Categories
GK MCQ’s MCQs

Basic Arithmetic Solved MCQs for FPSC and Other Competitive Exams (Set-I)

1. In decreasing price of a motor bike by 10% number of bikes sold is increased by 10%. What is the change in overall sales?
(a) Increases
(b) decreases
(c) remains same
(d) may increase or may decrease
(Answer) b

2. The radius of circle is increased by 20% its area is increased by:
(a) 44%
(b) 40%
(c) 20%
(d) no change
(Answer) a

3. A 30-ounce solution is 25% alcohol. If 60-ounces of water are added to it what percent of the new solution is alcohol?
(a) 8%
(b) 8.33%
(c) 8.35%
(d) 8.50%
(Answer) b

4. 80% of the workers working in a company wear jeans. Of these 20% wear jeans that are black what percent of the workers wear jeans that are not black?
(a) 30%
(b) 60.00%
(c) 60.55%
(d) 64%
(Answer) d

5. Two trains travel in the same direction at 50 and 32 km/h. A man in slower train observes that the faster train passes him in 15 seconds. The length of faster train is:
(a) 75m
(b) 100m
(c) 150m
(d) 341.66m
(Answer) a

Categories
GK MCQ’s MCQs World General Knowledge

World Sea Ports Most Important MCQs for Competitive Exams

World Sea Ports Most Important MCQs for CSS, PMS, PCS, NTS, OTS, KPPSC, SPSC, AJKPSC, KPPSC and all other Competitive Exams

1) “Seattle” is the seaport of:

(a) Iceland
(b) France
(c) Russia
(d) USA
Answer: (d)
Explanation: “Seattle” is a coastal seaport city and the seat of King County, in the U.S. state of Washington. With an estimated 634,535 residents as of 2012, Seattle is the largest city in the Pacific Northwest region of North America

2) Naples is a sea port of:
(a) Spain
(b) Italy
(c) France
(d) None of these
Answer: (b)
Explanation: The port of Naples is one of the most important in Europe, and has the world’s second-highest level of passenger flow, after the port of Hong Kong

3) Port Palermo is located in:
(a) Tyrrhenian Sea
(b) Adriatic Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: The port of Palermo is located in the northwest of the island of Sicily, right by the Gulf of Palermo in the Tyrrhenian Sea. Palermo founded by Phoenicia over 2700 years ago, is the main gate to reach Sicily together with port of Messina. From here the ferries link Palermo to Cagliari, Genoa, Livorno, Naples, Tunis and others for a total of almost 2 millions passengers yearly. It’s an important port for the cruise ships. Traffic include also almost 5 mllions tonnes of cargo and 80.000 TEU yearly.

4) Which is the biggest port of Argentina?
(a) Bahia Blanca
(b) Buenos Aires
(c) La Plato
(d) Mar Del Plato
Answer: (b)
Explanation: Buenos Aires is also one of the most important, largest and most populous of South American capitals, often referred to as the Paris of South America

5) The port of Gwadar guards:
(a) Strait of Hormuz
(b) Strait of Malacca
(c) Palk Strait
(d) None of these
Answer: (a)
Explanation: Gwadar Port is situated near the strategic Strait of Hormuz and its busy trading and oil shipping lanes. The surrounding region is home to around two-thirds of the world’s oil reserves. It is also the nearest warm-water seaport to the landlocked, but energy rich, Central Asian Republics and landlocked Afghanistan

6) Which of the following is a port in Persian Gulf?
(a) Port Said
(b) Suez Port
(c) Eden Port
(d) Bandar Abbas
Answer: (d)
Explanation: Bandar Abbas is a port city and capital of Hormozgān Province on the southern coast of Iran, on the Persian Gulf.

7) How many countries in the world have no seaport?
(a) 48
(b) 11
(c) 15
(d) 16
Answer: (a)

Categories
Current Affairs MCQs

Day By Day Current Affairs MCQs One Liner (November 2018) | Download in PDF

WELCOME TO CSS TIMES DAY BY  DAY CURRENT AFFAIRS, YOUR BEST SOURCE FOR UP-TO-DATE AND DAILY TOP CURRENT AFFAIRS 2018 FOR PREPARATION OF CSS, PMS, BANKING, NTS, FIA, Educators, Police, IB AND ALL COMPETITIVE EXAMS.  

