World Sea Ports Most Important MCQs for Competitive Exams

3241
Most Important Sea Ports of the World

World Sea Ports Most Important MCQs for CSS, PMS, PCS, NTS, OTS, KPPSC, SPSC, AJKPSC, KPPSC and all other Competitive Exams

1) “Seattle” is the seaport of:

(a) Iceland
(b) France
(c) Russia
(d) USA
Answer: (d)
Explanation: “Seattle” is a coastal seaport city and the seat of King County, in the U.S. state of Washington. With an estimated 634,535 residents as of 2012, Seattle is the largest city in the Pacific Northwest region of North America

2) Naples is a sea port of:
(a) Spain
(b) Italy
(c) France
(d) None of these
Answer: (b)
Explanation: The port of Naples is one of the most important in Europe, and has the world’s second-highest level of passenger flow, after the port of Hong Kong

3) Port Palermo is located in:
(a) Tyrrhenian Sea
(b) Adriatic Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: The port of Palermo is located in the northwest of the island of Sicily, right by the Gulf of Palermo in the Tyrrhenian Sea. Palermo founded by Phoenicia over 2700 years ago, is the main gate to reach Sicily together with port of Messina. From here the ferries link Palermo to Cagliari, Genoa, Livorno, Naples, Tunis and others for a total of almost 2 millions passengers yearly. It’s an important port for the cruise ships. Traffic include also almost 5 mllions tonnes of cargo and 80.000 TEU yearly.

4) Which is the biggest port of Argentina?
(a) Bahia Blanca
(b) Buenos Aires
(c) La Plato
(d) Mar Del Plato
Answer: (b)
Explanation: Buenos Aires is also one of the most important, largest and most populous of South American capitals, often referred to as the Paris of South America

5) The port of Gwadar guards:
(a) Strait of Hormuz
(b) Strait of Malacca
(c) Palk Strait
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: Gwadar Port is situated near the strategic Strait of Hormuz and its busy trading and oil shipping lanes. The surrounding region is home to around two-thirds of the world’s oil reserves. It is also the nearest warm-water seaport to the landlocked, but energy rich, Central Asian Republics and landlocked Afghanistan

6) Which of the following is a port in Persian Gulf?
(a) Port Said
(b) Suez Port
(c) Eden Port
(d) Bandar Abbas
Answer: (d)
Explanation: Bandar Abbas is a port city and capital of Hormozgān Province on the southern coast of Iran, on the Persian Gulf.

7) How many countries in the world have no seaport?
(a) 48
(b) 11
(c) 15
(d) 16
Answer: (a)

8) Alexandria is the seaport of which country?
(a) Egypt
(b) Jordan
(c) Italy
(d) France
Answer: (a)
Explanation: The Port of Alexandria is on the West Verge of the Nile Delta between the Mediterranean Sea and Mariut Lake in Alexandria, Egypt. Considered the second most important city and the main port in Egypt, it handles over three quarters of Egypt’s foreign trade.

9) Aqaba is the seaport of which country?
(a) Egypt
(b) Jordan
(c) Italy
(d) France
Answer: (b)
Explanation: Aqaba is the only coastal city of Jordan, with an estimated population of 140,000 and a land area of 375 square kilometres (144.8 sq. mi). The city’s strategic location at the northeaster tip of the Red Sea, has made its port important over the course of thousands of years.

10) Le Harve is the seaport of which country?
(a) Egypt
(b) Jordan
(c) Italy
(d) France
Answer: (d)
Explanation: It is situated on the right bank of the estuary of the river Seine on the Channel south-west of the Pays de Caux.

11) Penang is the seaport of which country?
(a) Malaysia
(b) Jordan
(c) Italy
(d) France
Answer: (a)

12) Valparaiso is the seaport of which country?
(a) Egypt
(b) Jordan
(c) Italy
(d) Chile
Answer: (d)
Explanation: Valparaíso is located 111.8 kilometres (69.5 mi) northwest of Santiago and is one of the South Pacific’s most important seaports.

