Categories
GK MCQ’s MCQs Pakistan Affairs

Pakistan Affairs Solved MCQs for FPSC Exams (History of the Subcontinent)

History of the Subcontinent
Pakistan Affairs Solved MCQs
For all kind of FPSC Exams

1. The main characteristics of the Indus valley civilisation is:
(a) Drainage System
(b) Town planning
(c) Pucca houses
(d) Well laid-out roads

2. The main occupation of the people of the Indus valley was:
(a) Trade
(b) Agriculture
(c) Cattle rearing
(d) Hunting

3. Which one of the following archeologists initially discovered the Mohenjodaro site of the Indus Valley Civilisation?
(a) Sir John Marshal
(b) Rakhal Das Banerjee
(c) Daya Ramshani
(d) Sir Martimer Wheeler

4. Which one of the following elements of Hinduism were practised in the Indus valley civilisation?
(a) Idol worship
(b) Wearing of sacred threads
(c) Cult of Shiva
(d) None of these

Categories
GK MCQ’s MCQs World General Knowledge

Capitals of the Countries MCQS (One Liner) for Competitive Exams

Capitals of the Countries MCQS (One Liner) for Competitive Exams

Abu Dhabi is the capital of United Arab Emirates  in Asia

Abuja is the capital of  Nigeria in Africa

Accra is the capital of  Ghana in Africa

Adamstown is the capital of Pitcairn Islands  in Oceania

Addis Ababa is the capital of  Ethiopia  in Africa

Algiers is the capital of  Algeria  in Africa

Alofi is the capital of  Niue in Oceania

Amman is the capital of  Jordan  in Asia

Amsterdam is the capital of  Netherlands  in Europe

Andorra la Vella is the capital of  Andorra  in Europe

Ankara is the capital of Turkey  in Europe

Antananarivo is the capital of  Madagascar  in Africa

Apia is the capital of Samoa  in Oceania

Ashgabat is the capital of Turkmenistan  in Asia

Asmara is the capital of Eritrea  in Africa

Astana is the capital of Kazakhstan  in Asia

Asunción is the capital of Paraguay  in South America

Athens is the capital of Greece  in Europe

Avarua is the capital of  Cook Islands  in Oceania

Baghdad is the capital of Iraq  in Asia

Baku is the capital of  Azerbaijan  in Asia

Bamako is the capital of Mali  in Africa

Bandar Seri Begawan is the capital of  Brunei  in Asia

Bangkok is the capital of Thailand  in Asia

Bangui is the capital of Central African Republic  in Africa

Categories
GK MCQ’s MCQs

Most Important MCQs (Solved) about Changed Geographical Names of Places

1) Abyssinia is the old name of African country
(a) Algeria
(b) Angola
(c) Ethiopia
(d) None of these

2) Angora is the old name of
(a) Ankara
(b) Izmir
(c) Antalya
(d) None of these

3) Basutoland is the old name of
(a) Benin
(b) Lesotho
(c) Burkina Faso
(d) None of these

4) Batavia is the old name of
(a) Djakarta
(b) Mataram
(c) Jayapura
(d) None of these

5) Mayanmar is the new name of
(a) Burma
(b) Magway
(c) Bago
(d) None of these

Categories
CSS Notes GK MCQ’s MCQs World General Knowledge

Important Space and Universe Facts (Solved MCQs) for Competitive Exams

Important Space and Universe Facts (Solved MCQs) for Competitive Exams

1) To a space traveler on moon, how does the lunar sky during day time appear?
Answer: Black

2) NASA’s Deep Impact space mission was employed to take detailed pictures of which comet nucleus?
Answer: Tempel 1 (official designation: 9P/Tempel)

3) How is Albedo defined?
Answer: The amount of insolation reflected back to the space by the top of atmosphere, by clouds and ice-covered areas of the earth’s surface

4) The largest amount of reflection of the solar radiant energy which is reflected back into space before reaching the earth’s surface why happens this?
Answer: clouds

5) The incoming short-wave solar radiation is balanced by an equal amount of long-wave radiation from earth going back to space. What is this?
Answer: Heat balance of earth

Categories
CSS Notes International Relations International Relations MCQs MCQs

CSS International Relations MCQs with Explanation (Set-I)

International Relations MCQs with Explanation (Set-I) for CSS Exams

1) International relations is a __
(a) Pluralistic
(b) Antagonistic
(c) Esoteric
(d) Stoic
(e) None of the above
Answer: (a)
Explanation: “Pluralists argue that international activity is not just a matter of the behaviour of states but of other actors too. Further, but logically separate, they argue that states are not quite as security and power conscious as the realists make out. For example, economic issues are issues in their own right”
Michael Nicholson ‚”Theories of International Relations.‛ International Relations: A Concise Introduction “(p. 99)

2) Important Subject of International Relations is…………………….
(a) Protection of Human rights
(b) Study of sovereignty
(c) Study of world Govt.
(d) International Co operation
Answer: (d)

