Solved FPSC CSS Past Papers 2015

Solved English (Précis & Composition) Paper CSS 2015

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT

English (Précis & Composition) Paper 2015

Q 1. Choose the word that is nearly most similar in meaning.
1) Flagrant
(a) Expensive
(b) Common
(c) Clerical
(d) Glaring
Answer: (d)

2) Imminent
(a) Important
(b) Historical
(c) Impending
(d) Inopportune
Answer: (c)

3) Astute
(a) Tedious
(b) Illogical
(c) Aggressive
(d) Shrewd
Answer: (d)

4) Averse
(a) Eager
(b) Reluctant
(c) Willing
(d) Unresponsive
Answer: (b)

5) Prognosis
(a) Offering
(b) Prediction
(c) Warning
(d) Advance
Answer: (b)

6) Pungent
(a) Sharp
(b) Disagreeable
(c) Smoky
(d) Anesthetizing
Answer: (a)

7) Fiduciary

(a) Trustee
(b) Assistant
(c) Notary
(d) Attorney
Answer: (a)

8) Philandering
(a) Spending
(b) Exaggerating
(c) Wandering
(d) None
Answer: (d)

9) Poignant
(a) Precious
(b) Tender
(c) Intense
(d) Sorrowful
Answer: (c)

10) Contingent
(a) Conditional
(b) Questionable
(c) Argued
(d) Rejected
Answer: (a)

(b) – Antonyms

1) Veteran
(a) Novice
(b) Pious
(c) Intellectual
(d) Debutante
Answer: (a)

2) Important
(a) Trivial
(b) Clear
(c) Turning
(d) Wavy
Answer: (a)

3) Irregular
(a) Erratic
(b) Prevailing
(c) Difficult
(d) Enticing
Answer: (b)

4) Spending
(a) Sober
(b) Mute
(c) Revenue
(d) Spendthrift
Answer: (c)

5) Clumsy
(a) Foolish
(b) Inept
(c) Infer
(d) Dexterous
Answer: (d)

6) Lauded
(a) Disparage
(b) Applaud
(c) Settle
(d) Hesitate
Answer: (a)

7) Cowardly
(a) Brave
(b) Poor
(c) Intrepidly
(d) Ignorant
Answer: (a)

8) Praise
(a) Censure
(b) Tickle
(c) Acclaim
(d) Skip
Answer: (a)

9) Confuse
(a) Lucid
(b) Extraordinary
(c) Dirty
(d) Muddle
Answer: (a)

10) Neglect
(a) Omit
(b) Destroy
(c) Mistake
(d) Nourish
Answer: (d)

About the author

Shahzad F. Malik

Shahzad Faisal Malik is the administrator of CSSTimes.pk and is responsible for managing the content, design, and overall direction of the blog. He has a strong background in Competitive Exams and is passionate and sharing information with others.
Shahzad Faisal Malik has worked as a Graphic Designer/Content Creator at CSSTimes in the past. In his free time, Shahzad Faisal Malik enjoys watching Cricket, writing blogs for different websites and is always on the lookout for new and interesting content to share with the readers of this website.
As the website administrator, Shahzad Faisal Malik is dedicated to providing high-quality content and fostering a welcoming and engaging community for readers. He looks forward to connecting with readers and hearing their thoughts and feedback on the website.

Leave a Comment