13) Naples is the seaport of which country?
(a) Egypt
(b) Jordan
(c) Italy
(d) France
Answer: (c)
Explanation: The port of Naples is one of the most important in Europe, and has the world’s second-highest level of passenger flow, after the port of Hong Kong

14) Qingdao is the seaport of which country?
(a) Malaysia
(b) Taiwan
(c) China
(d) Indonesia
Answer: (c)
Explanation: Qingdao is a major seaport, naval base, and industrial centre. The world’s longest sea bridge, the Jiaozhou Bay Bridge, links the main urban area of Qingdao with Huangdao district, straddling the Jiaozhou Bay sea areas

15) Chittagong is the seaport of which country?
(a) Malaysia
(b) Bangladesh
(c) Italy
(d) France
Answer: (b)

16) Dammam is the seaport of which country?
(a) Malaysia
(b) Jordan
(c) Italy
(d) Saudi Arabia
Answer: (d)

17) Rotterdam is the seaport of which country?
(a) Malaysia
(b) Netherland
(c) Italy
(d) France
Answer: (b)
Explanation: Rotterdam is a sea port in South Holland, the Netherlands, located geographically within the Rhine–Meuse–Scheldt river delta at the North Sea

18) Yokohama is the seaport of which country?
(a) Malaysia
(b) Jordan
(c) Italy
(d) Japan
Answer: (d)

19) Doha is the seaport of which country?
(a) Malaysia
(b) Jordan
(c) Italy
(d) Qatar
Answer: (d)
Explanation: The city is located on the coast of the Persian Gulf in the east of the country. It is Qatar’s fastest growing city, with over 40% of the nation’s population living in Doha or its surrounding suburbs, and it is also the economic center of the country. It comprises one of the municipalities of Qatar.
Doha was founded in the 1820s as an offshoot of Al Bidda.

20) Tripoli is the seaport of which country?
(a) UK
(b) Libya
(c) Italy
(d) France
Answer: (b)

21) Glasgow is the seaport of which country?
(a) UK
(b) France
(c) Italy
(d) Poland
Answer: (a)

22) Shanghai is the seaport of which country?
(a) Vietnam
(b) Taiwan
(c) Japan
(d) China
Answer: (d)

23) Jeddah is the seaport of which country?
(a) Jordan
(b) Oman
(c) Syria
(d) Saudi Arabia
Answer: (d)
Explanation: Jeddah is a city in the Hijaz Tihamah region on the coast of the Red Sea and is the major urban center of western Saudi Arabia. It is the largest city in Makkah Province, the largest sea port on the Red Sea, and the second-largest city in Saudi Arabia after the capital city, Riyadh.

24) Hamburg is the seaport of which country?
(a) Poland
(b) Norway
(c) Italy
(d) Germany
Answer: (d)
Explanation: The Port of Hamburg (is a German sea port, located on the river Elbe in Hamburg, some 110 kilometers from the mouth of the Elbe into the North Sea.
It is Germany’s largest port and is named the country’s “Gateway to the World”.

25) Shenzhen is the seaport of which country?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Taiwan
Answer: (c)
Explanation: Shenzhen is located on the border with the Hong Kong SAR across the Sham Chun River and Sha Tau Kok River In 2007, Shenzhen was named one of China’s ten most livable cities by Chinese Cities Brand Value Report

26) Istanbul is the seaport of which country?
(a) Turkey
(b) Cyprus
(c) Germany
(d) Romania
Answer: (a)
Explanation: Istanbul is a transcontinental city in Eurasia, straddling the Bosphorus strait between the Sea of Marmara and the Black Sea.

27) San Francisco is the seaport of which country?
(a) USA
(b) Panama
(c) Italy
(d) Cuba
Answer: (a)
Explanation: The Port of San Francisco lies on the western edge of the San Francisco Bay near the Golden Gate. It has been called one of the three great natural harbors in the world
San Francisco (Spanish for Saint Francis) was founded on June 29, 1776 It has several nicknames, including “The City by the Bay”, “Fog City”, “San Fran”, and “Frisco”, as well as older ones like “The City that Knows How”, “Baghdad by the Bay”, and “The Paris of the West”. As of 2015, San Francisco was ranked high on world liveability rankings

