no bishop shall be removed from his bishopric, nor any monk from his monastery, nor any priest from his priesthood, and they shall continue to enjoy everything, great and small, as heretofore; no image or cross shall be destroyed; they shall not oppress nor be oppressed; they shall not practice the rights of blood vengeance as in the Days-of-Ignorance; no titles shall be levied from them, nor shall they be required to furnish provisions for the troops.”

5) “We Have Learnt Nothing From History”, written by
(a) Hasan Askari Rizvi
(b) Air Marshal M Ashghar Khan
(c) Ayesha Siddiqa
(d) Mushahid Hussain Syed
Answer: (b)
Explanation:
A soldier turned politician Asghar Khan was the first Muslim Commander-in-Chief of the Pakistan Air Force. Asghar Khan was born on January 17, 1921 in Kashmir and educated at the Prince of Wales’s Royal Military College, Dehra Dun. He got commission in the Royal Indian Force in 1940 and became the Commander of Squadron No 9 in short time

AlBahria Institute for CSS

6) The Last Mughal: The Fall of a Dynasty, Delhi, 1857, written by
(a) William Dalrymple
(b) Dervla Murphy
(c) André Aciman
(d) Sean O’Reilly
Answer: (a)
Explanation:
India in the 18th century was a land of peaceful integration, with many English gentlemen ‘going native’. But by the great mutiny of 1857 racism was rife and the British were loathed. William Dalrymple, whose new book tells how the Mughal empire was destroyed, explains what went wrong. William Dalrymple was born in Scotland in 1965, and brought up on the shores of the Firth of Forth. He was educated at Ampleforth and Trinity College, Cambridge where he was first History Exhibitioner then Senior History Scholar. In December 2005 his article on the madrasas of Pakistan was awarded the prize for Best Print Article of the Year at the 2005 Foreign Press Association Media Awards He is currently the Whitney J. Oates Fellow in Humanities at Princeton University.

7) Foundation stone of the historic Islamia College Peshawar (ICP) laid by
(a) Sir Sahibzada Abdul Qayum Khan
(b) Haji Sahib of Turangzai
(c) Sir George Roos-Keppel
(d) Bibi Gul, the widow of Khairullah Khan
Answer: (b)
Explanation:
The historic Islamia College Peshawar (ICP), now University, spread over more than 900 kanals stands proudly at the foot of the Khyber Pass. The college was founded by Sir Sahibzada Abdul Qayum Khan, and the then chief commissioner of the province, Sir George Roos-Keppel, in an effort to provide quality education to the region’s youth in 1913. Maulana Fazal Wahid also known as Haji Sahib of Turangzai, famous religious leader of the time, laid the foundation stone of the college. Mr L. Tipping became the first principal while Allama Inayatullah Mashraqi was the vice principal of the college. The ICP’s academic journey started with only 10 faculty members and 33 students; Sahibzada Khurshid Khan the first student later become the governor of KP. Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah visited this college in 1936, 1945 and 1948. In 1936, he made the college one of the heirs to his property; later on the Quaid Trust paid Rs10,811,600 in instalments to the college

8) Arya Samaj movement launched by:
(a) Karsamji Tiwari
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Dayananda-Lala Hansaraj
(d) Lala Lajpat Rai
Answer: (b)
Explanation:
Swami Dayanand Saraswati founded Arya Samaj at Bombay on 10th April, 1875. The philosophy of Dayananda Saraswati can be known from his three famous contributions namely “Satyartha Prakash”, ”Veda Bhashya Bhumika” and “Veda Bhashya Bhumika” and Veda Bhashya. . Dayananda’s concept of dharma is stated in the “Beliefs and Disbeliefs” section of Satyartha Prakash.
The Arya Samaj movement through its multi-dimensional activities weakened the hold of orthodox and conservative elements. It also contributed more than the rational movement of Brahmo Samaj to the development of a new national consciousness in India. He was against idol worship, caste system, ritualism, fatalism, infanticide, sale of grooms etc. he also stood for the liberation of women and upliftment of depressed class. Keeping in mind the supremacy of Vedas and Hindus, he opposed Islam and Christianity and advocated for Suddhi movement to reconvert the other sects to Hindu order. Swami Dayananda Saraswati sincerely believed that through the spread of Vedic education the urge of regeneration of Indian society could be met. Dayananda was born in an orthodox Brahman family at Tankara in the Morvi state in Kathiawar in 1824. He was the first to give the call for Swaraj as “India for Indians” – in 1876, later taken up by Lokmanya Tilak. Arya Samaj allows and encourages converts to Hinduism.

