Categories
CSS Study Material World General Knowledge

Key Global Warming Terms | Important for Competitive Exams

Key Global Warming Terms
Important for Competitive Exams

Carbon Dioxide (CO2)

The chemical compound carbon dioxide (also known by its shorthand CO2) is the primary greenhouse gas and driver of climate change.

Greenhouse Gas

A greenhouse gas is a chemical compound found in the Earth’s atmosphere, such as carbon dioxide, methane, water vapor and other human-made gases.

Emissions

In the climate change space, emissions refer to greenhouse gases released into the air that are produced by numerous activities, including burning fossil fuels, industrial agriculture and melting permafrost, to name a few. These gases cause heat to be trapped in the atmosphere, slowly increasing the Earth’s temperature over time.

Categories
General Ability & Math MCQs GK MCQ’s MCQs

Series Completion MCQs for All Competitive Exams

In each of the following questions a number of possible answers are given, out of which one answer is correct. Find out the correct answer.

Insert the missing number
5. 8. 12. 17. 23. 38
(a) 29
(b) 30
(c) 32
(d) 25
Answer: (b)

Insert the missing number
4. 9. 20. 43. 90. —
(a) 185
(b) 172
(c) 179
(d) 165
Answer: (a)

Insert the missing number
1.1.4. 8. 9. 27. 16.
(a) 25
(b) 36
(c) 125
(d) 64
Answer: (d)

Categories
Accounting and Auditing MCQs General Ability & Math MCQs GK MCQ’s MCQs

Quantitative Aptitude MCQs (Solved) for All Competitive Exams

Quantitative Aptitude MCQs (Solved) for All Competitive Exams

A dealer allowed a discount of 25% on the marked price of Rs. 12000 on an article and incurred a loss of 10%. What discount should he allow on the marked price so that he gains Rs. 440 on the article?
(a) 11%
(b) 13%
(c) 19%
(d) 15%
(e) None of these
Answer: (b)

The distance between two points is 36 km. A boat rows in still water at 6 kmph. It takes 8 hours less to cover this distance in downstream in comparison to that in upstream. The rate of stream is–
(a) 3 kmph
(b) 2 kmph
(c) 2.5 kmph
(d) 4 kmph
(e) None of these
Answer: (a)

In how many different ways can the letters of the word ‘MIRACLE’ be arranged?
(a) 720
(b) 5040
(c) 2520
(d) 40320
(e) None of these
Answer: (b)

Categories
GK MCQ’s MCQs World General Knowledge

World Sea Ports Most Important MCQs for Competitive Exams

World Sea Ports Most Important MCQs for CSS, PMS, PCS, NTS, OTS, KPPSC, SPSC, AJKPSC, KPPSC and all other Competitive Exams

1) “Seattle” is the seaport of:

(a) Iceland
(b) France
(c) Russia
(d) USA
Answer: (d)
Explanation: “Seattle” is a coastal seaport city and the seat of King County, in the U.S. state of Washington. With an estimated 634,535 residents as of 2012, Seattle is the largest city in the Pacific Northwest region of North America

2) Naples is a sea port of:
(a) Spain
(b) Italy
(c) France
(d) None of these
Answer: (b)
Explanation: The port of Naples is one of the most important in Europe, and has the world’s second-highest level of passenger flow, after the port of Hong Kong

3) Port Palermo is located in:
(a) Tyrrhenian Sea
(b) Adriatic Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: The port of Palermo is located in the northwest of the island of Sicily, right by the Gulf of Palermo in the Tyrrhenian Sea. Palermo founded by Phoenicia over 2700 years ago, is the main gate to reach Sicily together with port of Messina. From here the ferries link Palermo to Cagliari, Genoa, Livorno, Naples, Tunis and others for a total of almost 2 millions passengers yearly. It’s an important port for the cruise ships. Traffic include also almost 5 mllions tonnes of cargo and 80.000 TEU yearly.

4) Which is the biggest port of Argentina?
(a) Bahia Blanca
(b) Buenos Aires
(c) La Plato
(d) Mar Del Plato
Answer: (b)
Explanation: Buenos Aires is also one of the most important, largest and most populous of South American capitals, often referred to as the Paris of South America

5) The port of Gwadar guards:
(a) Strait of Hormuz
(b) Strait of Malacca
(c) Palk Strait
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: Gwadar Port is situated near the strategic Strait of Hormuz and its busy trading and oil shipping lanes. The surrounding region is home to around two-thirds of the world’s oil reserves. It is also the nearest warm-water seaport to the landlocked, but energy rich, Central Asian Republics and landlocked Afghanistan

6) Which of the following is a port in Persian Gulf?
(a) Port Said
(b) Suez Port
(c) Eden Port
(d) Bandar Abbas
Answer: (d)
Explanation: Bandar Abbas is a port city and capital of Hormozgān Province on the southern coast of Iran, on the Persian Gulf.

7) How many countries in the world have no seaport?
(a) 48
(b) 11
(c) 15
(d) 16
Answer: (a)