Environmental Science MCQs MCQs

Environmental Science MCQs | Sustainable Development Issues

Environmental Science MCQs, Sustainable Development Issues
Shahzad F. Malik
Written by Shahzad F. Malik

1) The expansion on PQLI is
(a) Physical Quality of Life index
(b) Physical Quantity of Life Index
(c) Product Quality Lifecycle Implementation
(d) None of these
Answer: (a)

2) Birth rate is called
(a) Mortality
(b) Vital index
(c) Natality
(d) Viability
Answer: (c)

3) Death rate of the population
(a) Mortality
(b) Viability
(c) Natality
(d) Vitality
Answer: (a)

4) The Anthrax disease is caused by
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Protozoa
(d) Helminthes
Answer: (b)

5) Superbugs are
(a) Synthetic bug
(b) Bacteria
(c) Radio nucleotide
(d) Industries
Answer: (b)

AlBahria Institute for CSS

6) Salmonellosis is a disease related to consumption of
(a) Chicken
(b) Eggs
(c) Mutton
(d) Fish
Answer: (d)

7) Causative organisms of Malaria
(a) Bacteria
(b) Fungus
(c) Plasmodium
(d) Virus
Answer: (c)

8) What is ‘Black Lung?”
(a) Occupational Hazard to the miners
(b) Occupational Hazard to navigators
(c) Occupational Hazard to pesticide applicators.
(d) None of these
Answer: (a)

9) What is Carcinogen?
(a) Drugs for curing infectious disease
(b) Drugs used for curing cancer
(c) Cancer causing agent
(d) Food colorants
Answer: (c)

10) Infection of HIV is usually detected by which test
(a) Elisa test
(b) Hybridization
(c) Gram staining
(d) None
Answer: (a)

11) The destruction of habitat of plants and animals is called
(a) Endemism
(b) Endangered species
(c) Habitat loss
(d) Flood
Answer: (c)

12) Zoos are examples for
(a) In-situ conservation
(b) in-vivo conservation
(c) ex-situ conservation
(d) ex vivo conservation
Answer: (c)

13) The first national park of Pakistan
(a) Lulusar-Dudipatsar National Park
(b) Shandure-Phander National Park
(c) Lal Suhanra National Park
(d) Pir Lasura National Park
Answer: (c)

14) Earth summit of Rio de Janeiro (1992) resulted in
(a) Compilation of Red list
(b) Establishment of biosphere reserves
(c) Conservation of biodiversity
(d) IUCN
Answer: (c)

15) Some species of plants and animals are extremely rare and may occur only at a few locations are called
(a) Endemic
(b) Endangered
(c) Vulnerable
(d) Threatened
Answer: (b)

16) The drug morphine is extracted from …………… plant
(a) Cocoa
(b) Belladonna
(c) Opium Poppy
(d) Tannin
Answer: (c)

17) …………….. species is known as Azadirachta Indica
(a) Neem
(b) Mango
(c) Jackfruit
(d) Banana
Answer: (a)

18) ……………….. tree is known as ‘flame of the forest’?
(a) Ziziphus
(b) Butea monosperma
(c) Jackfruit
(d) Pongamia
Answer: (b)

19) Which tree is known as Coral tree?
(a) Quercus
(b) Dipterocarps
(c) Erythrina
(d) Ziziphus
Answer: (c)

20) Which plants die after flowering?
(a) Lotus
(b) Bamboo
(c) Chrysanthemum
(d) Butea
Answer: (b)

21) Out of 4,100 mammal species in the world, Pakistan is home to
(a) 209
(b) 188
(c) 319
(d) 566
Answer: (b)

22) The four mammals known to have so far disappeared from Pakistan are the tiger (Panthera Tigris), swamp deer (Cervus duvaucelii), lion (Panthera Leo) and the.
(a) White Rhinoceros
(b) One-horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis)
(c) Elephant
(d) Hog deer
Answer: (b)

23) ……………….. is a marine tortoise which shows the unique phenomenon ‘Arribada’
(a) Olive Ridley
(b) Star Tortoise
(c) Travancore Tortoise
(d) b & c
Answer: (a)

24) Largest reptile in the world
(a) Dragon
(b) Anaconda
(c) Crocodile
(d) Python
Answer: (b)

25) In which year Broghil Valley (KPK) was declared as National Park?
(a) 1988
(b) 1996
(c) 2010
(d) 2011
Answer: (c)

