English Grammar MCQs

English Tenses Advanced Level MCQs (Set 2)

English Tenses Advanced Level MCQs (Set 2)
CSS Times
Written by CSS Times

1. They ____ so many hotels in the region in recent years that gradually they ____ the natural beauty of the area.
A) were building / destroy
B) will built / have been destroying
C) have built / are destroying
D) are building / have destroyed
E) have been building / destroyed
Answer: C

2. Some of us will be needed tomorrow to finish the fence because, at this rate, two sections ____ unfinished when we ____work tonight.
A) have remained / stopped
B) will have remained / were stopping
C) are going to remain / will stop
D) are remaining / are stopping
E) will remain / stop
Answer: E

3. Decoupage, an art form that ____ in France during the 17th century, ____ cutting out designs and patterned materials and fastening them permanently to surface.
A) has originated / will involve
B) originated / involves
C) was originating / is involving
D) will have originated / involved
E) is originating / was involving
Answer: B

4. The weather conditions ____throughout the day and now the ground officials are confident that the championship game ____ ahead.
A) have been improving / will go
B) will be improving / will go
C) have improved / was going
D) are improving / has gone
E) improved / went
Answer: A

Awais Aftab Butt

5. Look, the conservation volunteers ____cheerfully in the sunshine all morning, unlike yesterday , when they ____ to work in the rain.
A) worked / are refusing
B) are working / were refusing
C) will be working / have refused
D) have been working / refused
E) will have worked / had refused
Answer: D

6. A: Is that your pure wool pullover in the washing machine? It ____ you know! B: No, I ____it several times in the machine already. I use the wool cycle and it’s fine.
A) was shrinking / wash
B) has shrunk / had washed
C) will shrink / washed
D) is going to shrink / have washed
E) is shrinking / have been washing
Answer: D

7. After she ____ to me for the fifth time, I ____ another word she said, and put an end to our friendship.
A) has lied / don\’t believe
B) has been lying / won\’t believe
C) was lying / haven\’t believed
D) is lying / hadn\’t believed
E) had lied / didn\’t believe
Answer: E

8. Since they ____ part in their first conversation volunteer week, they ____ on several projects with great pleasure.
A) are taking / worked
B) take / will have worked
C) are going to take / are working
D) took / have worked
E) have been taking / work
Answer: D

9. Asia ____ the world’s largest land mass and ____ just over half of the world’s people.
A) has had / held
B) is having / is holding
C) has / holds
D) was having / was holding
E) has been having / will hold
Answer: C

10. I ____ to the bank during my lunch-break today, but an old colleague ____ to visit us, so, naturally, I wanted to hear all the news.
A) was going / came
B) went / is coming
C) have gone / was coming
D) had gone / has come
E) am going / comes
Answer: A

11. Suddenly it ____ very foggy, so we ____ compass bearings to find the right route down the mountain
A) will become / use
B) had become / usedhad become / used
C) became / are using
D) becomes / will use
E) has become / had used
Answer: B

12. We’re looking after our neighbour’s dog as well as our own and it ____ two kilos of meat a day, so I ____ dog meat in bulk these days.
A) is eating / bought
B) ate / have bought
C) was eating / have been buying
D) eats / am buying
E) will have eaten / had bought
Answer: D

13. By the end of this court session the jury ____ all the witnesses and they ____ the courtroom to decide on a verdict.
A) have been hearing / have left
B) have heard / are leaving
C) are hearing / leave
D) hear / left
E) will have heard / will leave
Answer: E

14. I feel certain that her new travel agency ____ because she ____ a thorough market survey.
A) is succeeding / will do
B) has succeeded / will have done
C) will succeed / has done
D) was succeeding / is doing
E) succeeded / has been doing
Answer: C

15. When Chilean separatist forces ____ an independent Chile in 1818, the vice-royalty of Peru ____ over Chile for almost three centuries.
A) declared / had been ruling
B) has declared / was ruling
C) was declaring / has been ruling
D) is declaring / ruled
E) had declared / will have ruled
Answer: A

16. I ____ some chicken curry earlier and ____ Richard and Kate to stay for dinner, but just then I remembered that they were both vegetarian.
A) was going to cook / have asked
B) had been cooking / will ask
C) cooked / will have asked
D) had cooked / was going to ask
E) have cooked / had asked
Answer: D

