Categories
Current Affairs MCQs

Day By Day Current Affairs MCQs One Liner (January 2019) | Download in PDF

WELCOME TO CSS TIMES DAY BY  DAY CURRENT AFFAIRS, YOUR BEST SOURCE FOR UP-TO-DATE AND DAILY TOP CURRENT AFFAIRS 2019 FOR PREPARATION OF CSS, PMS, BANKING, NTS, FIA, Educators, Police, IB, FPSC Custom Inspector AND ALL COMPETITIVE EXAMS.

DAY TO DAY CURRENT AFFAIRS” BASICALLY IS TOP 10 NEWS SUMMARY ON CURRENT HAPPENINGS OF NATIONAL AND INTERNATIONAL IMPORTANCE FOR ALL EXAMINATIONS.

Categories
CSS Notes GK MCQ’s Islamic Studies Islamic Studies MCQs MCQs

Important & Selected ISLAMIAT MCQs For Competitive Exams (Set IV)

Important & Selected ISLAMIAT MCQs For Competitive Exams (Set IV)

151. Sulaiman bin Ashat is the name of Imam Abu Dawood. Who was Ahmad bin Shoaib?
(a) Imam Bukhari
(b) Imam Nisai
(c) Ibne-Maja
(d) None of these
Answer: B

152. The famous book of Fiqh “Kitab-ul-Kharaj” was written by:
(a) Imam Abu Hanifa
(b) Imam Shafe’i
(c) Imam Abu Yousaf
(d) Imam Malik
Answer: C

153. He was called as the kidnapper of the scholars:
(a) Haroon-ur-Rasheed
(b) Mahmood Ghaznavi
(c) Abu Jafar Mansoor
(d) Alamgir
Answer: B

154. Which of the following was mystic?
(a) Shah Jahan
(b) Dara Shakoh
(c) Alamgir
(d) None of these
Answer: B

Categories
CSS Notes International Relations MCQs

CSS International Relations MCQs with Explanation (Set-II)

International Relations MCQs with Explanation (Set-II) for CSS Exams

26)        Who among the following held the view that the “State comes into existence for the sake of life and it continues for the sake of good life”?
(a) J. Bentham
(b) T.H. Green
(c) Aristotle
(d) Plato
Answer. (c)

27)        Congress of Vienna took place in: (CSS 2000)
(a) 1648
(b) 1815
(c) 1899
(d) None of these.
Answer: (b)

28)        The term nationality is derived from a Latin word: (CSS 2004)
(a) NATIO
(b) Nation
(c) NATIA
(d) None of these
Answer: (c)

29)        According to Quincy Write the approaches to the study of international politics are: (CSS 2004)
(a) 18
(b) 21
(c) 23
(d) None of these
Answer: (d)

Categories
GK MCQ’s Islamic Studies Islamic Studies MCQs MCQs

ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs For Competitive Exams (Set-III)

101. Who wrote ‘Hisab at Jabr wal Muqablah’?
(a) Ibne Sina
(b) Muhammad bin Musa Al-Khwarzimi
(c) Al-Razi
(d) Al-Beruni
Answer: B

102. The first great Arab alchemist was:
(a) Ibne Sina
(b) Jabir bin Hayyan
(c) Al-Razi
(d) Khālid ibn Yazīd
Answer: D (According to the bibliographer Ibn al-Nadīm, the first Muslim alchemist was Khālid ibn Yazīd, who is said to have studied alchemy under the Christian Marianos of Alexandria. The historicity of this story is not clear; according to M. Ullmann, it is a legend.)

103. Who is called as the “Herodotus of Arabs”?
(a) Tabari
(b) Abul Hassan Ali Al-Masudi
(c) Ibne-Athir
(d) None of these
Answer: B

104. The first biography on the life of Holy Prophet (PBUH) is by:
(a) Ibne Ishaq
(b) Ibn-e-Hisham
(c) Al-Zarqali
(d) Al Waqidi
Answer: B (Ibn Hisham wrote As-Sirah an-Nabawiyyah, an edited version of Ibn Ishaq’s original work. It is now considered one of the classic works on the biography of the Islamic prophet Muhammad.)

Categories
GK MCQ’s Islamic Studies Islamic Studies MCQs MCQs

ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs For Competitive Exams (Set-II)

ISLAMIAT Important & Selected Solved MCQs
For Competitive Exams (Set-II)

51. Holy Prophet (PBUH) delivered his farewell sermon at Arafat on:
(a) 8th Zulhajj
(b) 10th Zulhajj
(c) 9th Zulhajj
(d) 11th Zulhajj
Answer: B

52. The Treaty of Hudabia was signed in:
(a) 5th Hijrah
(b) 6th Hijrah
(c) 7th Hijrah
(d) 8th Hijrah
Answer: B

53. Makkah was conquered in:
(a) 8th Hijrah
(b) 9th Hijrah
(c) 10th Hijrah
(d) 12th Hijrah
Answer: A

54. Abdullah bin Ubay was a:
(a) Hypocrite
(b) Christian
(c) Jew
(d) Great leader
Answer: A

55. The largest army that ever marched out of Medina was consisted of:
(a) 10,000 men
(b) 30,000 men
(c) 40,000 men
(d) 45,000 men
Answer: B

