Categories
CSS Notes World General Knowledge

Branches of Science | World General Knowledge

Branches of Science | World General Knowledge

Acoustics

  • This science is the study of mechanical waves in solids, liquids and gases.

Accounting

  • This is the study of financial information about a business entity that is communicated to its shareholders.

Aerodynamics

  • This is the study of forces of air acting on objects in motion relative to air.

Aeronautical Engineering

  • This field is the study of the design and manufacture of flight-capable machines and techniques.
Categories
World General Knowledge

Famous Revolutionaries | World General Knowledge Series

Famous Revolutionaries | World General Knowledge Series

Spartacus (c. 109–71 BC)

  • One of the slave leaders who led a major revolt against the Roman Empire, in the Third Servile War. Spartacus has become symbolic of revolutionary leaders fighting oppression.

William Wallace (1270-1305)

  • Scottish rebel who led an uprising against the English during the Scottish wars of independence.

Joan of Arc (1412-1431)

  • A most unlikely revolutionary who inspired the French Dauphin to renew the French fight against occupying English forces. Seven years after death, as she had predicted, the English were defeated.

Oliver Cromwell (1599 – 1658)

  • British politician and military leader, who led Parliamentary forces during the English civil war. Cromwell’s victory saw the temporary overthrow of the English monarchy, and the supremacy of Parliament asserted.

Maximilien Robespierre (1758 – 1794)

Categories
GK MCQ’s MCQs

Capitals of Countries MCQs | World General Knowledge MCQs

The capital of Afghanistan is:
(a) Kabul
(b) Kandhar
(c) Mazar-e-Sharif
(d) None of these
Answer: a

The capital of Albania is:
(a) Luanda
(b) Tirane
(c) Vienna
(d) Baku
Answer: b

The capital of Andorra is:
(a) Andorra la Vella
(b) Nassau
(c) Canillo
(d) Kieve
Answer: a

The capital of Angola is:
(a) Algiers
(b) Luanda
(c) Tirana
(d) Bishkek
Answer: b

Categories
GK MCQ’s MCQs

World’s Famous Streets MCQs (Solved) | World General Knowledge

World’s Famous Streets MCQs

‘Baldwin Street’ is situated in:
(a) US
(b) New Zealand
(c) Australia
(d) Canada
Answer: b

‘Bond Street’ is situated in:
(a) England
(b) US
(c) Russia
(d) India
Answer: a

‘Bond Street’ is famous for:
(a) Jewellery and tailoring
(b) Sports goods
(c) Cinema halls
(d) Stock exchange
Answer: a

Read Also: World History MCQs (Solved)

Categories
GK MCQ’s MCQs

World General Knowledge MCQs (Solved) Geographical Epithets (Countries & Cities)

World General Knowledge MCQs (Solved) Geographical Epithets

Geographical MCQs (Countries)

1. Which country is called the ‘Buffer state of Asia’?
(a) Afghanistan
(b) Pakistan
(c) India
(d) China
Answer: a

2. Which country is called ‘Land of fertile fields’?
(a) Algeria
(b) Sri Lanka
(c) Pakistan
(d) England
Answer: a

3. Which country is called ‘Island continent’?
(a) Austria
(b) Australia
(c) US
(d) England
Answer: b

4. Which country is called ‘Land of golden fleece’?
(a) US
(b) England
(c) Australia
(d) Germany
Answer: c

5. Which country is called ‘Remnant of a mighty empire’?
(a) Australia
(b) Austria
(c) India
(d) Iraq
Answer: b

6. Which country is called ‘Isle of June’?
(a) Bahamas
(b) Bahrain
(c) Belgium
(d) Cuba
Answer: a

7. Which country is called ‘Isle of pearls’?
(a) Egypt
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Bahrain
Answer: d

8. Which country is called the ‘Land of Golden Fibre’?
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Iran
(d) Pakistan
Answer: b

Categories
World General Knowledge

Most Important MCQs About World Organizations for Competitive exams

1. Which of the following is a military alliance?
(a) NATO (Correct)
(b) NAFTA
(c) EEC
(d) ASEAN

2. The headquarters of International Labour Organization is at
(a) Paris
(b) New York
(c) Hague
(d) Geneva (Correct)

3. Which of the following is not associated with the UNO?
(a) ILO
(b) WHO
(c) ASEAN (Correct)
(d) All of the above

4. Permanent Secretariat to coordinate the implementation of SAARC programme is located at
(a) Dhaka
(b) New Delhi
(c) Colombo
(d) Kathmandu (Correct)

5. Amnesty International is an organization associated with which of the following fields?
(a) Protection of Cruelty to animals
(b) Environment protection
(c) Protection of human rights (Correct)
(d) Protection of historic monuments

6. The Halifax summit was that of
(a) G-7 countries (Correct)
(b) Leaders of the NAM
(c) countries in favour of a common currency for Europe
(d) Palestinian and Israeli leaders

7. The chairmanship/presidency of the UN Security Council rotates among the Council Members
(a) every 6 months
(b) every 3 months
(c) every year
(d) every month (Correct)