FPSC CSS Past Papers 2016 Solved CSS Past Papers

Solved English (Précis & Composition) Paper CSS 2016

CSS Solved Papers English 2016
Shahzad F. Malik
Written by Shahzad F. Malik

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT

 Q Choose the word that is nearly most similar in meaning.

1) NABOB
(a) Bigwig
(b) Doubter
(c) Frolic
(d) Converse
Answer (a)
Explanation: A nabob is a person of great wealth or importance, or a bigwig

2) PALL
(a) Light
(b) Satiate
(c) Carry
(d) Horror
Answer (b)
Explanation: To pall can mean to deprive of pleasure in something by satiating

3) SACROSANCT
(a) Prayer
(b) Sanctuary
(c) Pious
(d) Sacred
Answer (d)
Explanation: Sacrosanct means the most sacred, or holy

HowPrep Mobile Application

4) LOUCHE
(a) Gauche
(b) Fine
(c) Brilliant
(d) Indecent
Answer (d)
Explanation: Louche means not reputable, or indecent

5) STENTORIAN
(a) Violent
(b) Misbegotten
(c) Loud
(d) Stealthy
Answer (c)
Explanation: Stentorian means loud and is usually used to imply a voice of great power and range

AlBahria Institute for CSS

6) LOQUACIOUS
(a) Talkative (b) Thirsty
(c) Beautiful (d) Complicated
Answer (a)
Explanation: Loquacious means excessively talkative, or garrulous

7) CHIMERA
(a) Chimney
(b) Protest
(c) Illusion
(d) Panache
Answer (c)
Explanation: A chimera is a fabrication of the mind, or an illusion

8) TEMERITY
(a) Audacity
(b) Fearfulness
(c) Shyness
(d) Stupidity
Answer (a)
Explanation: Temerity means unreasonable contempt for danger or recklessness, or audacity

9) PROPINQUITY
(a) Habit
(b) Nearness
(c) Capacity
(d) Tendency
Answer (b)
Explanation: Propinquity means nearness in place or time

10) VOCIFEROUS
(a) Numerous
(b) Bountiful
(c) Strident
(d) Garrulous
Answer: (c)
Explanation: Vociferous means loud and insistent, often in presentation of demands or requests; strident also means loud and insistent
A legislator with a strident voice. Something clamorous is both vociferous and sustained: a clamorous uproar.
Ex: Faizan was vociferous in his support of the proposal.

(b) Choose the world that is nearly most opposite in meaning.

1) GERMANE
(a) Irrelevant
(b) Indifferent
(c) Impartial
(d) Improvident
Answer: (a)
Explanation: Germane means to be appropriate or relevant, therefore irrelevant is the opposite

2) IRASCIBLE
(a) Determined
(b) Placid
(c) Reasonable
(d) Pliant
Answer: (b)
Explanation: Irascible means easily angered; placid means calm or serene

3) APPROBATE
(a) Ingratitude
(b) Condemn
(c) Dissatisfaction
(d) Master
Answer: (b)
Explanation: to approbate means to approve or sanction; to condemn means to declare wrong or to convict

4) SUPERCILIOUS
(a) Unimportant
(b) Relevant
(c) Serious
(d) Meek
Answer: (d)
Explanation: supercilious means coolly or patronizingly haughty; meek means enduring injury with patience and without resentment

5) FATUOUS
(a) Crafty
(b) Frugal
(c) Sensible
(d) Inane
Answer: (c)
Explanation: fatuous means inanely foolish; sensible is its nearest opposite

6) QUIESCENT
(a) Lackadaisical
(b) Active
(c) Dull
(d) Prescient
Answer: (b)
Explanation: quiescent means marked by inactivity or repose, therefore active is the opposite

7) SARTORIAL
(a) Cheerful
(b) Sincere
(c) Inelegant
(d) Homespun
Answer: (a)
Explanation: sartorial means of or relating to tailored clothes; homespun means homemade

8) MATUTINAL
(a) Paternal
(b) Crepuscular
(c) Maritime
(d) Marsupial
Answer: (b)
Explanation: matutinal means of or relating to the morning; crepuscular means relating to or resembling twilight

9) IMPECUNIOUS
(a) Wealthy
(b) Cautious
(c) Hungry
(d) Tardy
Answer: (a)
Explanation: impecunious means having little or no money, therefore wealthy is the opposite

10) SAPIENT
(a) Hunched
(b) Strong
(c) Simple
(d) Simian
Answer: (c)
Explanation: sapient means possessing great wisdom, or sage; one meaning of simple is deficient in intelligence

Q (a) Choose the analogy of the words written in capital letters.

1) SLAPSTICK : LAUGHTER
(a) Fallacy : dismay
(b) Genre : mystery
(c) Satire : anger
(d) Mimicry : tears
(e) Horror : fear
Answer: (e)
Explanation: Slapstick results in laughter; horror results in fear.

2) CONVICTION : INCARCERATION
(a) Reduction : diminution
(b) Induction : amelioration
(c) Radicalization : estimation
(d) Marginalization : intimidation
(e) Proliferation : alliteration
Answer: (a)
Explanation: A conviction results in incarceration; a reduction results in diminution.

3) PROFESSOR : ERUDITE
(a) Aviator: licensed
(b) Inventor: imaginative
(c) Procrastinator: conscientious
(d) Overseer: wealthy
(e) Moderator: vicious
Answer: (b)
Explanation: Being erudite is a trait of a professor; being imaginative is a trait of an inventor.

4) METAPHOR : SYMBOL
(a) Pentameter : poem
(b) Rhythm: melody
(c) Nuance: song
(d) Slang: usage
(e) Analogy: comparison
Answer: (e)
Explanation: A metaphor is a symbol; an analogy is a comparison.

5) SPY : CLANDESTINE
(a) Accountant : meticulous
(b) Furrier : rambunctious
(c) Lawyer : ironic
(d) Shepherd : garrulous
(e) Astronaut : opulent
Answer: (a)
Explanation: A spy acts in a clandestine manner; an accountant acts in a meticulous manner.

6) VERVE : ENTHUSIASM
(a) Loyalty : duplicity
(b) Devotion : reverence
(c) Intensity : color
(d) Eminence : anonymity
(e) Generosity : elation
Answer: (b)
Explanation: Verve and enthusiasm are synonyms; devotion and reverence are synonyms.

7) DELTOID : MUSCLE
(a) Radius : bone
(b) Brain : nerve
(c) Tissue : organ
(d) Blood : vein
(e) Scalpel : incision
Answer: (a)
Explanation: The deltoid is a muscle; the radius is a bone.

8) DEPENDABLE : CAPRICIOUS
(a) Fallible : cantankerous
(b) Erasable : obtuse
(c) Malleable : limpid
(d) Capable : inept
(e) Incorrigible : guilty
Answer: (d)
Explanation: Dependable and capricious are antonyms; capable and inept are antonyms

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

Shahzad F. Malik

Shahzad F. Malik

Leave a Comment

error: Content is protected !!