Categories
GK MCQ’s MCQs

Most Wanted MCQs About Oceans and Seas for Competitive Exams

1. What is average depth of oceans?
(a) 5,730 metres (Correct)
(b) 3,760 metres
(c) 4,690 metres
(d) 2,930 metres

2. Which of following is the largest ocean that covers about one-third of the surface of earth?
(a) Indian Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Pacific Ocean (Correct)
(d) Arctic Ocean

3. The Arctic Ocean is the smallest ocean and many oceanographers consider it to be a sea of Atlantic. What is its total area?
(a) 11,900,000 sq km
(b) 13,800,000 sq. km
(c) 14,100,000 sq km (Correct)
(d) 12,400,000 sq. km

Categories
General Science & Ability GK MCQ’s MCQs

Constituents and Structure Solved MCQs (Set-II) | General Science & Ability

51) Planets are always small compared with stars because otherwise ______.
( a) the rotation of the planets would cause them to disintegrate
(b) the great mass of the planets would cause them to be pulled into their parent star
(c) the great mass of the planets would prevent them from being held in orbit and they would escape
(d) the planets would be stars themselves
Answer: (d)

52) The least likely reason why planetary systems have not been directly observed around stars other than the sun is that __
(a) Planets are small
(b) Planets shine by reflected light
(c) Planetary systems are rare
(d) Other stars are far away
Answer: (c)

53) Which of the following is the correct ordering of the inner planets according to their proximity to the sun? (CSS 2012)
(a) Jupiter, Saturn , Uranus , Neptune
(b) Phobos, Deimes , Europe , Tias
(c) Mercury, Venus, Earth, Mars
(d) None of these
Answer: (c)

Categories
CSS Notes GK MCQ’s MCQs Pakistan Affairs World General Knowledge

Most Wanted MCQs about China–Pakistan Economic Corridor | CSS, PMS, NTS

Most Wanted MCQs about China Pakistan Economic Corridor (CPEC)| CSS, PMS, NTS

1. Pakistan-China economic Corridor is a proposal to create an Economic Corridor from Gwadar in Baluchistan to _________in the Western Chinese province of Sinkiang
(a) Beijing
(b) Sinkiang
(c) Kashgar (Correct)
(d) Shanghai

2. When China and Pakistan signed an agreement on China Pakistan Economic Corridor (CPEC) plan?
(a) 21 April 2015  (Correct)
(b) 23 April 2015
(c) 27 April 2015
(d) 29 April 2015

3. The China Pakistan Economic Corridor often referred to by the acronym CPEC, is a collection of projects currently under construction at a cost of
(a) $44 billion
(b) $45 billion
(c) $46 billion (Correct)
(d) $50 billion

Categories
GK MCQ’s World General Knowledge

First, Largest, Longest, Oldest in the World MCQs | CSS, PMS, PCS, NTS

First, Largest, Longest, Oldest in the World MCQs | CSS, PMS, PCS, NTS

1. The oldest monarchy in the world is:
(a) Nepal
(b) Japan (Correct)
(c) Britain
(d) Russia

2. The world’s largest monolithic statue of Buddha was installed in December 1992 in:
(a) India (Correct)
(b) Myanmar
(c) China
(d) Nepal

3. The first woman in space was:
(a) Jumbo Tabei
(b) Valentina Tereshkova (Correct)
(c) Sally Ride
(d) Bachandri Pal

4. The first railway line was laid in:
(a) US
(b) Japan (Correct)
(c) England
(d) Russia

5. Which of the following countries has the briefest constitution in the world?
(a) Britain
(b) US (Correct)
(c) Russia
(d) France

Categories
CSS Notes GK MCQ’s MCQs World General Knowledge

World Space Program 1957 TO 2018 Most Important MCQs for Competitive Exams

World Space Program 1957 TO 2018 Most Important MCQs for Competitive Exams

1. Lyndon B. Johnson Space Center is located in which country?

(a) Norway
(b) Netherlands
(c) United Kingdom
(d) United States (Correct)

2. A second disaster struck the shuttle program of USA, when the Columbia broke up during reentry, killing the seven astronauts on board on