3) International society is regulated by:
(a) A benign form of cosmopolitan democracy
(b) Imperial expansion
(c) Diplomacy, law, and the balance of power
(d) None of these
Answer: (c)

4) About which of the following thinkers it has been said that his theory of the State is “an incongruous mixture of natural rights and physiological metaphor”?
(a) Bradley
(b) Spencer
(c) Johann Caspar Bluntschli
(d) Burke
Answer. (b)

Check Also: CSS International Relations MCQs 

5) In international Relations, a global system containing two dominant powers is labeled with which of the terms?
(a) Bipolar
(b) Nationalist
(c) Isolationist
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: Bipolarity can be defined as a system of world order in which the majority of global economic, military and cultural influence is held between two states. The classic case of a bipolar world is that of the Cold War between the United States and the Soviet Union, which dominated the second half of the twentieth century.

Categories
GK MCQ’s World General Knowledge

Everything You Need to Know About Landlocked Countries

Approximately one-fifth of the world’s countries are landlocked, meaning they have no access to the oceans. There are 44 landlocked countries that do not have direct access to an ocean or ocean-accessible sea (such as the Mediterranean Sea).

What Continents Have No Landlocked-Countries?

North America has no landlocked countries, and Australia is rather obviously not landlocked. Within the United States, over half of the 50 states are landlocked with no direct access to the world’s oceans. Many states, however, do have water access to the oceans via the Hudson Bay, Chesapeake Bay, or Mississippi River.

Landlocked Countries in South America:

South America has just two landlocked countries: Bolivia and Paraguay.

Categories
Current Affairs MCQs

Day By Day Current Affairs MCQs One Liner (December 2018) | Download in PDF

WELCOME TO CSS TIMES DAY BY  DAY CURRENT AFFAIRS, YOUR BEST SOURCE FOR UP-TO-DATE AND DAILY TOP CURRENT AFFAIRS 2018 FOR PREPARATION OF CSS, PMS, BANKING, NTS, FIA, Educators, Police, IB, FPSC Custom Inspector AND ALL COMPETITIVE EXAMS.

DAY TO DAY CURRENT AFFAIRS” BASICALLY IS TOP 10 NEWS SUMMARY ON CURRENT HAPPENINGS OF NATIONAL AND INTERNATIONAL IMPORTANCE FOR ALL EXAMINATIONS.

Categories
GK MCQ’s MCQs

Most Important MCQs (Solved) About World Space Agencies

1. Which is the largest space agency in the world?
(a) NASA
(b) JAXA
(c) NASDA
(d) NAENA
Answer: A

2. CNES is a space agency of:
(a) France
(b) UK
(c) Russia
(d) Japan
Answer: A

3. When was NASA established?
(a) 6th October 1958
(b) 4th March 1958
(c) 1st October 1958
(d) 1st March 1958
Answer: C

Categories
MCQs Political Science MCQs

Most Important MCQs about “PLATO” | CSS Political Science MCQs

CSS Political Science MCQs

Political thought, or political philosophy, is the study of questions concerning power, justice, rights, law, and other issues pertaining to governance. Whereas political science assumes that these concepts are what they are, political thought asks how they have come about and to what effect. Just as Socrates’ simple question “How should we be governed?” led to his execution, the question “What makes a government legitimate?” leads to political turmoil when posed at critical times. Political thought asks what form government should take and why; what duties citizens owe to a legitimate government, if any; and when it may be legitimately overthrown, if ever. Generally speaking, political thought, political philosophy, and political theory are terms often used interchangeably to mean the study of philosophical texts related to politics.

MCQs about Plato

Plato was born 427-8 BC and died at the age of: (CSS-2005)
(a) 80 (b) 76
(c) 74 (d) None of these
Answer: (a)
Explanation: It is widely accepted that Plato, the Athenian philosopher, was died at the age of eighty or eighty-one at 348-7 B.C.E. just after the birth of Alexander the Great.

According to Plato the population of an ideal state should be: (CSS-2010)
(a) 5040
(b) 50400
(c) 50040
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: In The Laws Plato recommended that to attain the ‘highest good’ an ideal and direct democracy, in a city-state, should possess nearly 5040 citizens.

Categories
GK MCQ’s MCQs

Basic Arithmetic Solved MCQs for FPSC and Other Competitive Exams (Set-II)

51. Find the average of first 40 natural numbers.
(a) 40
(b) 35
(c) 30.6
(d) 20.5
(Answer) d

52. A person who suffers from Claustrophobia has fear of what?
(a) Confined places
(b) Lightning
(c) Heights
(d) None of these
(Answer) a

53. Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
(a) 7 min & 15 sec
(b) 7 min & 45 sec
(c) 8 min & 5 sec
(d) 8 min & 15 sec
(Answer) d

54. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?
(a) 7:5
(b) 1:2
(c) 2:1
(d) 6:5
(Answer) a

55. A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
(a) 45 km/hr
(b) 50 km/hr
(c) 55 km/hr
(d) 65 km/hr
(Answer) c