GK MCQ’s Islamic Studies Islamic Studies MCQs MCQs

ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs For Competitive Exams (Set-I)

ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs For Competitive Exams (Set-I)
Shahzad F. Malik
Written by Shahzad F. Malik

1. The first Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah Al-Fatihah
(b) Surah Al-Baqarah
(c) Surah Al-Imran
(d) Surah Al-Ikhlas
Answer: A

2. The last Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah Ya Sin
(b) Surah Al-Nas
(c) Surah Al-Falaq
(d) Surah Al-Kauthar
Answer: B

3. The longest Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah Al Imran
(b) Surah Al-Baqarah
(c) Surah Al-Falaq
(d) Surah An-Nisa
Answer: B

HowPrep Mobile Application

4. The shortest Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah An-Nisa
(b) Surah Al-Ahzab
(c) Surah Al-Baqarah
(d) Surah Al-Kauthar
Answer: D

5. The number of Prophets whose names are in the Holy Quran is:
(a) 10
(b) 25
(c) 35
(d) 45
Answer: B

AlBahria Institute for CSS

6. The total number of Makki Surahs are:
(a) 80
(b) 86
(c) 88
(d) 92
Answer: B

7. The total number of Madni Surahs are:
(a) 28
(b) 30
(c) 32
(d) 35
Answer: A

8. The name of the first Kalimah is:
(a) Kalima Tayyabah
(b) Kalima Shahadat
(c) Kalima Tamjeed
(d) Kalima Tauheed
Answer: A

9. The name of the second Kalimah is:
(a) Kalima Istighfar
(b) Kalima Shahadat
(c) Kalima Tauheed
(d) Kalima Radd-i-Kufar
Answer: B

Check Also: ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs For Competitive Exams (Set-II)

10. The name of the third Kalimah
(a) Kalimah Radd-i-Kufar
(b) Kalimah Tayabbah
(c) Kalimah Tamjeed
(d) Kalimah Tauheed
Answer: C

11. The name of the fourth Kalimah is:
(a) Kalimah Tayyabah
(b) Kalimah Tauheed
(c) Kalimah Istighfar
(d) Kalimah Shahadat
Answer: B

12. The name of the fifth Kalimah is:
(a) Kalimah Tauheed
(b) Kalimah Shahdat
(c) Kalimah Istighfar
(d) Kalimah Tamjeed
Answer: C

13. The name of the sixth Kalimah is:
(a) Kalimah Tamjeed
(b) Kalimah Tauheed
(c) Kalimah Radd-i-Kufar
(d) Kalimah Shahadat
Answer: C

14. The angels, who are said to be incharge of the graves and initial accountability are:
(a) Munkar and Nakeer
(b) Kiraman Katabeen
(c) Hazrt Israfil
(d) Hazrat Mekail
Answer: A

15. Duty of Angel Hazrat Gibriel is:
(a) In charge of protection and also to bring rains
(b) To blow trumpet
(c) Taking the life of living things
(d) To convey revelations to the prophets by Allah
Answer: D

16. The duty of Angel Izrael is
(a) To blow trumpet on the Day of Judgement
(b) Taking the life of living creatures
(c) Both of them
(d) None of them
Answer: B

17. The duty of Hazrat Israfeel is:
(a) Incharge of protection and also to bring rains
(b) To blow the trumpet on the Day of Judgement
(c) Incharge of taking the life of living creatures
(d) None of these
Answer: B

18. The duty of Hazrat Mekail is:
(a) Incharge of protection and also to bring rains
(b) To blow the trumpet on the Day of Judgement
(c) Incharge of taking the life of living creatures
(d) None of these
Answer: A

19. The only Surah of the Holy Quran which is not started with ‘Bismillah’ is:
(a) Surah Al-Ahzab
(b) Surah Al-Taubah
(c) Surah Al-Jinn
(d) None of these
Answer: B

20. The Holy Book revealed to Hazrat Daud (AS) is:
(a) Injeel
(b) Taurat
(c) Zubur
(d) None of these
Answer: C

Check also: ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs For Competitive Exams (Set-III)

21. The Holy Book of Jews is:
(a) Injeel
(b) Zabur
(c) Torah
(d) None of these
Answer: C

22. Injeel (Bible) is the Holy Book of:
(a) Hindus
(b) Christians
(c) Parsis
(d) Jews
Answer: B

23. ‘Miraj Shareef’, this event occurred on:
(a) 18 Rajab
(b) 20 Ramadan
(c) 27 Rajab
(d) 20 Shawal
Answer: C

24. How many verses of Surah Al-Alaq were first revealed on the Holy Prophet (PBUH)?
(a) 3
(b) 5
(c) 8
(d) 12
Answer: B

25. How long did the Holy Quran take for its complete revelation?
(a) 20 years 5 months and 14 days
(b) 22 years 5 months and 14 days
(c) 25 years 5 months and 14 days
(d) 30 years 5 months and 14 days
Answer: B

