Pakistan Studies MCQs (Pakistan Movement Set-II) for FPSC, PMS, PCS, NTS

2555
Pakistan Movement MCQs

Pakistan Studies MCQs (Pakistan Movement Set-I)

51. Who founded the Muhammadan Literary Society in 1863 at Calcutta?
(a) Altaf Hussain Hali
(b) Muahmmad Ali Johar
(c) Sir Syed Ahmad Khan
(d) Syed Ameer Ali

52. “Life of Muhammad” is a book which was written by William Muir. Against this who wrote “Khutbat-i-Ahmadia”?
(a) Altaf Hussain Hali
(b) Sir Syed Ahmad Khan
(c) Nazir Ahmad
(d) Muhammad Ali Johar

53. Muhammadan Anglo Oriental School at Aligarh was established by Sir Syed Ahmad Khan in:
(a) 1870
(b) 1875
(c) 1878
(d) 1880

54. Who laid the foundation stone of MAO College in 1877?
(a) Altaf Hussain Hali
(b) Lord Lytton
(c) Syed Mahmood
(d) Syed Ameer Ali

55. Who founded the Muhammadan Educational Conference in 1886?
(a) Syed Mahmood
(b) Sir Syed Ahmad Khan
(c) Shibli Numani
(d) Syed Ameer Ali

56. In which year Sir Syed Ahmad Khan was appointed a member of the Imperial Legislative Council by Lord Lytton?
(a) 1870
(b) 1872
(c) 1878
(d) 1882

57. “Asar-us-Sanadeed” was written by:
(a) Sir Syed Ahmad Khan
(b) Muhammad Ali Johar
(c) Nazir Ahmad
(d) Ameer Ali

58. Who established British Indian Association at Aligarh in 1866?
(a) Syed Mahmood
(b) Sir Syed Ahmad Khan
(c) Ameer Ali
(d) Muhammad Ali Johar

59. Indian National Congress was established by A.W. Hume in:
(a) 1880
(b) 1885
(c) 1888
(d) 1892

60. In which year the provinces of Bengal and Assam were reconstituted so as to form two provinces of manageable size?
(a) 1902
(b) 1905
(c) 1903
(d) 1910

61. The province of Eastern Bengal and Assam officially came into being on:
(a) October 16, 1905
(b) June 10, 1905
(c) August 10, 1906
(d) July 20, 1905

62. Who was the viceroy at the time of partition of Bengal?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Canning
(c) Lord Minto
(d) Lord Hardinge

63. The Swadeshi Movement was a reaction of Hindus against:
(a) Foundation of Muslim League
(b) Congress
(c) Partition of Bengal
(d) Establishment of universities for Muslims

64. Muslim leaders met the Lord Minto at Simla on October 1, 1906 for:
(a) Separate electorate
(b) Freedom of India
(c) Partition of Bengal
(d) Foundation of Muslim League

65. How many years the first Constituent Assembly lasted?
(a) 7 years
(b) 8 years
(c) 9 years
(d) 10 years

66. The Constituent Assembly was formed to frame the Constitution of Pakistan under the:
(a) Indian Independence Act, 1947
(b) Special Act, 1946
(c) Government of India Act, 1919
(d) Government of India Act, 1935

67. The first Chief Justice of Pakistan was:
(a) Zafar-ul-Haq
(b) Abdur Rashid
(c) Mushtaq Hussain
(d) Sajjad Ali Shah

68. In 1911, who was the Viceroy of India?
(a) Lord Rippon
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Curzon
(d) Lord Canning

69. The president of first Constituent Assembly was:
(a) Allama Iqbal
(b) Quaid-e-Azam
(c) Muhammad Ali Johar
(d) Liaquat Ali Khan

70. In which year Minto-Morley Reforms were introduced in India?
(a) 1907
(b) 1909
(c) 1911
(d) 1915

71. Separate electorate is the main feature of:
(a) Minto-Morley Reforms
(b) Indian Councils Act, 1909
(c) Foundation of Congress
(d) Montague Chelemesford Reforms

72. In which year, the religious scholars gave verdict that India is a Dar-ul-Harab?
(a) 1918
(b) 1920
(c) 1930
(d) 1928

73. Name the movement which was started in India with the cooperation of Hindus and Muslims?
(a) Khilafat
(b) Sauraj
(c) Swadeshi
(d) None of these

74. Muslim delegation visited Europe in 1919, at that time who was British prime minister?
(a) Lord Canning
(b) Lolyd George
(c) Lord Minto
(d) Lord Curzon