17. I expect you ____ from school by this time next year and ____ for a job.
A) have graduated / will have looked
B) are graduating / have been looking
C) will have graduated / will be looking
D) graduate / will have been looking
E) were graduating / are going to look
Answer: C

18. Our Spanish teacher ____ very slowly and clearly to us at the moment because we ____ very far in the language yet.
A) talks / aren\’t progressing
B) is talking / haven\’t progressed
C) was talking / didn\’t progress
D) has been talking / weren\’t progressing
E) will be talking / don\’t progress
Answer: B

19. Before the potato blight ____ Ireland in the 1840s, most Irish people ____ on a subsistence diet of potatoes.
A) was striking / relied
B) has struck / relies
C) had struck / has relied
D) strikes / will rely
E) struck / had relied
Answer: E

Check also: English Tenses Advanced Level MCQs (Set 1)

20. Between the years 1846 and 1851, one million Irish men and women ____ to death and 1.6 million ____ to the USA.
A) had been starving / have emigrated
B) have been starving / emigrate
C) were starving / were emigrated
D) starved / emigrated
E) had starved / will have emigrated
Answer: D

21. Bangladesh ____ independence from Pakistan in 1971 and ever since the assassination of the first prime minister in 1974, the military ____ the country’s government.
A) has gained / were dominating
B) had gained / are dominating
C) gained / have dominated
D) was gaining / dominate
E) gains / have been dominating
Answer: C

22. Over the recent years alcoholism ____ a leading cause death of the young adult population in the USA. This statistics ____ deaths from drunken driving and fires started by carelessly dropped cigarettes.
A) became / was including
B) becomes / included
C) was becoming / will include
D) is becoming / is including
E) has become / includes
Answer: E

23. Some of the workers ____ the peaches while the others ____ them in wooden boxes.
A) are picking / will place
B) were picking / were placing
C) have been picking / placed
D) picked / have been placing
E) had been picking / have placed
Answer: B

24. Although manufacturers ____electric cars as prototypes for a number of years now, it will be a long time before they ____ common.
A) produced / are becoming
B) have been producing / become
C) produce / will become
D) are producing / became
E) were producing / will have become
Answer: B

25. Between 1607 and 1733 Englishmen ____ thirteen colonies along the east cost of North America and by 1750 nearly two million men, women and children ____ in these colonies.
A) were establishing / will be living
B) have been establishing / lived
C) established / were living
D) had established / will have lived
E) have established / had lived
Answer: C

26. I ____ some wood for the fire while you ____ the salad.
A) will fetch / prepare
B) fetch / are preparing
C) am fetching / will prepare
D) have fetched / prepared
E) was fetching / have prepared
Answer: A

27. By the 16th century, Austria ____ so large that its emperor ____ all of modern Austria, Belgium, the Netherlands, Czechoslovakia, Hungary and Spain as well as parts of Italy and Yugoslavia.
A) has become / ruled
B) was becoming / has ruled
C) was going to become / rule
D) had become / was ruling
E) becomes / has been ruling
Answer: D

28. The earthworm, which ____ neither lungs nor gills, ____ through its skin
A) is having / has breath
B) has had / is breathing
C) was having / breathed
D) will have / was breathing
E) has / breathes
Answer: E

29. The athletes ____ for exactly three months by the time the races ____ due to start.
A) have been training / will be
B) will have been training / are
C) are going to train / will have been
D) are training / were
E) had trained / have been
Answer: B

30. Adolescence, the process of changing from a child into an adult usually ____ sometime between the ages of 11 and 14 and ____ for approximately six to ten years.
A) occurs / continues
B) occurred / has been continuing
C) will occur / continued
D) occurs / was continuing
E) occurred / will have continued
Answer: A

31. I ____ Malcolm in his car, but he ____ the traffic and didn’t see me.
A) was seeing / watches
B) see / has watched
C) have seen / is watching
D) saw / was watching
E) am seeing / watched
Answer: D

Check also: 40 Most Important IDIOMS with the word “First”

32. Tim ____ a master’s degree as soon as he ____ to Canada.
A) has begun / is returning
B) began / returned
C) is beginning / returned
D) was beginning / returns
E) begins / has returned
Answer: B