“DAY TO DAY CURRENT AFFAIRS” BASICALLY IS TOP 10 NEWS SUMMARY ON CURRENT HAPPENINGS OF NATIONAL AND INTERNATIONAL IMPORTANCE FOR ALL EXAMINATIONS.

Categories
GK MCQ’s MCQs World General Knowledge

General Knowledge: Most Important MCQs (Part VI) for CSS, PMS, PCS, NTS

Pak-Iran border line was demarcated on
• 24th September 1872

Line of control is between
• Azad Kashmir & Occupied Kashmir.

Mc Mohan line is the boundary line between India and China. It was demarcated in
• 1914.

Radcliff line is the boundary between Pakistan and India. It was demarcated in 1947 by
• Sir Cyril Radcliff.

24th parallel Line lies in Rann of Kutch. It is frontier between
• Pakistan and India.

Durand line is 1300 mile long frontier b/w Pakistan & Afghanistan demarcated in 1893. It has over
• 200 passes.

The largest district of Punjab by area is
• Bahawalpur.

Pakistan Environmental Protection Ordinance was enforced in
• 1984.

Qadir Pur gas field is in
• Sindh

‘Uranium’ is extracted in Pakistan from area of
• Dera Gazi Khan

Allama Mashriqi was the founder of
• Khaksar Tehreek

Categories
CSS Notes English (Precis and Composition) GK MCQ’s MCQs

English Grammar Solved MCQs Sentence Completion (Prepositions)

Choose the appropriate preposition form from the given options to fill in the blanks below.

Please Encourage us by Liking Our Facebook page. Thanks

English Grammar MCQs For: CSS, PMS, PCS, NTS, OTS, BTS, PPSC, FPSC and all other relevant Exams


01. The book has __________ 300 pages.
(a) for
(b) around
(c) between
(d) through
Answer: (b)

02. They went off ___________ the wide world, so their parents didn’t see them again.
(a) over
(b) to
(c) into
(d) through
Answer: (c)

Categories
GK MCQ’s MCQs

Pakistan Affairs Most Important MCQs (Geography Of Pakistan)

1. The length of Pak-China border is?
(a) 623Km
(b) 527Km
(c) 523 km
(d) 823 km

2. The length of Pak-Afghanistan border is:
(a) 2,330 km
(b) 1,430 km
(c) 2,252 km
(d) 2,430 km

3. The length of Pak-India border is?
(a) 1,912 km
(b) 1800km
(c) 2,612
(d) 2,812km

4. The length of Pakistan-Iran border is?
(a) 709 km
(b) 909 km
(c) 409 km
(d) 809 km

5. The length of coastline of Pakistan is?
(a) 1,748 km
(b) 1,046 km
(c) 1,846km
(d) 1,216 km

Categories
General Science & Ability GK MCQ’s MCQs

General Science & Ability | Constituents and Structure Solved MCQs (Set-III)

101) Which type of star is maintained by the pressure of an electron gas?
(a) Main Sequence Star
(b) White Dwarf
(c) Neutron Star
(d) Black Hole
Answer: (b)
White dwarfs are stars supported by pressure of degenerate electron gas. i.e. in their interiors thermal energy kT is much smaller then Fermi energy Ep. We shall derive the equations of structure of white dwarfs, sometimes called degenerate dwarfs, in the limiting case when their thermal pressure may be neglected, but the degenerate electron gas may be either non-relativistic. somewhat relativistic. or ultra-relativistic.

102) Which of the following first hypothesized that the Earth orbited the sun?
(a) Alexander the Great
(b) Copernicus
(c) Socrates
(d) Tycho Brahe
Answer: (b)
Nicolaus Copernicus was a Renaissance mathematician and astronomer who formulated a model of the universe that placed the Sun rather than the Earth at the center of the universe.

