MCQs

Indian Constitution MCQs | World General Knowledge

Indian Constitution MCQs | World General Knowledge
CSS Times
Written by CSS Times

1) The constitution of India was promulgated on:
(a) 26th November, 1949
(b) 21st February, 1948
(c) 26th January, 1950
(d) None of these
Answer: (c)


2) Upper House of Indian Parliament is commonly known as:
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Vidhan Parishad
(d) None of these
Answer: (b)


3) Lok Sabha, the lower house of Indian parliament, consists of:
(a) 1300 members
(b) 1400 members
(c) 1500 members
(d) None of these
Answer: (d)


3) The Lengthiest written constitution of the world is:
(a) British Constitution
(b) Indian Constitution
(c) Chinese Constitution
(d).French Constitution
Answer: (b)


4) Which one of the following is not a fundamental right in Indian Constitution?
(a) Right against exploitation
(b) Right to constitution remedies
(c) Right to property
(d) Cultural and educational rights
Answer: (c)


5) Which one is known as Lower House in Indian Constitution?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya sabha
(c) Vidhan Sabha
(d) Vidhan Parishad
Answer: (a)


6) In Indian Constitution under the Panchayati Raj System Gram Sabha consist of ?
(a) Elected executives of a village
(b) Persons who is registered in the electoral rolls relating to a village
(c) Elected executives of a village and officials nominated by him/Her
(d) The village surpanch and the persons nominated by him/Her
Answer: (b)


7) From which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Rights?
(a) Romania
(b) America
(c) Serbia
(d) None of these
Answer: (b)


8) From which country Indian Constitution Borrowed Supreme Court?
(a) America
(b) Canada
(c) Mexico
(d) None of these
Answer: (a)


9) From which country Indian Constitution Borrowed Preamble?
(a) Canada
(b) America
(c) France
(d) None of these
Answer: (b)


10) From which country India Borrowed Written Constitution?
(a) America
(b) Canada
(c) Cuba
(d) None of these
Answer: (a)


11) From which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Duties?
(a) America
(b) Russia (USSR)
(c) Canada
(d) None of these
Answer: (c)


12) From Which country India Borrowed Five year Plan?
(a) USA
(b) South Africa
(c) Russia (USSR)
(d) None of these
Answer: (c)


13) From which country Indian Constitution Borrowed Speaker in Lok Sabha?
(a) Britain
(b) USA
(c) Russia
(d) None of these
Answer: (a)


14) From which country Indian Constitution Borrowed Parliamentary Election?
(a) South Africa
(b) China
(c) Britain
(d) None of these
Answer: (c)


15) From which country Indian Constitution Borrowed Election Commission?
(a) Ireland
(b) Britain
(c) Spain
(d) None of these
Answer: (b)


16) From which country Indian Fundamental Rights during the Emergency’?
(a) Germany
(b) France
(c) Spain
(d) None of these
Answer: (a)


17) From which country Indian Constitution Borrowed Concurrent list?
(a) United States
(b) Canada
(c) Australia
(d) None of these
Answer: (c)


18) From which country Indian Constitution Borrowed Federal System?
(a) Russia
(b) Canada
(c) Ireland
(d) None of these
Answer: (b)


19) From Which country Indian Constitution Borrowed Union – State List?
(a) Canada
(b) Germany
(c) South Africa
(d) None of these
Answer: (a)


20) From Which country Indian Constitution Borrowed Amendment of the Constitution?
(a) America
(b) South Africa
(c) Britain
(d) None of these
Answer: (b)


21) From which country Indian Constitution Borrowed Directive principles
(a) France
(b) Germany
(c) Ireland
(d) None of these
Answer: (c)


22) Which amendment is known as Mini constitution of India?
(a) 42nd amendment (1976)
(b) 61st amendment (1989)
(c) 44th amendment (1978)
(d) None of these
Answer: (a)


23) In which amendment did the Indian Constitution’s Preamble amended?
(a) 61st amendment (1989)
(b) 42nd amendment (1976)
(c) 44th amendment (1978)
(d) None of these
Answer: (b)


24) In which amendment did Right to property is removed from the Fundamental Rights in Indian Constitution?
(a) 61st amendment (1989)
(b) 44th amendment (1978)
(c) 42nd amendment
(d) None of these
Answer: (b)


25) In which Indian Constitutional amendment did the voting age is lowered from 21 to 18?
(a) 44th amendment (1978)
(b) 42nd amendment
(c) 61st amendment (1989)
(d) None of these
Answer: (c)


26) Which amendment created the National Capital Territory of Delhi?
(a) 61st amendment (1989)
(b) 69st amendment (1991)
(c) 73st amendment (1992)
(d) None of these
Answer: (b)


27) Fundamental Right are granted to citizens under which Article of Indian Constitution?
(a) Article 12 to 25
(b) Article 12 to 30
(c) Article 12 to 35
(d) None of these
Answer: (c)


28) ‘Right to Equality’ is guaranteed to the citizens of India under Article?
(a) Article 11
(b) Article 23
(c) Article 14
(d) None of these
Answer: (c)


29) Which Indian Constitutional article deals with Right to elementary Education?
(a) Article 21 A
(b) Article 22 A
(c) Article 32
(d) None of these
Answer: (a)


30) Which Indian Constitutional article is known as Necessary Evil?
(a) Article 22
(b) Article 32
(c) Article 17
(d) None of these
Answer: (a)


31) Which article is known as Heart and Soul of the Constitution of India?
(a) Article 11
(b) Article 65
(c) Article 32
(d) None of these
Answer: (c)


32) Which article of Indian Constitution deals with Organization of village panchayat?
(a) Article 40
(b) Article 75
(c) Article 98
(d) None of these
Answer: (a)


33) Which Article of Construction of India deals with the Fundamental Duties?
(a) Article 51 A
(b) Article 59 A
(c) Article 42 A
(d) None of these
Answer: (a)


34) Which is the Article of Indian Constitution that provides special status to the occupied Jammu and Kashmir?
(a) Article 369
(b) Article 370
(c) Article 371
(d) None of these
Answer: (b)


35) How many times has the proclamation of National Emergency been enforced in India?
(a) Two Times
(b) Three times
(c) Six Times
(d) None of these
Answer: (b)


36) In 1950 the membership of “Rajya Sabha” the Upper House of India was raised upto:
(a) 220
(b) 216
(c) 240
(d) 250
Answer: (b)


Check our other MCQs collection below:

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

CSS Times

CSS Times

CSSTimes.pk delivers free CSS online direction, approaches, books, online study-materials with an idea that no aspirant should be left out of FPSC exam competition due to Inaccessibility to costly CSS coaching centers. We write simple, Stress-free language to understand articles. We always check high standards of excellence

Leave a Comment