33. Ratchel ____ up smoking four years ago and she ____ a cigarette since.
A) was giving / doesn’t smoke
B) has given / wasn’t smoking
C) gave / hasn’t smoked
D) has given / didn’t smoke
E) is giving / isn’t smoking
Answer: C

34. Last year Sonny ____ four miles each morning before breakfast, but he ____ around the block each mourning instead since his heart attack.
A) ran / has been walking
B) has run / has walked
C) runs / was walking
D) has been running / walks
E) was running / walked
Answer: A

35. I ____ a brace on my teeth as a child, but I didn’t like it.
A) was wearing
B) am wearing
C) have worn
D) wore
E) have been wearing
Answer: D

36. I ____ an extra part-time job last week as we ____ the money.
A) am starting / are needing
B) was starting / have needed
C) start / needed
D) have started / were needing
E) started / need
Answer: E

37. As my son ____ down by the river, I ____ his room thoroughly
A) fishes / have cleaned
B) is fishing / cleaned
C) has fished / clean
D) fished / have been cleaning
E) was fishing / cleaned
Answer: E

38. We ____ in Cornwall for two weeks last summer. Since then, we ____ a holiday by the sea.
A) stayed / haven’t had
B) are staying / don’t have
C) were staying / didn’t have
D) stay / aren’t having
E) have stayed / weren’t having
Answer: A

39. One of the straps on the baby’s pram ____ quite thin, so we ____ to replace it
A) wore / decide
B) wears / have decided
C) had worn / decided
D) is wearing / were deciding
E) has been wearing / decide
Answer: C

40. This time last year, his business ____ a reasonable profit, but now, because of that management, he ____ keep it going.
A) has made / has struggled
B) made / was struggling
C) make / has been struggling
D) has been making / struggles
E) was making / is struggling
Answer: E

41. The last time we ____ dinner with them, they ____ for a new house.
A) have had / looked
B) were having / have been looking
C) have been having / look
D) had / were looking
E) have / are looking
Answer: D

42. The whole family was busy. While the children ____ decorations, their father ____ up the Christmas tree.
A) are making / is setting
B) made / has been setting
C) have been making / has set
D) were making / was setting
E) have made / set
Answer: D

43. A: What’s on TV tonight? B: Match of the day, Manchester United ____ South Melbourne.
A) had played
B) were playing
C) are playing
D) have played
E) played
Answer: C

44. Isn’t it strange that you ____ for Mark’s surprise party all week, but you ____ him a birthday present yet?
A) are preparing / didn’t buy
B) have been preparing / haven’t bought
C) prepared / don’t buy
D) have prepared / aren’t buying
E) prepare / weren’t buying
Answer: B

45. While my parents ____ in the shopping centre, a thief ____ into their car for the radio.
A) shopped / has broken
B) were shopping / broke
C) have shopped / breaks
D) are shopping / was breaking
E) shop / is breaking
Answer: B

46. When we ____ her, she ____ in the wardrobe.
A) were finding / hides
B) find / has hidden
C) are finding / is hiding
D) found / was hiding
E) have found / hid
Answer: D

47. I never ____ my temper on purpose, of course, but sometimes I just ____, though I always regret it afterwards.
A) lose / explode
B) lost / am exploding
C) have been losing / exploding
D) were losing / have exploding
E) have lost / was exploding
Answer: A

48. Even though it ____ heavily at the time, they ____ home.
A) has snowed / were driving
B) snows / have been driving
C) was snowing / drove
D) has been snowing / drive
E) snowed / are driving
Answer: C

49. It’s been one week since the floods ____, but still aid workers ____ people.
A) are striking / rescued
B) strike / were rescuing
C) were striking / have been rescuing
D) struck / are rescuing
E) have struck / rescue
Answer: D

50. In 1951, the people of the Gold Coast ____ for their own government and shortly afterwards, they ____ their country as Ghana.
A) vote / are renaming
B) voted / renamed
C) have voted / were renaming
D) were voting / have renamed
E) are voting / rename
Answer: B


Check Other Related “Materials for CSS English Grammar”

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

CSS Times

CSS Times

CSSTimes.pk delivers free CSS online direction, approaches, books, online study-materials with an idea that no aspirant should be left out of FPSC exam competition due to Inaccessibility to costly CSS coaching centers. We write simple, Stress-free language to understand articles. We always check high standards of excellence

Leave a Comment

1 Comment