(a) 1 February, 2002
(b) 1 February, 2003 (Correct)
(c) 1 February, 2004
(d) 1 February, 2005

3. Name the world’s first shuttle?

(a) Enterprise (Correct)
(b) Atlantis
(c) Discovery
(d) Columbia

4. The first shuttle to be launched in space was the

(a) Enterprise
(b) Atlantis
(c) Discovery
(d) Columbia (Correct)

Categories
GK MCQ’s World General Knowledge

National Colors of Countries | World General Knowledge for CSS, PMS, PCS

National Colors of Countries | World General Knowledge for CSS, PMS, PCS

The world’s 196 countries stick to a surprisingly small palette when it comes to picking their flags. The colors with the most number of appearances on these flags was:

  • Red (148)
  • White (140)
  • Blue (102)
  • Yellow/Gold (89)
  • Green (87)
Categories
GK MCQ’s MCQs

Most Important Terms Related To Universe | World General Knowledge

Solar system
The Solar system consists of the Sun and the planets that move around the Sun in oval paths called orbits. A planet is a vast ball of rock or gas that travels in orbit around a star. There are other objects in our solar system too, such as moons and asteroids.

Astronomical Unit
The average distance between Earth and the Sun, 1.5 x 108 km

Aurora
The glowing light from solar particles interact with Earth’s magnetic field is called aurora

Comet
One of the small, icy bodies that orbit the sun that make tails of gas and dust when they get close to the sun

Ecliptic
The path the Sun seems to follow in the sky

Categories
CSS Notes English (Precis and Composition) GK MCQ’s MCQs

Sentence Completion (Grammar) Subject Verb Agreement Solved MCQs (Set-I)

Sentence Completion (Grammar) Subject Verb Agreement Solved MCQs (Set-I)

Choose the auxiliary verb form from the given options to fill in the blanks below.

01. The students and instructors each ________for a new facility by next year.
(a) hopes
(b) hope
(c) has hoped
(d) none of these
Answers with Reason
(b) When ‘each’ or ‘every’ comes after the compound subject, a plural verb – ‘hope’ – is appropriate.

02. Either my mother or my father ________ coming to the meeting.
(a) is
(b) are
(c) have been
(d) none of these
Answers with Reason
(a) “either…or” referring to one person so singular verb will be used. (father or mother=both singular)

03. The dog or the cats __________ outside.
(a) is
(b) are
(c) was
(d) none of these
Answers with Reason
(b) In this case when one subject is singular and the other is plural, “The dog or the cats”, we use verb agrees with the one before the blank.

04. Either my shoes or your coat _________ always on the floor.
(a) is
(b) are
(c) were
(d) none of these
Answers with Reason
(a) In this case when one subject is singular and the other is plural, “Either my shoes or your coat” we use verb agrees with the one before the blank.

05. One of my sisters _______ going on a trip to France.
(a) is
(b) are
(c) have been
(d) none of these
Answers with Reason
(a) The subject of this sentence is ‘one,’ which is, of course, singular.

Categories
CSS Notes CSS Optional subjects GK MCQ’s

Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

1) Who wrote the book “Hotspots Revisited?”
(a) Walter Rosen
(b) Norman Myers
(c) Russell Mittermeier
(d) Rachel Carson
Answer: (c)

2) The year declared by UN as International Year of Forests
(a) 2011
(b) 2010
(c) 2009
(d) 2008
Answer: (a)

3) Office of the Inspector General (Forests) Ministry of Climate Change is located a
(a) Lahore
(b) Islamabad
(c) Karachi
(d) Quetta
Answer: (b)

Categories
GK MCQ’s MCQs

Most Important MCQs about Constitutions of the World

1. The Charter of United Nations consists of:
Answer: 111 articles

2. The Estrada doctrine is concerned with:
Answer: Recognition

3. Which is primary source of International Law?
Answer: International Customs*

4. The UN charter in 1945 was drawn up in
Answer: San Francisco

5. The briefest constitution of the world is
Answer: USA

6. How many countries are there in the world which have unwritten constitutions.
Answer: 7