28) Rio de Janerio is the seaport of which country?
(a) Panama
(b).Colombia
(c) Chili
(d).Brazil
Answer (d)
Explanation: Rio de Janeiro is on the far western part of a strip of Brazil’s Atlantic coast (between a strait east to Ilha Grande, on the Costa Verde, and the Cabo Frio), close to the Tropic of Capricorn, where the shoreline is oriented east–west.Rio de Janeiro will host the 2016 Summer Olympics and the 2016 Summer Paralympics

29) Honolulu is the seaport of which country?
(a).USA
(b).Jordan
(c).Italy
(d).Spain
Answer: (a)
Explanation: Honolulu means “sheltered harbor”or “calm port.” The old name is said to be Kou, a district roughly encompassing the area from Nuuanu Avenue to Alakea Street and from Hotel Street to Queen Street which is the heart of the present downtown district. The city has been the capital of the Hawaiian Islands since 1845 and gained historical recognition following the attack on Pearl Harbor by Japan near the city on December 7, 1941. As of 2015, Honolulu was ranked high on world livability rankings

30) Abadan is the seaport of which country?
(a).Iran
(b).Jordan
(c).Italy
(d).Saudi Arabia
Answer: (a)
Explanation: It lies on Abadan Island (68 km or 42 mi long, 3–19 km or 2–12 miles wide, the island is bounded in the west by the Arvand waterway and to the east by the Bahmanshir outlet of the Karun River (the Shatt al-Arab), 53 kilometres (33 mi) from the Persian Gulf near the Iraqi-Iran border.

31) Montreal is the seaport of which country?
(a).Mexico
(b).Spain
(c).Cuba
(d).Canada
Answer: (d)
Explanation: The port of Montreal lies at one end of the Saint Lawrence Seaway, the river gateway that stretches from the Great Lakes to the Atlantic. The city is named after the most prominent geographical feature on the island, a three-head hill called Mount Royal, topped at 232 m above sea level

32) Buenos Aires is the seaport of which country?
(a).Chili
(b).Mexico
(c).Panama
(d).Argentina
Answer: (d)
Explanation: It is located on the western shore of the estuary of the Río de la Plata, on the continent’s south-eastern coast.

33) Antwerp is the seaport of which country?
(a).Belgium
(b).Denmark
(c).Estonia
(d).Russia
Answer: (a)
Explanation: Antwerp is on the River Scheldt, linked to the North Sea by the Westerschelde estuary. The Port of Antwerp is one of the biggest in the world, ranking third in Europe and within the top 20 globally

34) Bristol is the seaport of which country?
(a).Brazil
(b).Israel
(c).Poland
(d).UK
Answer: (d)
Explanation: The Port of Bristol has since moved from Bristol Harbour in the city centre to the Severn Estuary at Avonmouth and Royal Portbury Dock.

35) Cape Town is the seaport of which country?
(a).Uganda
(b).South Africa
(c).Congo
(d).Somalia
Answer: (b)
Explanation: Located on the shore of Table Bay, Cape Town was first developed by the Dutch East India Company as a victualling (supply) station for Dutch ships sailing to East Africa, India, and the Far East. Jan van Riebeeck’s arrival on 6 April 1652 established the first permanent European settlement in South Africa. Cape Town was the largest city in South Africa.

36) Bandar Bushehr is the seaport of which country?
(a).Iran
(b).Qatar
(c).Israel
(d).Syria
Answer: (a)
Explanation: Bushehr lies in a vast plain running along the coastal region on the Persian Gulf coast of southwestern Iran, it is built near the ancient port city of Rishahr/Reshire (Sassanian, Riv Ardasher).

37) Kolkata is the seaport of which country?
(a).India
(b).Vietnam
(c).Burma
(d).Laos
Answer: (a)
Explanation: Kolkata formerly Calcutta is the capital of the Indian state of West Bengal. Located on the east bank of the Hooghly river

38) Port Dickson is the seaport of which country?
(a).Malaysia
(b).Jordan
(c).Italy
(d).France
Answer: (a)
Explanation: Port Dickson, or PD to locals, is a coastal district in Negeri Sembilan, Malaysia. It takes just over an hour by car to travel from Kuala Lumpur to Port Dickson along the North-South Expressway.

Please Share your comments using Facebook ID
If there are any omissions or mistakes,wrong or incomplete, If you have any suggestions or corrections to make. Please let me know, Just drop comment or Contact Us

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here