75. Which was the important enactment passed by the first Constituent Assembly?
(a) Political Parties Act
(b) PRODA
(c) Representative Act
(d) PODO

76. The transfer of capital from Calcutta to Delhi was announced on:
(a) December 12, 1911
(b) June 10, 1910
(c) July 12, 1909
(d) August 22, 1913

77. Who was Marquess?
(a) Viceroy of India
(b) Governor of U.P.
(c) Secretary of State for India
(d) None of these

78. Majlis-e-Khilafat was founded in:
(a) 1916
(b) 1919
(c) 1920
(d) 1922

79. When institution of Khilafat was abolished?
(a) 1920
(b) 1922
(c) 1924
(d) 1926

80. Which assembly passed One Unit Act?
(a) First Constituent Assembly
(b) Second Constituent Assembly
(c) First Elected Assembly
(d) None of these

81. Who founded the Anjuman-i-Khudam Ka’aba in 1913?
(a) Muhammad Ali Johar
(b) Dr. Mukhtar
(c) Malauna Abdul Bari Farangi
(d) Sir Syed Ahmed Khan

82. Hijrat Movement was started in:
(a) 1918
(b) 1920
(c) 1922
(d) 1925

83. Treaty of Lausanne was signed in:
(a) 1917
(b) 1920
(c) 1923
(d) 1925

84. After the event of Chauri Chaura which party left the Muslims?
(a) Congress
(b) Muslim League
(c) Suraj
(d) Arya Samaj

85. In which year Lord Chelmsford took over the viceroyalty of India?
(a) 1910
(b) 1912
(c) 1916
(d) 1918

86. Jallianwala Bagh, tragedy took place on:
(a) April 13, 1919
(b) May 15, 1918
(c) June 10, 1917
(d) July 25, 1920

87. Quaid-i-Azam was elected to Imperial Legislative Council of India:
(a) 1906
(b) 1909
(c) 1915
(d) None of these

88. Quaid-i-Azam was elected president of Muslim League in:
(a) 1906
(b) 1910
(c) 1916
(d) None of these

89. Mopla Revolt was made in:
(a) 1910
(b) 1912
(c) 1921
(d) 1918

90. Who was Lord Birkenhead in 1927?
(a) Viceroy of India
(b) Secretary of State for India
(c) Governor of Bengal
(d) Viceroy of India

91. Lucknow Pact was made on:
(a) 1914
(b) 1916
(c) 1918
(d) 1920

92. Who said that the Nehru Report (1928) was an attempt to secure the pre-domination of Hindus over Muslims?
(a) Muhammad Ali Johar
(b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Dr. A.B. Rajput
(d) Allama Iqbal

93. Motilal Nehru was the head of:
(a) Committee regarding the education for India
(b) Committee regarding the Nehru Report
(c) Committee regarding the Khilafat Movement
(d) None of these

94. The Second Constituent Assembly was created on:
(a) May 28, 1955
(b) July 25, 1954
(c) August 14, 1955
(d) None of these

95. In which Act the subjects were divided into two parts, i.e. Central and provincial?
(a) Government of India Act, 1919
(b) Government of India Act, 1909
(c) Government of India Act, 1935
(d) Government of India Act, 1947

96. Two Muslim members were also selected for Nehru Committee. One was Sir Ali Imam. Name the second Muslim member.
(a) M. A. Jinnah
(b) M. A. Johar
(c) Shoaib Qureshi
(d) Allama Iqbal

97. Jinnah’s fourteen points were presented in the year:
(a) 1928
(b) 1929
(c) 1931
(d) 1932

98. When Allama Iqbal delivered an address at Allahabad?
(a) 1928
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1933

99. The First Constituent Assembly was formed in:
(a) 1940
(b) 1945
(c) 1947
(d) 1949

100. Who started “Home Rule Movement”?
(a) A.B. Rajput
(b) M.A. Jinnah
(c) B.G. Tilak
(d) Annei Besant

 

ANSWERS

51. c 52. b 53. b 54. b 55. b
56. c 57. a 58. b 59. b 60. b
61. a 62. a 63. c 64. a 65. a
66. a 67. b 68. b 69. b 70. b
71. a 72. b 73. a 74. b 75. b
76. a 77. c 78. b 79. c 80. b
81. c 82. b 83. c 84. a 85. c
86. a 87. b 88. c 89. c 90. b
91. b 92. b 93. b 94. a 95. a
96. c 97. b 98. b 99. c 100. d
Please Share your comments using Facebook ID
If there are any omissions or mistakes,wrong or incomplete, If you have any suggestions or corrections to make. Please let me know, Just drop comment or Contact Us

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here