26. When did the Holy Prophet (PBUH) perform “Hajjat-ul-Wada”?
(a) 630 AD
(b) 632 AD
(c) 633 AD
(d) 636 AD
Answer: B

27. Which is the seventh month of Islamic year?
(a) Muharram
(b) Rajab
(c) Shawal
(d) Shaba’an
Answer: B

28. Identify the number of Surahs in the Holy Quran which are on the names of various prophets.
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 10
Answer: B

29. What is the significance of 27th Rajab?
(a) Holy Prophet’s visit to Taif
(b) Meraj Shareef
(c) Hazrat Hamza embarrassed Islam
(d) Migration from Makkah to Medina
Answer: B

30. Identify the last Ghazwa in which the Holy Prophet (PBUH) participated.
(a) Mutah
(b) Tabuk
(c) Hunain
(d) Ahzab
Answer: B

31. The police force was set up during the Caliphate:
(a) Hazrat Abu Bakr (RA)
(b) Hazrat Umar (RA)
(c) Hazrat Usman (RA)
(d) Hazrat Ali (RA)
Answer: B

32. What is meant by Allah’s attribute Al-Bari?
(a) The Generous
(b) The Maker
(c) The Glorious
(d) The Aware
Answer: B

33. On which of the following occasion, Muslim offer ‘Namaz-e-Kusuf’?
(a) For the sake of rain
(b) At the time of eclipse of sun
(c) At the time of eclipse of the moon
(d) At the time of drought
Answer: B

34. Who introduced the Jail system for detention of prisoners?
(a) Hazrat Umar (RA)
(b) Hazrat Abu Bakr (RA)
(c) Hazrat Ali (RA)
(d) Hazrat Khalid bin Waleed (RA)
Answer: A

35. Under the Islamic law of inheritance, what would be the share of the wife from husband’s property in the presence of children?
(a) Half
(b) One-third
(c) One-eighth
(d) One-fourth
Answer: C

Check also: ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs For Competitive Exams (Set-IV)

36. How many Sujod in the Holy Quran?
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 18
Answer: C

37. Which Prophet of Allah is dignified with special title “Khalilullah”?
(a) Hazrat Adam (AS)
(b) Hazrat Nuh (AS)
(c) Hazrat Ibrahim (AS)
(d) Hazrat Essa (AS)
Answer: C

38. Who was the commander of the Infidels in the Battle of Badr?
(a) Abul Sufyan
(b) Abu Jahl
(c) Utbah
(d) Abu Lahb
Answer: B

39. What is the meanings of Sariyya?
(a) A poetess
(b) A famous Arabian saint
(c) A battle not attended by the Holy Prophet (PBUH)
(d) Secret treaties of the Munafeqeen
Answer: C

40. Who was the commander of the Infidels in the Battle of Uhd?
(a) Abu Lahb
(b) Abu Sufyan
(c) Abu Jahl
(d) Utba
Answer: B

41. Ghazwa Uhd was fought in the year:
(a) 580 AD
(b) 600 AD
(c) 625 AD
(d) 630 AD
Answer: C

42. How many Infidels were killed in Ghazwa Badr?
(a) 50
(b) 60
(c) 70
(d) 80
Answer: C

43. How many Muslims martyred in Ghazwa Badr:
(a) 10
(b) 14
(c) 18
(d) 20
Answer: B

44. Total number of mujahideen in the army of Ghazwa Badr were:
(a) 210
(b) 313
(c) 380
(d) 413
Answer: B

45. Holy Prophet (PBUH) died on the day of:
(a) Friday
(b) Saturday
(c) Monday
(d) Tuesday
Answer: C

46. Warqa bin Naufel was:
(a) Christian
(b) Later on embrassed Islam
(c) follower of religion of Hazrat Ibrahim (AS)
(d) A Jew
Answer: C

47. The Holy Prophet (PBUH) died on:
(a) June 8, 632 AD
(b) July 15, 630 AD
(c) August 20, 632 AD
(d) May 25, 631 AD
Answer: A

48. Which of the following wives of the Holy Prophet (PBUH) gained the title of the ‘Mother of the poor’?
(a) Hazrat Khadeeja (RA)
(b) Hazrat Zainab bint Khuzaymah (RA)
(c) Hazrat Ayesha (RA)
(d) Hazrat Mamoona (RA)
Answer: B

49. Who gave the idea to dig a ditch around the city of Medina?
(a) Hazat Umar (RA)
(b) Hazat Salman Farsi (RA)
(c) Hazat Ali (RA)
(d) Hazat Khalid bin Waleed (RA)
Answer: B

50. Who was the Commander of Infidels in the battle of Ditch?
(a) Amr
(b) Abu Sufyan
(c) Abu Jahl
(d) Abu Lahb
Answer: B

Please Share your comments using Facebook ID

About the author

Shahzad F. Malik

Shahzad F. Malik

Leave a Comment

4 Comments

error: Content is protected !!