56. The largest army that ever marched out of Medina was in:
(a) Ghazwa Uhad
(b) Ghazwa Tabuk
(c) Ghazwa Saweeq
(d) Ghazwa Ahzab
Answer: B

57. Jizya means:
(a) Religious tax
(b) Poll-tax on non-Muslims
(c) Lands cultivated by non-Muslims
(d) Income from the minorities
Answer: B

Categories
GK MCQ’s Islamic Studies Islamic Studies MCQs MCQs

Important ISLAMIAT MCQs For Competitive Exams (Set-I)

Important ISLAMIAT MCQs For Competitive Exams (Set-I)

Important ISLAMIAT MCQs 1 – 10

1. The first Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah Al-Fatihah
(b) Surah Al-Baqarah
(c) Surah Al-Imran
(d) Surah Al-Ikhlas
Answer: A

2. The last Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah Ya Sin
(b) Surah Al-Nas
(c) Surah Al-Falaq
(d) Surah Al-Kauthar
Answer: B

3. The longest Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah Al Imran
(b) Surah Al-Baqarah
(c) Surah Al-Falaq
(d) Surah An-Nisa
Answer: B

4. The shortest Surah in the Holy Quran is:
(a) Surah An-Nisa
(b) Surah Al-Ahzab
(c) Surah Al-Baqarah
(d) Surah Al-Kauthar
Answer: D

5. The number of Prophets whose names are in the Holy Quran is:
(a) 10
(b) 25
(c) 35
(d) 45
Answer: B

6. The total number of Makki Surahs are:
(a) 80
(b) 86
(c) 88
(d) 92
Answer: B

Categories
GK MCQ’s MCQs Pakistan Affairs

Indian National Movement | Pakistan Affairs Solved MCQs For Competitive Exams Part-I

Pakistan Affairs Solved MCQs
Indian National Movement
For FPSC, PCS, PMS, NTS, OTS, and all other Competitive Exams

1. The Asiatic Society was established in Calcutta by:
(a) Warren Hastings
(b) Sir William Jones
(c) Raja Ram Moham Roy
(d) T. B. Macaulay
Answer: B

2. Brahmo Samaj mainly insisted upon:
(a) Abolition of Satti
(b) Monotheism
(c) Child marriage
(d) Reintroduction of converted Hindus
Answer: B

3. Al-Hilal weekly was started by:
(a) Abul Kalam Azad
(b) Nehru
(c) Gandhi
(d) Iqbal
Answer: A

4. Which of the following Indian states was annexed by Lord Dalhousie on the pretext of maladministration?
(a) Nagpur
(b) Oudh
(c) Hyderabad Deccan
(d) None of these
Answer: B

5. The introduction of cooperative credit societies in India was first suggested in report of 1892 to the Government of Madras by:
(a) Anthony McDonald
(b) George Padison
(c) Maclegan
(d) Nicholson
Answer: A

Categories
GK MCQ’s MCQs Pakistan Affairs

Pakistan Affairs Solved MCQs (Political History of Mughals and Sikhs) For Competitive Exams

Pakistan Affairs Solved MCQs
Political History of Mughals and Sikhs
For FPSC, PCS, PMS, NTS, OTS, and all other Competitive Exams

1. Who united all Sikhs and founded kingdom in Punjab?
(a) Guru Nanak
(b) Maharaja Ranjit Singh
(c) Guru Gobind Singh
(d) None of these
Answer: B

2. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system in:
(a) Turkey
(b) Persia
(c) Mongolia
(d) Afghanistan
Answer: C

3. Who among the following was the first Mughal emperor to allow Britishers to establish trade links with India?
(a) Akbar
(b) Jehangir
(c) Aurangzeb
(d) Shah Jahan
Answer: B

4. The capital of Mughal empire was shifted from Agra to Delhi by:
(a) Jehangir
(b) Aurangzeb
(c) Shah Jahan
(d) Humayun
Answer: C

Categories
GK MCQ’s MCQs Pakistan Affairs

Pakistan Affairs Solved MCQs (Marathas and Coming of the Europeans) For Competitive Exams

1. When did Vasco da Gama come to India?
(a) 1490
(b) 1492
(c) 1493
(d) 1498

2. The Marathas chief, Sambhagi was executed during the reign of:
(a) Jehangir
(b) Aurangzeb
(c) Shah Jahan
(d) Mahabat Khan

3. The beginning of the British political sway over India can be traced to the battle of:
(a) Buxar
(b) Plassey
(c) Wandiwash
(d) Panipat

4. Who was the ruler of an Indian state who allied himself with France?
(a) Nizam-ul-Mulk Asif Jah
(b) Tipu Sultan
(c) Saadat Khan
(d) Akbar

Categories
GK MCQ’s MCQs Pakistan Affairs

Cultural History | Pakistan Affairs Solved MCQs For FPSC Exams

Cultural History
Pakistan Affairs Solved MCQs
For all kind of FPSC Exams

1. Amir Khusro’s name is associated with the invention of:
(a) Sarod
(b) Sitar
(c) Tabla
(d) Shehnai

2. The most famous court poet of Akbar was:
(a) Abdur Rahim Khan-i Khanah
(b) Tulsidas
(c) Raskhan
(d) Surdas

3. Who among the following Mughal rulers has been called as the “Prince of Builders”?
(a) Jehangir
(b) Akbar
(c) Babur
(d) Shah Jahan