FPSC CSS Past Papers 2017 Solved CSS Past Papers

Solved English (Précis & Composition) Paper CSS 2017

CSS English Past Paper
Shahzad F. Malik
Written by Shahzad F. Malik

English (Précis & Composition)

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT
English (Précis & Composition)
2017


Choose the ANALOGY of words written in capital letters. Attempt any FIVE.

(1) LION : ROAR
(a) Snake : Slither
(b) Goat : Bleat
(c) Lizard : Crawl
(d) Elephant : Tusk
Answer: (b)

(2) SHADOW : LIGHT
(a) Flood : Rain
(b) Image : Object
(c) Reaction : Action
(d) House : Bricks
Answer: (b)

(3) CLOT : BLOOD
(a) Ink : Water
(b) Curdle : Milk
(c) Vaporize : Camphor
(d) Brew : Coffee
Answer: (b)

(4) FEARFUL : COWER
(a) Humble : Boast
(b) Weak : Exercise
(c) Arrogant : Strut
(d) Wise : Dispute
Answer: (c)

(5) EXPEDITE : HASTEN
(a) Conscript : Write down
(b) Diver : Make harder
(c) Facilitate : Make easiest
(d) Satirize : Praise
Answer: (c)

(6) WOOD : FURNITURE
(a) Father : Child
(b) Tree : Seedling
(c) Soil : Clay
(d) Stone : Sculpture
Answer: (d)

(7) SURGEON : DEXTEROUS
(a) Clown : Fat
(b) Actress : Beautiful
(c) Athlete : Tall
(d) Acrobat : Agile
Answer: (d)

(8) LECHER : LUST
(a) Pith : Herb
(b) Glutton : Greed
(c) Business : Profit
(d) Showbiz : Fame
Answer: (b)


Re-write the following sentences (Only FIVE) after filling in the blanks appropriately.

(1) I cannot buy this car _____ this price.
(a) for
(b) in
(c) at
(d) on
Answer: I cannot buy this car for this price.

(2) Send these books ______ my home address
(a) on
(b) at
(c) in
(d) to

Answer: Send these books to my home address.
(3) Monkeys live ______ trees.
(a) in
(b) at
(c) upon
(d) on
Answer: Monkeys live in trees.

(4) I said it _______ his face.
(a) at
(b) on
(c) to
(d) upon
Answer: I said it to his face.

(5) The manager ______ the receipt of my letter promptly.
(a) accepted
(b) realized
(c) recognized
d) acknowledged
Answer: The manager acknowledged the receipt of my letter promptly.

(6) Most foreign students don’t like American coffee, and ______
(a) I don’t too
(b) either don’t
(c) neither don’t I
(d) neither do I
Answer: Most foreign students don’t like American coffee, and neither do I.

(7) We ______ take care of our parents when they are old.
(a) could
(b) would
(c) might
(d) ought to
Answer: We ought to take care of our parents when they are old.

(8) Yousaf ______ in the garden the whole of yesterday.
(a) has dug
(b) was digging
(c) dug
(d) had dug

Answer: Yousaf dug in the garden the whole of yesterday.


Synonyms

Fudge: (v); adjust or manipulate, tamper
Synonyms: misreport, tinker with, doctor, juggle

Levitate: (v); rise or cause to rise and hover in the air
Synonyms: float, hover, glide, waft, fly, and soar up

Nicety: (n); a fine or subtle detail or distinction
Synonyms: subtlety, nuance, refinement

Occult: (adj); hidden and difficult to see
Synonyms: veiled, recondite, cryptic, arcane, abstruse,

Peroration: (n); The concluding part of a speech
Synonyms: conclusion, summation, recapitulation, epilogue

Trice: (n); an instant (usually used as in a trice)
Synonyms: instant, jiff, jiffy

Wanton: (adj); sexually immodest or promiscuous (esp. woman)
Synonyms: immoral, unchaste, lecherous, lascivious, and salacious

Wilted: (adj): not firm
Synonyms: diminished, dwindled, waned, weakened

Venial: (adj); (of a fault or offence) slight and pardonable
Synonyms: condonable, tolerable, all right

Nummary: (adj); of or relating to coins or money
Synonyms: nummular, coinage


Antonyms

Awry: (adj); in the wrong position; askew.
Antonyms: straight, symmetrical

Crass: (adj); showing no intelligence or sensitivity
Antonyms: canny, astute, intuitive, discerning

Condign: (adj); (of Punishment, etc,) appropriate to the crime or wrongdoing, fitting
Antonyms: cruel, harsh, heavy, and severe

Dastard: (n); a dishonorable or despicable man
Antonyms: cad, craven, poltroon, recreant

Occlude: (v); close up, shut in
Antonyms: open (up); unblock, unclog,

Buxom: (adj); (of a woman’s body); having a large bosom and pleasing curves
Antonyms: skinny, boney, scrawny

Revile: (v); criticize abusively or angrily
Antonyms: praise, extol, eulogize, and applaud

Seedy: (adj); shabby and squalid
Antonyms: classy, superior, elegant

Tortuous: (adj); Full of twists and turns
Antonyms: straight, direct, uncurving, unbending

Vociferous: (adj); loud and forceful
Antonyms: silent, quiet, soft

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

Shahzad F. Malik

Shahzad F. Malik

Leave a Comment