MCQs

Current Affairs (CSS 2021 Paper) Solved MCQs

Current Affairs Paper CSS 2021

SOLVED MCQs


1. Following are the members of QUAD:
(a) USA, Australia, India, Japan
(b) USA, Indonesia, India, New Zealand
(c) USA, UK, Australia, Japan
(d) None of these
Ans: (a)


2. In 2008 Barack Obama received highest ever number of popular votes in the elections. In the recent presidential educations, which candidate broke his record?
(a) Joe Biden
(b) Donald Trump
(c) Both A & B
(d) None of these
Ans: (a)


3. Kavaan, the elephant, was moved from Islamabad Zoo on court’s orders to:
(a) Sri Lanka
(b) Cambodia
(c) Thailand
(d) None of these
Ans: (b)


4. BECA stands for:
(a) Basic Exchange and Cooperation Agreement
(b) Bilateral Engagement and Cooperation Agreement
(c) Bilateral Engagement and Counter Arrangement
(d) None of these
Ans: (a)


5. Yogi Adityanath remain the Chief Minister of following India state:
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) None of these
Ans: (b)


6. Nagorno Karabakh is a territorial conflict between:
(a) Turkey and Syria
(b) Turkey and Greece
(c) Armenia and Azerbaijan
(d) None of these
Ans: (c)


7. Name of the German President is:
(a) Angela Merkei
(b) Frank-Walter Steinmeier
(c) Elke Budenbender
(d) None of these
Ans: (b)


8. Article 6 of the Constitution of Pakistan deals with:
(a) High Treason
(b) Being Sadiq and Amin
(c) Accountability of the rulers
(d) None of these
Ans: (a)


9. 2020 Nobel Peace Prize is awarded to
(a) Abiy Ahmed Ali
(b) Denis Mukwege and Nadia Murad
(c) World Food Program
(d) None of these
Ans: (c)


10. Brexit referendum in the UK was held under the premiership of:
(a) David Cameron
(b) Theresa May
(c) Boris Johnson
(d) None of these
Ans: (b)


11. 2020 PSL Champions are:
(a) Karachi Kings
(b) Lahore Qalanders
(c) Islamabad United
(d) None of these
Ans: (a)


12. Pakistan’s National Assembly consists of ________ Seats.
(a) 342
(b) 344
(c) 346
(d) None of these
Ans: (a)


13. EIA notes that _______ has the biggest natural gas reserves.
(a) United States
(b) Russia
(c) Turkemenistan
(d) None of these
Ans: (b)


14. Since January 2019 how many times legislative elections have been held in Israel?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None of these
Ans: (c)


15. The 2020 Global Climate Risk Index places Pakistan at _______ position for the countries, worst hit from 1999-2018.
(a) Third
(b) Fifth
(c) Seventh
(d) None of these
Ans: (b)


16. The most urbanised province of Pakistan, according to 2017 census, is:
(a) Punjab
(b) KP
(c) Sindh
(d) None of these
Ans: (c)


17. Which state is the member of SCO?
(a) Azerbaijan
(b) Turkeminstan
(c) Turkey
(d) None of these
Ans: (d)


18. Pakistan needs _______ votes from FATF members to exit from grey list.
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) None of these
Ans: (b)


19. Book the Battle for Pakistan is written by:
(a) Shuja Nawaz
(b) Anatol Lieven
(c) Hussain Abbas
(d) None of these
Ans: (a)


20. The candidate requires minimum _____ electoral votes to win the US Presidential election.
(a) 262
(b) 266
(c) 268
(d) None of these
Ans: (d)


Check more related MCQs

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

CSS Times

CSS Times

CSSTimes.pk delivers free CSS online direction, approaches, books, online study-materials with an idea that no aspirant should be left out of FPSC exam competition due to Inaccessibility to costly CSS coaching centers. We write simple, Stress-free language to understand articles. We always check high standards of excellence

Leave a Comment

2 Comments

  • the answers provided over here for two of the mcqs related to the Brexit and US election popular vote are wrong
    1. Brexit Referendum was held under David Cameron who after the declaration of results announced his resignation.
    2. In US presidential election of 2020 both Trump and Biden managed to break the record of Obama who got 6.9 million votes in 2008. In 2020 Trump secured 7.4 million votes while Biden secured 8.1 million votes