9) Which infamous law was passed by Lord Dalhousie?
(a) Indian Slavery Act, 1843
(b) Hindu Widows’ Remarriage Act, 1856
(c) Caste Disabilities Removal Act 1850
(d) Doctrine of Lapse
Answer: (d)
Explanation:
The Doctrine of Lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor General for the British in India between 1848 and 1856. According to the Doctrine, any princely state or territory under the direct influence (paramountcy) of the British East India Company, as a vassal state under the British Subsidiary System, would automatically be annexed if the ruler was either “manifestly incompetent or died without a direct heir”. The Company added about four million pounds sterling to its annual revenue by use of this doctrine.
The company took over the princely states of Satara (1848), Jaipur &Sambalpur (1849) and Nagpur & Jhansi (1854) using this Doctrine.

10) Book Gold and Guns published in 1945, was banned in 1947 in NWFP (Khyber Pakhtunkhwa) by:
(a) Dr Khan Sahib
(b) Abdul Qayyum Khan
(c) Abdur Rauf Seemab
(d) Khan Abdul Ghaffar Khan
Answer: (b)
Explanation:
With strong nationalist undertones, Abdul Qayyum Khan’s Gold and guns on the Pathan Frontier (1945) is a scathing critique of British policy in the erstwhile North West Frontier which eulogises the Khudai Khidmatgar Tehreek (KKT). He banned his own book soon after coming to power in the province in 1947 for a tenure which lasted five years. Analyst Khadim Hussain views the ban as an attempt to weaken the KKT’s ideology, as soon after taking over, Qayyum crackdown against the Khidmatgar workers to break their organisational infrastructure. The ban on his book was never lifted as it is the case with most of the banned books in Pakistan. The 77-page book was published by Hind Kitabs, Mumbai in 1945 and is divided into eight chapters.

11) Most important offer by Muslims in Delhi proposals was:
(a) Constitutional Reforms in NWFP/Balochistan
(b) Separatism of Sind from Bombay
(c) One third seat for Muslims
(d) Separate electorate
Answer: (d)
Explanation:
Considering separate electorates to be the main hindrance in improving Hindu-Muslim relations Quad -i-Azam proposed that if the Hindus agreed to provide certain safeguards, the Muslim would give up the demand of separate electorate .Consequently, the proposals were formally approved at a conference held by the Muslims in 1927 at Delhi, and are now called “The Delhi-Muslim Proposals,1927”. Following are the safeguards that were proposed;
1. The formation of a separate Province of Sindh (Previously Sindh was along with Bombay Province)
2. Introduction of reforms in the North West frontier Province and in Baluchistan on the same footing as in other province.
3. Unless and until the above proposals were implemented, the Muslims would never surrender the right of their representation through separate electorates. Muslims would be willing to abandon separate electorates in favor of joint electorates with the reservation of seats fixed in proportion to the population of different communities. If the above two proposals were implemented to the full satisfaction of the Muslims and also if the following proposals were accepted.
4. Hindu minorities in Sindh, Balochistan and the NWFP be accorded the same concessions in the form of reservation of seats over and above the proportion of their population as Muslims would get in Hindu majority provinces.
5. Muslim representation in the central Legislative would not be less than one-third.
6. In addition to provisions like religious freedom, there was to be a further guarantee in the constitution that on the communal matters no bill or resolution would be considered or passed if three-fourth of the members of the community concerned were opposed to it.
These proposals were to be accepted or rejected. So, in effect, the Muslims agreed to give up the separate electorates in form of the reservation of seats. Unfortunately, the Congress first accepted but latter rejected the proposal.