Categories
GK MCQ’s MCQs World General Knowledge

Important Discoveries and Inventions by Scientists of World (For All Competitive Exams)

Important Discoveries and Inventions by Scientists of World (For All Competitive Exams)

The following list commemorates some of the greatest scientists we’ve ever seen who changed the today’s world

Galileo was first to discover rotation of earth

Kohler and Milstein discovered monoclonal antibodies.

Photography was invented by Mathew Barry

Albert Sabin invented Polio vaccine (oral)

Dmitry Ivanovich Mendeleyev (Russian) published his first version of periodic table in 1869.

X-ray machine was invented by James Clark

Arthur Campton discovered x-rays and Cosmic rays.

Chadwick discovered Neutron

Telescope was invented by Galileo

Penicillin was discovered by Alexander Fleming

Noble gases discovered by Cavendish

Gun powder was first invented in China

Velocity of light was measured by Michelson

Archimedes gave laws about Floatation of Bodies

Balloon fly up in air according to Archimedes’s principle

Dr. Christian Bernard was first to perform heart transplant in 1967 in cape town(SA)

First man to receive artificial heart was Dr. Barney B. Clark

Barometer was invented by Pascal

Robert Hook discovered Cell in 1665

Aspirin discovered by Dresser

Atomic theory given by Dalton

Atomic number given by Mosley

Bacteria by Leeunhock

Blood circulation by William Harvey

Calculus by Newton

Co2 by Fishcer

Categories
Everyday Science MCQs MCQs

Everyday Science Important Solved MCQs for Competitive Exams (Set V)

Q.51. Most important effect of moon on earth is that
(a) Gives light
(b) Causes earthquake
(c) Causes solar & lunar eclipse
(d) Effects tides of ocean (Correct)

Q.52. The term ” Meteor” is applied to an interplanetary body,
(a) Before it enter the earth`s atmosphere
(b) After it enters the earth`s atmosphere (Correct)
(c) After it centers the earth`s atmosphere
(d) After it centers the earth`s atmosphere and lands on the surface of the earth without exploding in mid air

Q.53. Newton’s rings are
(a) Celestial body named by Newton
(b) Rings presented to newton by a king
(c) An optical phenomenon
(d) Coloured rings observed around the point of contact of a convex lense (Correct)

Q.54. The heat received by earth from the sun is known as
(a) Insulation
(b) Solar heat
(c) Solar radiation (Correct)
(d) Thermal radiation`s

Q.55. Constellation is
(a) Configuration of fixed stars resembling a figure (Correct)
(b) Group of satellites
(c) Group of comets
(d) None of above

Categories
Everyday Science MCQs MCQs

Everyday Science Important Solved MCQs for Competitive Exams (Set IV)

Q.1. Hormones assist in which one of the following activities?
(a) Digestion of food
(b) Activities of enzymes
(c) Regulation of the body process (Correct)
(d) Maintaining on optimum level of pH in the body

Q.2. Urea and Uric acid are formed in the metabolism of
(a) Sugars
(b) Fats
(c) Proteins (Correct)
(d) Minerals

Q.3. The most highly contractile part of human body is
(a) Skin
(b) Stomach
(c) Urinary bladder
(d) Iris (Correct)

Q.4. Which one of the following is a tissue?
(a) Liver
(b) Heart
(c) Skin (Correct)
(d) Blood

Q.5. Which one of the following disease is hereditary?
(a) Anemia
(b) Nephritis
(c) Diabetes (Correct)
(d) Night blindness

Q.6. A man suffering from the bleeding of gums is advised to take
(a) Milk & carrot
(b) Sufficient protein
(c) Citrus fruit (Correct)
(d) water

Q.7. Our teeth & bone are made of mainly
(a) Calcium hydrogen phosphate
(b) Calcium phosphate
(c) Calcium sulphate
(d) None of these (Correct)

Q.8. Gastric juice is produced in
(a) Mouth
(b) Liver
(c) Pancreas
(d) Stomach (Correct)

Q.9. The red blood cell in a human body die after about
(a) 150 days
(b) 120 days (Correct)
(c) 90 days
(d) 157 days

Q.10. Of the following organs in human body, largest is
(a) Kidney
(b) Heart
(c) Brain
(d) Liver (Correct)