26) The total population of Snow Leopard in Pakistan is estimated around
(a) 400
(b) 500
(c) 300
(d) 188
Answer: (c)

27) In Pakistan, mangroves forests covered 600,000 hectares but now that has been reduced to
(a) 185,000 hectares
(b) 75,000 hectares
(c) 85,000 hectares
(d) 115,000 hectares
Answer: (b)

28) In which year Kala Chitta was declared as National Park?
(a) 2008
(b) 2009
(c) 2010
(d) 2012
Answer: (b)

29) The Red Data book which lists endangered species is maintained by
(a) UNO
(b) WHO
(c) IUCN
(d) WWF
Answer: (c)

30) The largest national park in the world meeting the IUCN definition is the Northeast Greenland National Park, which was established in
(a) 1973
(b) 1974.
(c) 1976
(d) 1999
Answer: (b)

31) In which year Lal Suhanra was declared as National Park?
(a) 1972
(b) 1988
(c) 1995
(d) 2008
Answer: (a)

32) Flag ship species of Deosai National Park (Skardu) sanctuary
(a) Tiger
(b) Peacock
(c) Brown Bears
(d) Rhino
Answer: (c)

33) Herpetology is a branch of Science which deals with
(a) Aves
(b) Mammals
(c) Reptiles
(d) Fishes
Answer: (c)

34) “Silent Spring” is a well-known book written by
(a) John Miller
(b) Charles Darwin
(c) Rachel Carson
(d) None of these
Answer: (c)

35) First Biosphere reserve in Pakistan
(a) Lal Suhanra National Park
(b) Kirthar National Park
(c) Chitral Gol National Park
(d) Chiltan Hazarganji, National Park
Answer: (a)

36) Bears are usually hunted and killed for their
(a) Teeth
(b) Skin
(c) Gall bladder
(d) Nails
Answer: (b)

37) Coral reefs in Pakistan can be seen in
(a) Atcola Island
(b) Churna (near Karachi coast)
(c) Pasni and near Jevani
(d) All of the above
Answer: (d)

38) Which of the following is an extinct species?
(a) Tiger
(b) Lion
(c) Dodo
(d) Ostrich
Answer: (c)

39) Black Buck is a
(a) Goat
(b) Deer
(c) Butterfly
(d) Bird
Answer: (b)

40) Gharial is a
(a) Crocodile
(b) Cobra
(c) Tortoise
(d) Frog
Answer: (a)

41) ——— is one of the most endangered species of Pakistani birds
(a) Bee eater
(b) Chakoor
(c) Owl
(d) Houbara bustard
Answer: (d)

42) Pangolins feed on
(a) Ants
(b) Fruits
(c) Leaves
(d) Roots
Answer: (a)

43) Many wild plant and animals are on the verge of extinction due to
(a) Habitat destruction
(b) Climatic changes
(c) Non availability of food
(d) None of the above
Answer: (a)

44) The first global environmental protection treaty “The Montreal Protocol” was signed on Sept. 26.
(a) 1985
(b) 1990
(c) 1981
(d) 1987
Answer: (d)

45) Animals and plants are best protected in
(a) Zoos
(b) Botanical Gardens
(c) National Parks
(d) Sanctuaries
Answer: (c)

46) The Native Place of Redwood trees?
(a) Australia
(b) Amazon
(c) California
(d) Thailand
Answer: (c)

47) Which of the following pulls people to urban areas?
(a) Declining agricultural jobs
(b) Lack of land to grow food
(c) Better health care
(d) None of these
Answer: (c)

48) Due to the urban population exploding in developing countries, they will need to build the equivalent of a city with more than 1 million people every __ for the next 25 years.
(a) Day
(b) Week
(c) Month
(d) Three months
(e) Year
Answer: (b)

49) Which of the following statements is false?
(a) The shift in poverty is moving rapidly from the city to the country.
(b) Developing countries are currently urbanizing faster than developed countries.
(c) Urbanization varies throughout the world but is increasing everywhere
(d) The general population growth also contributes to urban growth
(e) The shift in poverty is moving rapidly from the country to the city
Answer: (a)

50) Those who migrate and find jobs in cities can expect all of the following, except
(a) Long hours and low wages
(b) Dangerous machinery
(c) Health and retirement benefits
(d) Noise pollution
(e) High crime rate
Answer: (c)

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

Shahzad F. Malik

Shahzad F. Malik

Leave a Comment

2 Comments

error: Content is protected !!