12) Why Simon Commission was failed?
(a) There was no Indian member in the Commission.
(b) Indians .never wanted the review of the working of the Act of 1919.
(c) It recommended that Diarchy in the provinces should be abolished.
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation:
Background: Indian nationalists had declared the constitutional reforms of 1919 as inadequate. They had been demanding for an early reconsideration of the constitutional question. Formation of Simon Commission: So, the British government appointed the Simon Commission in 1927 for enquiry into the working of the Montagu-Chelmsford Reforms (Mont-Ford Reforms). No Indian Member: The commission headed by Sir John Simon, had no Indian member. It was a shock to India. Boycott of Simon Commission The response in India was immediate and unanimous. Muslim League / Congress decision to boycott Simon Commission: Quaid e Azam Muhammad Ali Jinnah said, ‘Jalianwalabagh was a physical butcher. The Simon Commission is the butchery of our soul’ At the Madras session in 1927, the Congress decided to boycott the Commission. The ground was that it had been appointed without any Indian. Indians were not thought fit to be included in the Commission. Boycott turned into popular movement: The action began as soon as Simon and other members of the Commission landed at Bombay on 3 February 1928. That day, complete strike was observed in all the major cities and towns. People participated in processing and black flag demonstration. The popular slogan ‘Go back Simon’ was raised everywhere.

13) Who helped Liaquat Ali Khan to make objectives resolution?
(a) Pir of Manki Sharif
(b) Maulana Shabbir Ahmad Usmani
(c) Maulana Akram Kha
(d) Maulana Maududi,
Answer: (b)
Explanation:
Maulana Shabbir Ahmad Usmani {President of the Jamiat-al- Ulama-i-Islam (JUI)} was a member of the Sub-committee, which drafted the Objectives Resolution, and co-piloted it along with the ex-Prime Minister Liaquat Ali Khan in the Constituent Assembly. The ‘Objectives Resolution’ asserting the ‘Aims and Objects’ of the future Constitution of Pakistan is considered the first step towards the framing of the first constitution of Pakistan. Prime Minister Liaquat Ali Khan moved the Objectives Resolution on March 7, 1949.
The Pakistan National Congress (PNC), which had eleven members, all Hindus from East Pakistan proposed that the Resolution be circulated for eliciting public opinion because it represented fundamental values on which the future constitution would depend, but the PML rejected this. The Congress members however, desperately concluded that the Resolution reflected the views of neither the Quaid nor the Prime Minister but the ambition of the ‘Ulama of the Land’.
B. K. Dutta in his speech in the Constituent Assembly asserted that ‘I feel I have every reason to believe__that were this Resolution to come before this House within the lifetime of the Great Creator of Pakistan, the Quaid-i-Azam, it would not have been in its present shape’.
Bhupendra Kumar Datta, proposed that the first paragraph of the Resolution must be omitted. He pointed out that
‘the relations between a state and its citizens have been… the subjects of politics’ and ‘the relations between man and God come within the sphere of religion’. ‘Politics comes within the sphere of reason, while religion within that of faith. If religion and politics are intermingled then there is a risk of subjecting religion to criticism, which will rightly be presented as sacrilegious; and it would also cripple reason and curb criticism as far as the state policies are concerned. In fact criticism must be free and frank, even severe and bitter for the growth of modern democratic institutions’.

14) Who was Pakistan’s first law Minister and interim head of the constituent assembly?
(a) Chandra Chattopadyaya
(b) Bhupendra Kumar Datta
(c) Jogendra Nath Mandal
(d) Raj Kumar Chakraverty,
Answer: (c)
Explanation:
Mandal was made Pakistan’s first Minister of Law and Labour Jogendra Nath Mandal has the distinction of representing the Muslim League as minister in the 1946 pre-partition political setup of India Later; he presided over the historic session of the Constituent Assembly on 11th August 1947, where Mohammed Ali Jinnah was sworn in as the first Governor-General of Pakistan. On 11th August 1947 when Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah was to be sworn in as the first Governor General, he wanted Mandal, a Hindu member of the Assembly, to preside over the session. In March 1949, Mandal supported the Objective Resolution – the same resolution that today continues to generate political debates in Pakistan where the progressives believe that it has been exploited to transform Jinnah’s ‘secular Pakistan’ into a ‘religious state’. Not long after Jinnah passed away, Mandal migrated to India. What made him take that step? Ahmed Salim writes in his book:
“Pakistan’s first Law Minister and the leader of the ‘Untouchables’ Jogandra Nath Mandal had been a tried and tested supporter of the government. He was a hero for the oppressed.
Mahapran (The great Man) is a title given by the people of Bengal to Jogendranath Mandal a great leader of backward classes during the periods of independence.

15) Which charismatic Bengali leader was PM of Pakistan?
(a) Huseyn Shaheed Suhrawardy
(b) Khawaja Nazimuddin
(c) Nurul Amin
(d) Feroz Khan Noon
Answer: (a)
Explanation:
Huseyn Shaheed Suhrawardy’s term in office was brief (12 September 1956 – 17 October 1957), as it was cut short by President Iskander Mirza. Suhrawardy was a skillful politician. Jinnah wanted him to join the Muslim League and lead it in Bengal province of the pre-partition India. He lived up to Jinnah’s expectations. Besides being one of the busiest politicians, he was a good-humoured and witty man. He never derived monetary profits from politics. Instead, he practiced law for a living. Faced with pressure from the bureaucracy and business community over his policies in aid distribution, nationalization and opposition to the One Unit scheme, he was forced to resign on 10 October 1957, under threat of dismissal by President Iskandar Mirza. He was banned from public life by the military junta of General Ayub Khan. Huseyn Shaheed Suhrawardy died on 5th December 1963, in a Beirut hotel, where he was living in exile.

16) The Pirpur report of 1938, prepared by
(a) S M Shareef
(b) Raja Sayed Muhammad Mehdi
(c) Fazlul Huq of Bengal
(d) Js. Sachar
Answer: (b)
Explanation:
In the wake of Second World War all the Congress ministries in the provinces resigned in 1939. The event was celebrated on Friday, 22 December 1939 as Deliverance Day, deliverance of Muslims from the Hindu Congress rulers’ oppression and enslavement of Muslims during 1937-’39.
The All India Muslim League appointed a Committee under the chairmanship of the Raja of Pirpur (U.P). Raja Syed Mohammed Mahdi, a Mogul Scion. The Pirpur Report was published towards the end of 1938. The Bihar Provincial Muslim League appointed another committee of Inquiry under the Chairmanship of S M Shareef. It produced in March 1939 a report of Congress Hindu atrocities on Muslims in Bihar. A third Report on Muslim Sufferings
Under Congress Rule was produced by Fazlul Huq of Bengal, in Dec 1939. The Pirpur report held that the use of the Congress flag, the use of the National Song, Vendematarm, the reverence paid to Mahatma Gandhi, the policy of cow protection and the use of Hindi etc., are attacks on the civil and cultural rights of the Muslims.

17) 1970 election was held under:
(a) Adult franchise basis
(b) Non-party basis
(c) LFO (Legal Framework Order)
(d) None of these
Answer: (c)
Explanation:
The LFO was a provisional constitution and had many guidelines to hold elections and set the future character of the newly-elected assembly. It said the new assembly would consist of 300 members plus 13 seats reserved for women. The distribution of seats was made on this formula: East Pakistan 162 general and 7 reserved seats, Punjab 82 and 3 respectively, Sindh 27 and 1 respectively, Balochistan 4 and 1 respectively; and Federally Administered Tribal Areas (FATA) got 7 general seats.

18) What was the Purpose 21st Amendment in constitution?
(a) The establishment of the military courts
(b) Impose Shariah law
(c) Created Speedy Trial Court for 3 years.
(d) Removed the power of President of Pakistan
Answer: (a)
Explanation:
On 6 January 2015, less than a month after a terrorist attack on an army public school in Peshawar that killed nearly 150 people, most of them children, the Pakistani Parliament unanimously voted to amend the Constitution of Pakistan, 1973, and the Army Act, 1952, to allow military courts to try civilians for offences related to terrorism. President Mamnoon Hussain signed the amendments into law on 7 January 2015.

19) Quaid-e-Azam Solar Park located near
(a) Multan
(b) Bahawalpur
(c) Sukkur
(d) Rahaim Yar Khan
Answer: (b)
Explanation:
Quaid-e-Azam Solar Power (Pvt.) Limited is a public-sector established by the Government of the Punjab. The company has been established for the setting up of renewable energy projects in general and Solar Energy Power Projects in particular.

20) Live storage capacity of Terbela reservoir had declined more than
(a) 30.5 per cent
(b) 32.5 per cent
(c) 33.5 per cent
(d) 35.5 per cent
Answer: (c)
Explanation:
Live storage capacity of Terbela reservoir had declined more than 33.5 per cent to 6.434 million acre feet (MAF) against its original capacity of 9.679 MAF because of sedimentation over the past 38 years.

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

Shahzad F. Malik

Shahzad F. Malik

Leave a Comment

error: Content is protected !!